Uživatelský profil

vám umožňuje se více zapojit do dění na MTBS. Pokud se rozhodnete ho používat, zjednoduší vám například diskutování v našich debatách pod články, ve fórech, umožní spravovat inzeráty v Bazaru, ale také vkládat vlastní fotoalba, nebo závody do našeho kalendáře, či jednoduše ševytvořit a psát vlastní blog.

Vložte si do profilu svou fotku (avatar), zvolte si co ukážete okolí a co nikoliv nebo si jen vklidu procházejte vaše oblíbené články, které jste si označili po jejich přečtení.

Váš profil vám přináší mimo jiné i soutěže o hodnotné ceny. Nikdy nevíte, kdy vás odměníme třeba za nejčtennější blog, nebo nejkomentovanější fotografii. Buďte aktivní, a my vás za to odměníme.

Váš tým MTBS.cz

Behumil82

Moje fotoalba

NázevZaloženo
Změna
KategorieFotek
Hodnocení
Nemáte žádné fotogalerie.

Moje komentáře k článkům

KomentářDatum
Kutná Hora rezonuje. "Uděláme maximum pro to, aby se to neopakovalo," zní z ČSC

odpověď na tntbiker — #89 Já to chápu, že dovede. Je to ale tak správně. Přece nemůžeme zamhouřit oči nad tím, když se porušují pravidla. To by za chvilku neplatila žádná. Aleš podle mě jen komentoval, co se stalo na SP. Stejně tak jede12 upozorňuje na pokřivení pravidel ambiciózními rodiči. Pokud to tak bylo a má pravdu, tak je třeba o tom diskutovat a třeba i posunout dále, aby se pravidla zpřesnila nebo upravila. Sport se přece vyvíjí. Proč ne, vždyť si tím jen utříbíme pohled a dozvíme se třeba od ostatních něco nového. Primárně nevidím tuto diskusi jako špatnou. Díky za ní. Je vidět, že se lidi o problematiku zajímají a ve věci více či méně aktivně angažují. Rád se něco dozvím. Vulgární výkřiky, pomlouvání za zády a nadávání na všechno možné rozhodně ničemu neprospějí. Je ale pravda, že fňukáním se taky nic nezmění. Já jsem si díky této diskusi ujasnil spoustu pravidel, dozvěděl se něco z historie MTB, trochu poznal i priority jednotlivých účastníku MTB poháru. Mezi lidmi, kde se pohybuji se já sám teď snažím o určitou osvětu. Nechci se angažovat více, nemám na to kapacitu. Zkusím to svým vlastním způsobem.

  1. na tento komentář reaguje tntbiker — #92
18.04.2023 11:41:55
Kutná Hora rezonuje. "Uděláme maximum pro to, aby se to neopakovalo," zní z ČSC

odpověď na jede12 — #87 Myslím, že k pokřivení pravidel došlo pouze ze strany rozhodčích. Odsouhlasili start na neregulérní trati odporující pravidlům. Následně sporné povolení použití myčky v depu, které zvýhodňuje týmy a jedince, kteří jsou lépe vybaveni a připraveni. Rozhodl o tom ale rozhodčí před závodem, tak je to asi OK. Nevím. Následně zmiňuješ ambiciózní rodiče a zásadní výhody. Co mezi to počítáš? Toho kdo měl jen jednostrannou vidlici? Větší prostor mezi zadní vidlicí a vzpěrou a pláštěm? Užší pláště? Lehčí kolo? Lepší vzorek? Hardtail namísto celopéra? V kapse špachtli na čištění kola? Nic z toho není žádné provinění proti pravidlům. Pokud by bylo, tak by přece rozhodčí závodníky diskvalifikoval nebo nepustil na start. Např. Pavlem Čábelickým zmíněné pravidlo o šířce plášťů platí pouze pro disciplínu XCC - shortrack. Pokud je to jinak a došlo k provinění, pošli prosím odkaz na odstavec z pravidel. Z jezdců jsem viděl pokřivení snad jen v případě doběhnutí do cíle bez kol. Ale i tady je možné, že to bylo dle regulí, ač je to úsměvné. Chceš se bavit o ambiciózních rodičích a týmech? Moje děti nedojely špatně, startovní pozice na příští závod si nepokazily. Přesto jsem byl a stále jsem pro start v Touškově dle pozic z loňského roku. Byl jsem i proti tomu, aby nedělní závod proběhl. Jako "ambiciózní" rodič jsem se zúčastnil porady, ale neviděl tam nikoho, kdo by měl sílu cokoliv změnit. Nikoho z velkých týmů. To říkám jako "ambiciózní" rodič, jehož děti mají 11kg kola, závody odjedou na vodu a nemají ani osobního trenéra nebo podporu týmu. Jen chuť závodit. Bez donucení. Bez pláče a nervů z toho, jestli je v cíli přivítá zachmuřený nebo dokonce rozzlobený taťka. Docela je udivilo, že se pojede, když trať viděli, ale nefér to rozhodně necítily. Mnohem těžší bylo, když se např. pozice na startu udělují na základě rychlosti registrace. Tam jsem jim jen těžko vysvětlil, jak je možné, že jeden nejmenovaný tým byl na pražském poháru schopný ve všech kategoriích obsadit pozice v první lajně. Ale řekl jsem jim, že je to pro ně výzva a s nepřízní osudu a zvůlí organizátorů nebo protěžováním se budou muset vypořádat v životě ještě mnohokrát. Rozhodně ne obcházením pravidel, ale větším úsilím, vytrvalostí, snahou o to, aby se pravidla dodržovala a třeba i vlastním příkladem. Ne fňukáním nebo doživotním pocitem ukřivděnosti.

18.04.2023 11:25:53
Kutná Hora pohledem sedmi zasvěcených

Asi nejvíc se mi na celém článku líbí ta různorodost pohledů, kterou měl za cíl poskytnout, a to se povedlo. Téměř v každém z nich nalezneme jak faktické chyby, zaujatost tak i zjevné napojení na pořadatele, závodníky, týmy či svaz. Není to nic divného. Všichni se znají. MTB komunita v ČR je relativně úzká. Diskuse se zde ale časem pomalu zanikne, v Kutné Hoře už se pohár už asi nepojede, ale nic zásadního se nestane. Anebo se pletu? Copak by někdo z možná největšího českého týmu Tufo Kolín chtěl anulovat výsledky. Ne. Budou se ozývat už jen ty týmy, kterým se závod totálně nepovedl a závodníci ztratili pozice do Touškova. Těch bylo ale pokud se podíváte do výsledků málo. Ostatní budou mlčet jako ryby. Občas se ozve ještě někdo ze skalních zastánců pravidel, ale jeho hlas zanikne a časem vše vyšumí. Bylo by ale fajn, kdyby se přece jen něco povedlo. Třeba drobné zpřesnění pravidel popřípadě reorganizace dětských závodů, kterou zmiňují ve svých příspěvcích snad všichni, včetně diskutujících. Protože to, na čem se shodnou všichni by asi mohlo dávat smysl. Na druhou stranu buďme soudní, až do Kutné Hory to zas až taková tragédie přece nebyla. Nedělejme po jedné takové akci dramatické změny a dalekosáhlé závěry. Několik let objíždíme různé závody ČP (silnice, MTB, CX) a tohle bylo za mě poprvé, kdy můžu říci, že celá akce stála za prd. Vždy se něco drobného objeví, emoce, pochybení organizátora, drobné prohřešky proti pravidlům ať z neznalosti nebo „vyčuranosti“. Ale nějaký cílený komplot tu nevidím. Prostě se to jen blbě sešlo. Neobratná vyjádření promotéra, organizátor s pochybnou minulostí, trať za normálních podmínek nic moc do které navíc zapršelo. Domnívám se, že jsou v české cyklistice místa, která by si diskusi zasloužila mnohem více než tento jeden závod. To je z mého pohledu zejména práce s mládeží. A tady už vidíme první ovoce. Pár lidí s určitým vlivem a schopnostmi se zase trochu naštve a začne se zajímat. Například Martin Raufer a jeho hledání nové XC lokality nebo Aleš a jeho nový systém odměňování na Šele. Ale zrovna těmto dvěma bych křivdil. Pro českou cyklistiku už to dělají už dlouhá léta. Určitě ale přibydou další, kteří zde neplácají jako já v diskuzi, ale už konají. Poděkujme tedy Kutné Hoře, protože velmi pravděpodobně nám přinese mnohem víc, než nám vzala.

11.04.2023 09:53:00
Kutná Hora rezonuje. "Uděláme maximum pro to, aby se to neopakovalo," zní z ČSC

odpověď na jede12 — #17 Vlastně se naše pohledy zas tak neliší. Pokud by závod zrušili v sobotu večer, tak bych to vnímal dobře a jak už jsem psal, vlastně jsem to na 95% očekával. Všichni už v tu dobu reálně viděli, jaká je situace na trati a jaký je názor rodičů. Bez jakýchkoliv diskuzí neférové podmínky = neférový závod. Vítězství bych dětem ale neupíral. Nevšiml jsem si totiž, že by kdokoliv z dětí závodil nefér a v rozporu s pravidly Českého poháru MTB. Někdo měl Leftynu, jiný zase měl zase užší pláště, širší rám, pevnou vidli, lehčí kolo nebo dokonce menší rám kola, než běžně jezdí. To je vše dle pravidel. To trať nebyla v pořádku. Vždyť i Matěj Ulík, vítěz závodu Elite myl v depu kolo a jel na užších pláštích. Pokud by toto nebylo OK, musel by ho hlavní rozhodčí okamžitě diskvalifikovat.

Osobně jsem čekal, že na poradě vystoupí vedoucí velkých týmů, kde většinou jsou i závodníci, co mají vyjeté pořadí a zároveň má jejich slovo nějaký hlas. Adastra, MS Bike, Kovo Praha, Tufo Kolín, Brilon, DK Bikeshop, Jaroslav Kulhavý Cycling, Rouvy. Nikoho z nich jsem mluvit neviděl. A to tato porada je paradoxně hlavně pro ně. Slyšet byly pouze maminky několika závodníků a kluci z TUFA Zlín. Přiznám se, i já sem trochu huboval :-)

Bylo by tedy teď velmi zvláštní, pokud by kdokoliv z výše uvedených přišel, že chce něco měnit nebo anulovat. Skoro bych měl pocit, že se jim to nelíbí až teď, když to nedopadlo. A to by byla taky tak trochu "zvůle mocných", jen trochu v obráceném gardu.

Snad jen jedno řešení nás napadá, které by vlastně nikomu neublížilo. Startujme v Touškově dle pořadí vyjetého v loňském roce. Body dětem ponechme, stejně se jeden závod škrtá. Vlk se nažere a koza zůstane celá. Proti tomu snad nemůže nikdo nic mít. Dětem, které bojovali nikdo nic nesebere a to že se bude startovat druhý závod dle loňského pořadí určitě pochopí, protože sami podmínky viděly. Třeba pro moje děti by to žádný problém nebyl.

Mám obavu, že anulací závodu se jen zbytečně roztočí spirála. V jinak relativně přátelském prostředí MTB vytvoří blbou náladu, kde se bude každý cítit dotčený a zkazíme mnohem víc, než jeden závod. Děláme to přece hlavně pro radost. Buďme realisti, kdo z nás očekává, že z jeho dítěte bude nový Jarda Kulhavý nebo Ondra Cink? Asi nikdo. Minimálně většina určitě ne. My se těšíme, až přijedeme na závod, děti uvidí svoje kamarády, my jejich rodiče, zafandíme i dětem, které nejsou z našeho týmu, oceníme i toho na 80. místě, protože do toho dal všechno. Možná to zní sluníčkově, ale i Vy sami dobře víte, že o tom je to hlavně.

  1. na tento komentář reaguje Aleš Procházka — #28
04.04.2023 20:56:42
Kutná Hora rezonuje. "Uděláme maximum pro to, aby se to neopakovalo," zní z ČSC

Jsem jen taťka, co má doma děti, které si chtějí zazávodit. Žádný šéf týmu, bývalý závodník nebo funkcionář. Na závod se děti těšily a v zimě trénovaly. V sobotu jsme se na trať dojeli podívat. Poslechli si, jestli se závod pojede anebo ne. Čekali jsme, že spíše ne, ale rozhodlo se jinak. Koukli jsme, co dělá závodníků na trati problémy, prošli si trať a v autě na cestě domů jsem se jich zeptal, zda chtějí jet. Chtěly. Závod jsme absolvovali, v cíli spokojení a šťastní, kola jsem umyl od bláta a jelo se domů. Tak takhle jednoduše to vlastně proběhlo.

Moje děti by asi dojely na podobných místech jako za sucha. Možná jsme jako dobří běžci měli tentokrát výhodu. Až bude sucho, tak už jí mít nebudeme a budou jí mít jiní. Nemáme nejlehčí kola, možná že dokonce o 2-3kg těžší než ostatní. Na suché trati jí příště možná budou mít jiní. Anebo ne? Dost teoretizování.

Teď budou zaznívat hlasy, které budou chtít anulovat výsledky. Děti, které vydaly energii, aby závod za těchto podmínek absolvovaly, a to byly téměř všechny, se mají teď dozvědět, že se bahnem brodily zbytečně. Jsem přesvědčený, že absolvování tohoto závodu všechny účastníky spíše posílilo anebo zdravě naštvalo. Asi si nikdo nemyslí, že absolvování takového závodu mohlo dítěti zničit kariéru.

A když se závod anuluje budou zase zaznívat jiné hlasy. A vtipné bude nakonec to, že asi velmi pravděpodobně dle toho, jak které dítě závod dokončilo.

Někdo zase jeho neabsolvováním vyjádřil svůj názor. Každý po svém. Jsme jen lidi. Každý má různý pohled.

Doufám, že se pletu, když mám trochu pocit, že by chtěl děti někdo využít pro řešení svých osobních antipatií ke svazu či pořadateli.

Jasně, pohnojili to. O tom se asi nemá cenu bavit, sami to přiznali.

Poučí se. Anebo ne. Tak už to v životě chodí. I v životech Vás všech.

Neznamená to, že se chci někoho zastávat, jen mám pocit, že další propírání tam a zpátky nic nového nepřinese a spíše uškodí. Ale třeba se pletu.

I TNTbiker umí občas napsat dobrý příspěvek. To sem nečekal.

Aleš Procházka zase umí přiznat, že i elektrokolo může být pro některé lidi dobrou volbou. To mě překvapilo.

Pletu se tedy poměrně často :-) A co vy?

My jedeme dál!!!

  1. na tento komentář reaguje fiasco — #15
  2. na tento komentář reaguje tntbiker — #16
  3. na tento komentář reaguje jede12 — #17
  4. na tento komentář reaguje trance28 — #25
04.04.2023 12:36:03

Moje příspěvky ve fóru

PříspěvekDatum

redakční systém | ISSN 1803-5744