Švýcaři excelovali i na e-bikách, Swárovský 18.

Štafety a obě kategorie e-biků ovládli Švýcaři, mistr republiky Michal Swárovský bojoval o desítku, defekt ho odsunul na 18. místo...

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec
Švýcaři excelovali i na e-bikách, Swárovský 18.

Supercyklistický světový šampionát má za sebou svůj šestý den. Česká republika v něm slavila zisk druhé medaile na mistrovství, zlatou vyhrála handicapovaná cyklistka Pavlína Vejvodová. Pro bikery to byl první závodní den jihovýchodně od hlavního "stanu" v Glasgow ve Tweed Valley v resortu Glentress. A tady měli důvod k radost zejména Švýcaři, protože po štafetách, kde obhájili titul, se potom radovali i v obou kategoriích E-MTB. Mezi ženami to byla Nathalie Schneitter a mezi muži Joris Ryf. Jediný český účastník Michal Swárovský dojel po defektu na 18. místě.

V pořadí pátý šampionát e-bikerů v cross country příliš početné startovní pole nepřitáhl. Žen odstartovalo 8 z pěti zemí. Nejmladší Justine Tonso (FRA) dělilo od nejstarší 44leté Tracy Moseley (GBR) 21 roků! Obhájkyně loňského titulu Nicole Göldi (SUI) nestartovala. 

Pro zlato si nakonec dojela sedmatřicetiletá Nathalie Schneitter, která si tak zopakovala triumf z premiérového ročníku e-biků na světovém šampionátu v roce 2019. Jako jediná jela se systémem ABS, který představil Bosch vloni na podzim. 

Medaile pomalu jako lázeňské oplatky třímají v rukou nejlepší světové e-bikerky pro rok 2023, zleva Sofia Wiedenroth, Nathalie Schneitter a Justine Tonso...

Mužské startovní pole vyrazilo vstříc šesti okruhům, který byl z 90% totožný s tím, který absolvují bikeři na běžných kolech poháněných pouze vlastní silou.  

Na startu byl i Jerome Gilloux z Francie - dvojnásobný mistr světa a lídr letošního světového pohár e-bikerů (WES). S jedničkou byl v roli obhájce považován za největšího favorita závodu, jenže po startu mu ujela dvojice Hugo Pigeon (FRA) a Joris Ryf (SUI) a zlatý hattrick se začal vzdalovat. Gilloux nebyl schopen se k lídrům přiblížit. Naopak. 

Hugo Pigeon vedl půl závodu na svém Scottu s motorem Bosch. Na zadním kole byl nalepený Joris Ryf na Specialized s Brose.. 

Joris Ryf, mimochodem přítel Kathrin Stirnemann - páté ze závodu žen - dokázal ve druhé půlce Francouze předjet a zvýšit tempo i v technických výjezdech. Vytvořil si čtvrtminutový náskok a ...

... potom, co projel cílem jako Hermida v roce 2010 nebo Pidcock v roce 2021 na MS v cyklokrosu, tedy na supermana, zvedl kolo nad hlavu a hezky si zařval. Pětadvacetiletý biker, jenž se rozhodl definitivně přejít na "elektriku", tak ke svému bronzu z loňského Les Gets, přidal i kov nejcennější. Pro zajímavost: šest kol (24,7 km) zvládl ujet za 58:29 min, průměrná rychlost byla 25,3 km/h. 

Jerome Gilloux /vpravo/ pochopitelně velkou radost z bronzové medaile neměl. Proč? Je to jeho nejhorší výsledek na MS v historii e-biků :-) Na každém šampionátu totiž stál na stupních, na prvních dvou byl stříbrný a na dalších dvou vyhrál. Hattrick se nepovedl, ale zato má kompletní medailovou sadu...

Čerstvý mistr republiky z Bedřichova Michal Swárovský je prvním Čechem - specialistou - na startu MS E-MTB. Byť nebyl daleko od první desítky, nakonec dojel, vinou defektu, osmnáctý. 

A jaká byla jeho premiéra v národním dresu? "Byl jsem trošku nervózní, ale při tréninku na trati už to odpadlo. Trať byla jezditelná, i když jsem teda spadnul při rozjetí. Narazil jsem si předloktí, ale nakonec to bylo dobrý. Start se mi povedl, jenže pak přišlo propadání. Ani to nebylo technikou, spíš jsem měl krizi. Když jsem se znovu rozjel, tak přišel defekt a musel jsem nakonec zajet do depa, ucházelo to hodně pomalu. Na měkkém kole jsem jel skoro a půl," líčil po svém prvním reprezentačním startu Michal.

"Oproti světovým pohárům to bylo trošku jednodušší, spíš rychlý a o manipulaci. Cílem byla desítka, ale velké ambice nebyly. Chtěl jsem si to hlavně užít, což se povedlo a ve finále ani ta desítka nebyla daleko," dodal Swárovský.

V drtivé většině byly k vidění nové motory Bosch Perfomance CX Race, které už jsou sotva slyšet...

Musíme také poznamenat, že tento formát E-MTB XCO si zřejmě těžko hledá své místo pod sluncem. Vzhledem k tomu, že startuje pouze 8 žen a v kategorii mužů to také není slavné. Zájem o duhový dres s bleskem má spíše upadající tendenci - 45 účastníků v roce 2019, 41 v roce 2020, 39 v roce 2021, 36 v roce 2022 a letos jen 25 startujících. A letos bez jediného bikera z řad XCO (nebo silnice), který by alespoň malinko závod ebiků mediálně rozvířil. 

 



 
Výsledky

Ženy
1. Nathalie Schneitter (SUI) 52:23
2. Sofia Wiedenroth (GER) +1:00
3. Justine Tonso (FRA) +1:34
4. Kathrin Stirnemann (SUI) +1:50
5. Tracy Moseley (GBR) +2:18

Kompletní výsledky ZDE

Muži
1. Joris Ryf (SUI) 58:29
2. Hugo Pigeon (FRA) +0:21
3. Jerome Gilloux (FRA) +1:38
4. Emeric Ienzer (FRA) +2:22
5. Remy Gena (FRA) +2:57
...
18. Michal Swárovský +1:56

Kompletní výsledky ZDE

 

  


 
 

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Švýcaři excelovali i na e-bikách, Swárovský 18.
  2. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  2. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  3. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  4. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
  5. Mistrovství světaPrvní medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
    První medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
  6. Mistrovství světaFem van Empel obhájila titul světové šampionky
    Fem van Empel obhájila titul světové šampionky

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 SKB 77 - vloženo: 10.08.2023 v 12:02:26

    osm žen na startu

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 tntbiker - vloženo: 10.08.2023 v 11:26:11

    A devět žen na startu:-))))

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 tntbiker - vloženo: 10.08.2023 v 11:25:37

    25 chlapů na startu. Zájem jako prase. Copak, Swárovskýmu došla baterka? Ale být v TOP dvacítce je vynikající:-)))) Šest lidí ještě skončilo za ním:-) Jeden vzdal.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 midlander - vloženo: 10.08.2023 v 08:35:48

    To je bizár :-D

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744