Týmové novinky 2018. Sram střídá Shimano a naopak

Každým rokem dochází k drobným změnám mezi sponzory a jejich týmy. Jedni přichází a druzí odchází. A letos je změn opravdu hodně, to nejzásadnější jsme pro vás zpracovali...

Autor: Dan Horák, Jan Němec
Týmové novinky 2018. Sram střídá Shimano a naopak

 

Říká se, že život je změna a my na ni musíme být připraveni. Jednoznačně největší rošáda proběhla přes zimu mezi továrními týmy Cannondale a Trek. Po léta dané spojení Cannondale/Sram a Trek/Shimano bylo ukončeno, lépe řečeno jejich posty se vyměnily. Vůbec dva největší dodavetelé komponentů Sram a Shimano si tak trochu vyměnili u mnoha týmů nebo podporovaných jezdců pozice. Zajímavé... 

Cannondale Factory Racing Team

 

Týmové kolo Cannondale Scalpel Si Hi-Mod 2018 ve specifikaci Shimano XTR 1x11

 

Historická výměna proběhla v týmu Cannondale Factory. Americký Sram, který byl po léta spojován s touto sestavou, vystřídalo japonské Shimano. Týmová kola Scapel Carbon Si a Cannondale F-Si Carbon budou v sezoně 2018 kompletně osazena poslední verzí mechanické sady Shimano XTR včetně klik XTR Hollowtech II Race.

Podle slov týmového manažera Daniela Hespelera bylo hlavním cílem získat silného partnera až do příštích olympijských her, které se konají v roce 2020, a to se také povedlo. Díky tomu budeme vídat týmová kola na tratích Světového poháru v následujících třech sezonách výhradně na sadě Shimano XTR. Prozatím pouze v mechanickém provedení 1x11, ale kdo ví, jak dlouho. Všichni netrpělivě očekáváme s čím Shimano vytáhne do boje s konkurenčním Sramem.

Spolupráce týmu Cannondale Factory Racing nadále pokračuje s výrobcem karbonových ráfků Enve, na které budou obuty německé pláště Schwalbe. Enve dodává také řídítka a sedlovku, na které bude usazeno sedlo od firmy Prologo. Sestava jezdců: Manuel Fumic, Henrique Avancini, Maxime Marotte a sestry Helen a Hannah Grobertovy.

Nejdůležitější týmové přestupy 2018

Trek Factory Racing Team

 

Týmové kolo Trek Procaliber 2018 v nové specifikaci na sadě Sram Eagle XX1 1x12

 

Tým Trek Factory Racing má změny zásadnější. Jak jsme avizovali, zde Shimano vystřídal Sram. V jeho případě se nejedná pouze o výměnu komponentů určených k pohonu, tzn. řazení, kazeta, kliky a řetěz. Jak víme, Sram je výrobcem vidlic a tlumičů a právě z toho důvodu dochází i ke změně obou tlumících jednotek. V nadcházejících sezonách se jezdci budou spoléhat na vidlice a tlumiče Rock Shox, a to konkrétně vidlici Rock Shox Sid World Cup a tlumič Rock Shox Deluxe. Stejně tak jako u stáje Cannondale Factory i v tomto případě je podpora podepsána až do následující olympiády v Japonsku...

Není žádným překvapením, že volba komponentů padla na sadu Sram Eagle XX1 ve zlatém eloxovaném provedení, ať je ta paráda pořádně vidět. Ta byla doplněna brzdami Sram Level Ultimate. Tím možnosti amerického Sramu v tomto týmu konči.

Zbývající osazení obstaral titulní sponzor Trek z vlastních dílen dceřiné společnosti Bontrager. Dominantní jsou karbonové ráfky Bontrager Kovee XXX RTL zapletené do nábojů DT Swiss 240 a obuté do plášťů Bontrager XR1 Team Isuue RTL.

Prezentaci týmu budou v letošní sezoně obstarávat hlavně hvězdy Emily Batty, Anton Cooper a Sergio Gutierrez, které doplní Ellen Noble a Evie Richards.

 

Thömus - RN Racing Team

 

Týmové kolo Thömus Lightrider 2018 s výbavou Shimano XTR Di2 2x11

 

Švýcarský tým bývalého úspěšného závodníka Ralpha Näfa ukončil spolupráci s výrobcem kol Radon. Na scénu přichází nový partner a tím je švýcarský výrobce kol Thömus, podle kterého je tým i pojmenován, Thömus - RN Racing Team. Firma Thömus Bikes je pro českého cyklistického fanouška de facto neznámá. Avšak není to žádný nováček. Společnost byla založena již roku 1991 Thomasem Binggelim. V nabídce této švýcarské firmy nalezneme kromě ucelené nabídky vlastních kol i rozsáhlou kolekci oblečení s vlastním logem Thömus.  

Čtveřice jezdců ve složení Lukas a Mathias Flueckinger, Alessandra Keller a Kathrin Stirnemann bude v závodech využívat dva speciály, fulla Lightrider a pevňáka Tomcat. Oba stroje jsou osazeny sadou Shimano XTR Di2 2x11, která je doplněna komponenty PRO a odpružením Fox.  

 

Absolute Absalon Racing Team

 

Týmové kolo BMC Fourstroke 2018 sestavy Absolute Absalon osazeno sadou Sram Eagle XX1 1x12

 

Olympijský šampion Julien Absalon vstupuje na scénu s vlastním týmem Absolute Absalon. Nový tým rovná se noví partneři. Julien byl po několik posledních sezon spojován se značkou kol BMC a na tom jediném se také nic nemění. Vše ostatní je nové.

Karbonové rámy BMC Fourstroke jsou osazeny komponenty Sram Eagle XX1, zapletenými karbonovými sety kol Duke Racing a odpružením SR Suntour. Jako jediný pánský tým prezentuje své závodní kolo standardně osazené teleskopickou sedlovkou Kindshock, kterou Julien používal i v minulých sezonách snad jako jeden z prvních. Sestava týmu, dá-li se tomu tak říct, je: Julien Absalon a Neilo Perrin-Ganier, uřadující mistr Francie v kategorii U23.  

 

Kross Racing Team 

 

Týmový Kross Level Carbon TE pro sezonu 2018 vybaven sadou Shimano XTR Di2 1x11 

 

Uřadující světovou šampiónku Jolandu Neff a dvojnásobnou olympijskou medailistku Maju Wloszczowskou, hájící barvy polské ekipy Kross Racing tým, i v sezoně 2018 doplní Fabian Giger a Bartlomiej Wawak. I pro ně je s příchodem nové sezony spojeno střídání technických partnerů týmu. Karbonové rámy Kross Level TE ozdobí sada Shimano XTR Di2 v provedení 1x11. Dalo se čekat, že si Shimano nebude chtít vzít všechny své velké hvězdy, Jolanda ještě před loňským příchodem do Krossu byla velkou hvězdou japonského Shimana. A tak, Jolando, vítej zpět na "ikstéerku"!

Společně se Shimanem do týmu přichází švýcarský DT Swiss, který dodal vidlici a zapletená kola. Českého fanouška určitě potěší partnerství firmy Mitas, která dodává pro jezdce pláště z naší domácí produkce. 

 

Canyon Topeak 

Týmový stroj Canyon Exceed CF SLX

 

Shimano za Sram. To se týká i prestižního maratonského týmu Canyon Topeak, který před deseti dny ohlásil změnu v názvu týmu /bývalý Topeak Ergon Racing/. I německá formace vyměnila hnací a brzdící soustavu. Tým vybavil svá kola Canyon Exceed CF SLX (hardtail)  Lux CF (celoodpružené) mechanickou sadou XTR s kazetou XT 11-46.  Změny se týkakají i pružení, kdy Rock Shox vystřídal Fox. Viditelnou novinkou jsou i brýle Oakley. 

Canyon Topeak Factory zůstává ve stejné sestavě: Alban Lakata (AUT), Jeremiah Bishop (USA), Erik Kleinhans (RSA) a Kristián Hynek. Kvarteto mužů se dál bude zaměřovat na prestižní maratonské podniky, manažersky se o tým bude starat pětatřicetiletý aktivní biker ze Stellenbosche Erik Kleinhans. 

Přečteno - 9964x Tagy: cannondale bmc trek kross
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyCannondale Factory představil nový design dresů a kol
    Cannondale Factory představil nový design dresů a kol
  2. TechnikaFotogalerie: Cannondale Scalpel 2024
    Fotogalerie: Cannondale Scalpel 2024
  3. Tech newsCannondale přidává novému Scalpelu zdvih i rychlost
    Cannondale přidává novému Scalpelu zdvih i rychlost
  4. TechnikaFotogalerie: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
    Fotogalerie: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
  5. Tech newsJede nový Cannondale Scalpel na Cape Epic?
    Jede nový Cannondale Scalpel na Cape Epic?
  6. Testy - RecenzeTEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
    TEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 Dan Horák - vloženo: 23.02.2018 v 06:23:52

    odpověď na Honza S. — #1 Opraveno. Moc děkuji za upozornění Honzo.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Honza S. - vloženo: 21.02.2018 v 05:50:52

    Kdybych vycházel jenom z těch popisků, tak nikdo nejede na dvanáctirychlostním Sramu...

    1. na tento komentář reaguje Dan Horák — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744