Tom Pidcock představil závodní kalendář sezony 2023

Britský supertalent oznámil závodní plány v nadcházející sezoně. Horská kola v plánu má, jaké závody, ale jasné není...

Autor: Tomáš Ježek
Foto: Jan Němec
Tom Pidcock představil závodní kalendář sezony 2023

 
Britský univerzál Tom Pidcock (GBR, Ineos Grenadiers) před nedávnem ukončil cyklokrosovou sezonu, a to ještě před světovým šampionátem. V rámci přípravy na silniční závody se rozhodl cyklokrosové mistrovství světa neabsolvovat a připravil se tak o možnost obhajoby duhového trikotu. Vítěz závodu horských kol na OH v Tokiu a mistr Evropy XCO z Mnichova představil své závodní plány na nadcházející sezonu, ve které biky mají své místo.  

Již 15. února se postavil na start prvního silničního závodu, a to pětietapového podniku Volta ao Algarve v Portugalsku, kde zvítězil ve čtvrté etapě. Uplynulý víkend startoval v belgických jednorázovkách Omloop Het Nieuwsblad a Kurne - Brussel - Kurne, kde pracoval pro tým. Ještě před víkendem ovšem Pidcockův trenér Kurt Bogaert vydal zprávu, ve které oznámil závodní plány pro rok 2023.

Tom Pidcock vloni jel pouze 6 závodů na horském kole, ve třech z nich triumfoval, poprvé to bylo na SP v Albstadtu...

"Při tak náročném programu, jaký Tom má, je nutné postupovat krok po krůčku. Po cyklokrosové sezoně byl nutný odpočinek a poté měl Tom naordinovaný dlouhý blok tréninku, aby si vytvořil dobrý základ, na kterém můžeme v příštích týdnech stavět. Snažili jsme se najít místo, kde se dá trénovat i za dobrého počasí na silnicích, které jsou vhodné pro přípravu na klasiky. Tom také nestrávil soustředění ve velké nadmořské výšce. Nemyslím si, že to je nutné v tomto ročním období. Prvním cílem sezony jsou jarní klasiky a pokusit se být dobrý až do Lutychu, také proto byla jeho cyklokrosová sezona relativně krátká," uvedl Kurt Bogaerts.

Jak jsme již zmínili, 25. a 26. února se tom zúčastnil takzvaného "Opening weekend," prvních jarních klasik. Největší klasikářské závody se ovšem jedou až na přelomu března a dubna, přesně na tyto akce Pidcock cílí, neboť v Belgii, kde bydlí, jsou pro něj všechny tratě z tréninků již známy a tamní klasiky jako Okolo Flander či E3 Saxo Bank Classics patří mezi největší sportovní akce v zemi. 


Obhajoba titulu mistra Evropy asi možná nebude, závod se jede jen týden před startem Tour de France v Krakowě...

Hned po vlámských klasikách má ovšem Pidcock v plánu další závodní blok, a to na jihu Belgie. Ardenské klasiky se oproti vlámským nejezdí na kostkách, zato v prudkých asfaltových kopcích, kde Pidcock zúročí svou výbušnost a muší váhu. Blok jarních klasik má v plánu zakončit až 23. dubna monumentem Lutych - Bastogne - Lutych.
 

A kdy se Pidcock posadí na horské kolo?

Po náročném jaru má Pidcock poměrně volný závodní kalendář na květen. Cílem na tento měsíc je nejen odpočinek, ale i nabytí sil na další část sezony. Léto bude mít britský univerzál náročné, cílem je Tour de France a závody na horských kolech.

Konečné rozhodnutí zatím nezaznělo ani ohledně světového šampionátu. V loňském roce na mistrovství světa XCO v Les Gets Pidcock dojel na 4. místě, v jeho případě bylo cílem pouze vítězství, a stejné plány má i na letošní rok. Světový šampionát disciplín se koná v Glasgow, ve Skotsku, a to 12. srpna. Šest dní předtím se ovšem jede ve stejné zemi a stejném městě mistrovství světa na silnici. Jak již Pidcock zmínil, bude si muset vybrat, dle jeho slov není možné připravit se na obě akce na 100 %.

O dalších závodech na horských kolech ale zatím dvojice Pidcock/Bogaerts mlčí, konkrétní akce, na které Brit přijede, neoznámili, pouze uvedli, že horská kola cílem jsou.


Takto Pidcock vloni triumfoval v závodě SP v Novém Městě na Moravě...

 
S největší pravděpodobností Pidcock před Tour de France absolvuje etapový závod na silnici Critérium du Dauphiné ve Francii ve dnech 4. až 11. června či Tour de Suisse. Tyto závody chce zvolit jako přípravu na Tour de France, která se jede mezi 1. a 23. červencem. Na největší cyklistické akci Pidcock v loňském roce ovládl etapu, a jak již několikrát zmínil, do budoucna má i cíle v celkové klasifikaci.

Zvědavi jsme, kdy se Pidcock na horská kola postaví. Bude to již v květnu, nebo v červnu, či až po Tour de France? V loňském roce Pidcock startoval pouze v šesti závodech v terénu, z toho 3 ovládl - 2 závody Světového poháru a evropský šampionát. Prvním závodem na biku byl Světový pohár v Albstadtu, kde startoval již 6. května a podobně "brzký" start je možný i letos, neboť Tom potřebuje body do žebříčku UCI.

V případě třiadvacetiletého borce z Leedsu je ovšem jakýkoli scénář možný, nechme se jeho programem překvapit! Květnové intermezzo na horských kolech v Novém Městě na Moravě je pravděpodobné...

Přečteno - 7132x Tagy: světový pohár tom pidcock
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárVrchařský světový pohár v Megeve ovládl Paez a Njemcevic, Löffelmann 7., Stošek 10.
    Vrchařský světový pohár v Megeve ovládl Paez a Njemcevic, Löffelmann 7., Stošek 10.
  2. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #5 - Crash-Montana
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #5 - Crash-Montana
  3. Světový pohárCrans Montana 2024 - střípky
    Crans Montana 2024 - střípky
  4. Světový pohárDruhý díl Světového poháru v maratonu hostí francouzský region Horní Savojsko
    Druhý díl Světového poháru v maratonu hostí francouzský region Horní Savojsko
  5. Světový pohárDivoká Crans Montana viděla spanilou jízdu Pidcocka a Lecomte
    Divoká Crans Montana viděla spanilou jízdu Pidcocka a Lecomte
  6. Světový pohárPieterse a Pidcock vítězí v short tracku, Čábelická 11.
    Pieterse a Pidcock vítězí v short tracku, Čábelická 11.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 Aleš Procházka - vloženo: 01.03.2023 v 07:53:55

    odpověď na rostanetek — #1 To je taková skrytá hádanka, místo konání ME MTB XCO v Krakově napsané na konci věty. Omlouvám se za profesní deformaci, uvedený výraz v Krakowě je špatně a odpovídá výrazům v Londonu, v Parisu, v Berlinu, ve Wienu, v Budapestu :)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 rostanetek - vloženo: 28.02.2023 v 21:51:35

    Tour de France v Krakowě? Podle https://www.letour.fr/en/ se startuje v Bilbau

    1. na tento komentář reaguje Aleš Procházka — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744