Tomáš Zejda s Ondřejem Novákem sjeli na kolech Mera Peak

Čeští bikeři se v Nepálu zapsali do historie. "Dobrovolně jsme riskovali svůj život", shodli se po sjezdu z vrcholku Mera Peak...

Autor: Pressnews
Tomáš Zejda s Ondřejem Novákem sjeli na kolech Mera Peak

Praha, 31. května 2023: Čeští bikeři Tomáš Zejda s Ondřejem Novákem se vrátili z Nepálu, kde se v uplynulých dnech výrazným písmem zapsali do historie světového sportu. Jako vůbec první na světě sjeli na horském kole nepálskou horu. Konkrétně Mera Peak (6 476 m), která platí za nejvyšší turistickou horu, kterou je možné zdolat bez speciálního horolezeckého vybavení. 

„Byla to bezesporu nejtěžší výzva, které jsme se ve svém životě postavili,“ přiznal Tomáš Zejda, přední český závodník v disciplínách slopestyle a freestyle. „Myšlenku sjet na kole nejvyšší nepálskou horu jsme dostali v mezidobí po zdolání Kilimandžára. Fakt, že to před námi ještě nikdo nezkusil, značil, že jde o dost šílený nápad, kvůli kterému jsme se rozhodli dobrovolně riskovat svůj život. Nakonec to však byl neuvěřitelný zážitek plný adrenalinu, který po zdolání doplnila radost, vnitřní klid a pocity, které lze jen těžko popsat,“ prohlásil pravidelný účastník největších světových slopestyle závodů.

S kolem na ramenou

Nepálská expedice, jejímž vedoucím byl zkušený horolezec Jan Trávníček, trvala celkem jednadvacet dní. Pokusu o rekord předcházela nezbytná aklimatizace a také několikadenní výstup na Mera Peak, během něhož se jeho účastníci museli vypořádat nejen s nízkými teplotami dosahujícími v nočních hodinách až -15 °C.

„Se zimou a tmou jsme měli zkušenosti už z výstupu na Kilimandžáro. Tentokrát nás však na cestě čekalo také několik ledovcových trhlin a ze všeho nejtěžší bylo, že jsme museli více než sto kilometrů nést kola na ramenou,“ popsal Ondřej Novák, kterému se nevyhnuly ani žaludeční problémy spojené s překonáváním výškových rozdílů.

Utekli hrobníkovi z lopaty

Všechny nástrahy při výstupu na Mera Peak se však Zejdovi s Novákem i ostatním členům expedice povedlo překonat a dvanáctý den expedice nastal Den D. „Na jednu stranu jsme se těšili na dobrodružství, které nás čeká, zároveň jsme však měli velký strach,“ přiznal Novák s tím, že při sjezdu bylo potřeba být neustále ve střehu, protože jediná cesta směrem dolů vedla přes pěšinu širokou zhruba třicet centimetrů.

Pravá část kopce byla navíc zmrzlá a podél ní se nacházela třistametrová propast. „V jednu chvíli mě to při sjezdu vytáhlo právě na pravou stranu, naštěstí se mi podařilo vyrovnat směr a pokračovat do bezpečí. Když už jsme si mysleli, že to nejnebezpečnější máme za sebou, zatáhlo se a my jsme byli rádi, že vidíme, kam máme jet,“ svěřil se Novák.

Problémy se nevyhnuly ani Tomáši Zejdovi. „Omylem jsem najel na jednu z ledovcových trhlin a propadlo se mi zadní kolo. Musel jsem rychle seskočit a přitom hrozilo, že spadnu do několikametrové díry. Naštěstí jsem i já utekl hrobníkovi z lopaty,“ oddechl si Zejda.

Výkon obou českých bikerů po návratu do České republiky ocenil mimo jiné René Andrle, trenér reprezentace v silniční cyklistice a zástupce klubu L27, který z pozice hlavního partnera – společně s kryptoburzou BITmarkets – podpořil organizaci nepálské expedice.

„Oba dva zaslouží velké uznání. To, že něco takového dokázali jako vůbec první na světě, hovoří za vše. Jedná se o unikátní zápis do cyklistické historie a já jsem rád, že jsme jako klub L27 mohli být u toho,“ poznamenal Andrle.

„Jako dlouhodobý partner a podporovatel české cyklistiky jsme nemohli chybět u sjezdu českých bikerů z vrcholku nejvyšší nepálské hory Mera Peak, kterým se nesmazatelně zapsali do sportovní historie. Je skvělé podporovat unikátní sportovní počiny a sledovat, kam až se prostřednictvím sportu dají posouvat lidské hranice,“ řekl Peter Sumer, výkonný ředitel BITmarkets.

Podzimní tečka na filmovém plátně

Nedílnou součástí výpravy byli také Tomáš Koucký s Tomášem Dudkem, kteří pomocí dronů a kamer mapovali průběh celé nepálské expedice. Právě na základě těchto záběrů momentálně vzniká ve spolupráci Drive Film Factory se společností Bontonfilm dokument, který bude mít na podzim letošního roku premiéru na platformě Netflix.

„Vytváříme inspirativní audiovizuální dílo, ve kterém dojde k propojení lidského rozměru dokumentárního příběhu, přírodních krás Nepálu, adrenalinových akčních záběrů a zmapování cesty k pokusu o něco, co nikdo předtím nedokázal,“ dodal režisér Matěj Pichler.

Partnery expedice jsou:

BITmarkets – globální kryptoburza s obchodováním v češtině i českou podporou 24/7
L27 – cyklistický lifestyle klub s prodejnou špičkových kol
Kellys bicycles – výrobce jízdních kol
Perfect Knowledge – česká poradenská společnost
Horsefeathers
– český výrobce oděvů
Pinguin – český výrobce outdoorového vybavení
Cébé
– francouzský výrobce slunečních a zimních brýlí
Racer
– francouzská sportovní firma

Přečteno - 5522x Tagy: kellys nepál tomáš zejda
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: helma KLS Dare II
    Fotogalerie: helma KLS Dare II
  2. DoplňkyTEST: KLS Dare II - trailovka za babku
    TEST: KLS Dare II - trailovka za babku
  3. TechnikaFotogalerie: KLS Shift
    Fotogalerie: KLS Shift
  4. DoplňkyTEST: teleskopka KLS Shift
    TEST: teleskopka KLS Shift
  5. Výstavy a veletrhySvětové premiéry a novinky na festivalu Gravel Days
    Světové premiéry a novinky na festivalu Gravel Days
  6. Tech newsNa trh přichází nový robotický Kellys Theos série R
    Na trh přichází nový robotický Kellys Theos série R

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 tntbiker - vloženo: 01.06.2023 v 16:42:24

    Tak už snad jen zbývá, aby to někdo sjel v plavkách a nebo na oslu. K čemu to vůbec je tyhle stupidní akce? Možná to je dobrý do Guinessovy knihy rekordů vedle Inda, který má metrový nehty nebo ženský, která se trefila nohama na vzdálenost 38,5 metru do terče velikosti 56 cm:-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 zirecek - vloženo: 01.06.2023 v 12:17:57

    Press news...

    "Oba dva zaslouží velké uznání. To, že něco takového dokázali jako vůbec první na světě, hovoří za vše." Ufff.

    Určitě se najde několik lidí, kteří uznání složí a někteří, kterým to připadá za hranou.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 Smejči - vloženo: 01.06.2023 v 11:21:25

    Lidi už fakt neví kam všude se nasrat s kolem a předhánět se kdo vymyslí větší píčovinu.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744