Gemini Xera Led Light system

Dnes vám představíme univerzální světlo na bike, ale nejen na něj...

Autor: Petr Bureš
Gemini Xera Led Light system

Gemini je jedna z mnoha firem, které se zaměřily na výrobu ledkových outdoorových světel. V jejím sortimentu najdete celkem čtyři modely z nichž Xera tvoří základ.

Výrobce uvádí svítivost tohoto střízlíka 850 lumenů, což bohatě postačí pro běžnou jízdu, nebo jiné noční aktivity. Zdroj světla je v tomto případě jediná LED dioda označená Cree XM-L U2, která patří mezi nejvýkonnější ledky ve své kategorii.

Tělo světla je vyrobeno z duralové slitiny a jeho povrch je tvrdě anodizován. Jemné žebroví chladí světlo zejména při delším svícení, kdy se tělo zahřívá. Ovládání se děje prostřednictvím prosvětleného tlačítka v zadní části světla. Tím pak světlo zapínáte, vypínáte, ale také jím můžete přepínat mezi trojicí úrovní svícení. Továrně je nastaveno 20,60 a 100 %, ale lze nastavit také vlastní úroveň svícení.

Samotné světlo váží pouhých 52 gramů. Dodává se ve dvou provedeních, resp. s dvěma kapacitami baterií. Základní provedení obsahuje dvojčlánkovou baterii, na kterou světlo vydrží svítit na 100 % celé 2 hodiny. Za příplatek je pak možné zvolit baterii čtyřčlánkovou, která zvedne výdrž na dvojnásobek, avšak cenovka poskočí o 600,- Kč. Se základní baterkou pak světlo váží 122, s větší baterkou 229 gramů.

Sympatické na tomto modelu je to, že výrobce vám v ceně dodá krabici, ve které najdete nejenom vlastní světlo, ale také spoustu dalších praktických udělátek, které umožní použít Xeru buď jako hustou čelovku, nebo ji namontovat na helmu či řídítka vašeho biku.

Ani to není ale ještě všechno. Gemini dodává ke světlu také výměnnou čočku do reflektoru. Ve světle je namontovaná matná s rozptylem 16° a jako náhradní najdete čirou, která kužel světla zúží na 14°. Zkrátka a dobře, za své peníze dostáváte opravdu Light system a ne jenom samotné světlo.

Cenová politika výrobců těchto ultrasvítivých lampiček není pravda ve většině případů moc přátelská, ale Gemini rozhodně patří v cenové politice k těm umírněnějším. Základní Gemini Xera Light system s dvoučlánkem pořídíte za 3 990,- Kč. Verze s čtyřčlánkovou baterií vyjde na 4 590,- Kč. Nejlevnější model pak pořídíte u Gemini za 3 290,- a naopak nejdražší kousek s největší baterií Olympia za 6 590,- Kč.

Kompletní informace o světlech najdete na webu výrobce www.gemini-lights.com. V Česku tuto firmu zastupuje Shaman Racing a celý sortiment najdete online na www.bikestrike.com.

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Gemini Xera Led Light system
  2. Fotogalerie
Přečteno - 10564x Tagy: tech2013 gemini
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsTop Ten 2013 - Technika
    Top Ten 2013 - Technika
  2. PreviewPells nabízí zajímavý multiklíč
    Pells nabízí zajímavý multiklíč
  3. TechnikaTurner Burner fotogalerie
    Turner Burner fotogalerie
  4. ServisFox svolává na opravu vybrané vidlice
    Fox svolává na opravu vybrané vidlice
  5. Tech newsWolf Tooth - jeden převodník snadno a efektivně
    Wolf Tooth - jeden převodník snadno a efektivně
  6. TechnikaVDO MC 2.0 WL fotogalerie
    VDO MC 2.0 WL fotogalerie

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #21 čumil - vloženo: 14.01.2014 v 23:56:41

    Já sehnal toto

    http://www.cel-tec.cz/cyklo_svitilna-nitefighter_bt40-964279137-297373169-svitilny-cel-tec/

    ano necelé tři litry jsou dost ale člověk s tím jede naprosto neomezeně, od té doby co mám, tak neřeším, jestli vyjedu v zimě ve tři nebo v šest. Na plnej to dá nějaké tři hodiny, na nižší režimy 2-3 delší vyjížďky.

    Letošní zimu cca 2tisíce km po nocích a naprostá pecka.

    Nevím, jestli 1600lm je přehnané(pravdivé), ale s tímto jedeš v noci naprosto stejně jako ve dne.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #20 Takar - vloženo: 10.01.2014 v 22:52:59

    850lm se mi zdá zbytečně moc - jak je na tom baterka s regulací a režimy? Tohle je spíš oslepovací síla. S tou čelovkou je to dobrý nápad, ale radši nekupuju takovéhle univerzální věci, na čelo čelovku, do ruky baterku a na kolo klasické světlo.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #19 Míraa - vloženo: 04.02.2013 v 15:04:45

    @dino

    Tak hledej v google tohle "2013 Bike Lights Shootout – 50 LED Lights Measured" a uvidíš docela podrobný test, který proběhl na mtbr.com.

    850 je reálná svítivost, nejspíš i skutečně nameřená. 1200lm jsou přehnané údaje svítilen prodávaných na ebay nebo dx.com. Kolikrát je u identické svítilny uvedeno 900 a jindy 1200lm.

    Pokud chceš něco kvalitnějšího, pak bych doporučil Fenix BT20. Tam je uváděno 750 a naměřeno bylo 771. Pokud se chceš cenou vejít do 1.000,- tak bych volil něco na dx, manafont nebo na podobném serveru třeba něco od MagicShine. Ikdyž tam nevím, jestli se vejdeš pod 1.000,-

    Vybíral bych podle světelného kužele spíš než podle tabulek specifikací uváděných prodejcem. Na youtube je spousta videí, které různá světla porovnávají. Bohužel na Gemini žádné video není a nebo se v něm svítilna ani nerozsvítí :)

    Můj pocit z tohohle světla je takový, že se prodejce snaží vyvolat pocit, že je to sice světlo vyrobené v číně, ale že se liší od ostatních nějakou přidanou hodnotou (v tomhle případě je to záruka 24 měsíců + výměnné sklíčko reflektoru). Možná to má ještě trochu lepší pouzdro na baterie ve srovnání s ostatními čínskými světly. Ale že by tato přidaná hodnota měla zvýšit cenu takovým způsobem? To je na pováženou. A pokud neuvidím reálné testy, tak budu stát za svým - že je to předražená čína pro kterou neexistuje racionální důvod ke koupi.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #18 dino - vloženo: 04.02.2013 v 11:32:00

    Ahoj, zrovna zvažuji nakup tohoto druhu světla takže všem zůčastněným díky za tipy a linky na jednotlivé modely.

    Jen mi přijde že tu trochu diskutujete o rozdílných parametrech. Nebudu srovnávat kde a jak je které světlo vyrobené ale pokud je u jednoho uvedana svítivost 850lm a jiného 1200lm tak prostě jako laik předpokládám že to s 1200lm bude svíti víc nezávisle na druhu diody (ta může mít vliv tak na spotřebu a tím na délku svícení). Jako srovnání by mi připadalo nejzajímavější porovnat spíš než svítivost která je daná výkonem diody samotný rozptyl reflektoru a doba svícení na max výkon při použití akumulátoru stejné kapacity. Třeba takový námět pro test redakce ;-)

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #17 Míraa - vloženo: 04.02.2013 v 10:11:50

    Proti číně nic nemám. Světlo jsem svítit neviděl - pravda. Ale tak by se nabízelo k recenzi udělat pár fotek ve srovnání se světly za 40 USD a se světly za 100 a více USD. Pak by se přípravně potvrdilo, nebo vyvrátilo, že je to předražená čína. Také mám čínu - Fenix BT20. Ale tam se alespoň pokusili tvarovat ohnisko tak, aby bylo použitelné na kole. Zpracování výborné, záruka 2 roky u dovozce (kronium.cz) a přitom je cena přijatelná. U Gemini opravdu nevím za to platit, když jsem neviděl jaké to má ohnisko a dle zbylých fotografií to vypadá opravdu jako světlo maximálně tak za 60 USD a to přeháním.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #16 KUbajsz - vloženo: 04.02.2013 v 07:01:21

    RV: To mi připomnělo takovej ten příběh, jak si týpek kupoval u vjetnamců Adidasky. Pěkný boty, fakt že jo. Dokonce v nich i chodil (k překvapení okolí v nich mohl chodit i pozpátku) a vypadaly stejně jako originál a stály ho několikrát méně než originál. Akorát se mu každej měsíc odlepila podrážka. Ale nevadilo mu to, kupoval je přeci levně a tak chodil kupovat stále dokola a pak zjistil, že za ty kšunty vyházel více peněz než za jedny originál boty, který by mu vydržely mnohem déle ...

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #15 RV - vloženo: 03.02.2013 v 21:57:14

    Koupil jsem vloni v LED shopu skoro to samé a svítí to stejně za 1700,-

    http://www.ledshop.cz/cyklosvitilna-tank007-b02~z8188.html

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #14 B.D. - vloženo: 03.02.2013 v 09:19:41

    to vas fakt nenapadlo, respektive nemate takovou zkusenost, ze ta doba sviceni je priserne mizerna?

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #13 vsn - vloženo: 02.02.2013 v 23:06:11

    ve všech světlech z DX, Ebay atd. je ale XML T6, zde je XML U2 která je o něco lepší ... (lepší poměr spotřeba/výkon) Určitě to také má lepší 18650 články než jsou u světel z DX - kvalitní 4 články stojí litr... takže pokud bych měl brát cenu dle užitné hodnoty navíc oproti světlu na Ebay za 700 tak by toto stálo 1500 + clo + DPH tak jsme na 2000,- + marže pro dovozce + obchod a jsme na výsledné ceně :) - resp. viděl bych to tak o 1000kč míň :)

    u DX a Ebay clo neplatí téměř nikdo a DPH většina.

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #12 Martin Joza - vloženo: 01.02.2013 v 09:49:18

    Vůbec s nikým se nechci dohadovat... ;o) O kvalitě a smysluplnosti toho, co prodáváme, jsme přesvědčeni z vlastní praxe a i z ohlasu zákazníků. Pokud je potřeba,aby světlo vydrželo svítit déle, stačí si ho ztlumit a tím se výrazně prodlouží celková výdrž baterie...

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #11 SD - vloženo: 01.02.2013 v 09:06:47

    odpověď na Martin Shaman Joza — #3 Pokud chci mluvit o investici do takto jednoduché věci, tak musím mít jasně vyčíslenou návratnost. Článek má své opodstatnění a na tento server patří, ale pokud chcete za tento typ recenzí bojovat v anonymní diskuzi, tak na tom jste opravdu špatně. Koukněte se na velké zpravodajské portály a zjistíte, že pod takovéto články se nedává diskuze. Zaplatit dva tisíce za Liion aku blok 4*18650 s omezenou životností je ekonomické zvěrstvo a těžko se to nechá obhájit.

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #10 RUMcajs - vloženo: 31.01.2013 v 23:47:56

    KUbajz:

    Ber to tak ze se svetlo sklada ze soucastek ktery se daji sehnat a smontovat za pakatel.

    Kupoval jsem pred 2ma lety svetlo s diodou P7 z Dealextreme za nejakych 30 euro i s postovnym.

    Sviti uplne stejne jako to za 150 euro co se prodavalo s jinym logem na krabici.

    PS: Radsi si koupim 2 svetla levnejsi nez jedno "znackove".

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #9 kliiima - vloženo: 31.01.2013 v 22:45:33

    odpověď na Filip — #8 tak se podívej na toto, řekl bych, že to je úplně to stejný světlo...

    http://viewitem.eim.ebay.cz/CREE-XML-XML-T6-LED-Bike-Bicycle-Light-HeadLight-HeadLamp-1200LM-9W/360557903461/item

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #8 Filip - vloženo: 31.01.2013 v 22:12:49

    Je to opravdu předražené . Koukněte na tohle 1200 Lm za 1690,- Kč, a je to již více než rok otestováno . Super svítivost. http://www.apex-bike.cz/nabidka.php?stranka=svetlo

    1. na tento komentář reaguje kliiima — #9
    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #7 KUbajsz - vloženo: 31.01.2013 v 21:36:20

    Pánové, jedna věc jsou parametry psané na netu a věc druhá je to, jak to svítí v reálu, jak je to zpracované, jaký k tomu dostanete záruční servis, další příslušenství atd ...

    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #6 kliiima - vloženo: 31.01.2013 v 20:06:17

    odpověď na Polka — #5 No a když si to stejný zadáš na ebay, tak to seženeš z Taiwanu za poloviční cenu i s poštovným....

    odpověz na tento komentář
  17. avatar
    #5 Polka - vloženo: 31.01.2013 v 18:08:51

    Staci srovnat zakladni parametry se srovnatelnym svetlem napr. timto - http://www.led-expert.cz/ledshop/eshop/13-1-LED-svitilny/34-2-Cyklisticke-svitilny/5/184-Cyklisticka-LED-svitilna-a-celovka-XML-T6-silver a hned je jasne, ze je to OPRAVDU predrazene!

    1. na tento komentář reaguje kliiima — #6
    odpověz na tento komentář
  18. avatar
    #4 B.D. - vloženo: 31.01.2013 v 17:18:39

    odpověď na Martin Shaman Joza — #3 investice do cehokoliv, co predevsim sviti 2/max 4 hodiny je uplne mimo misu )) myslim ze natestovano na kole v noci mam celkem dost. proti cine nemam vubec nic

    odpověz na tento komentář
  19. avatar
    #3 Martin Shaman Joza - vloženo: 31.01.2013 v 16:16:54

    Kluci, jsem rád, že už jste si světlo v praxi vyzkoušeli a můžete reálně porovnat, co umí oproti konkurenci?! Že jsou světla vyráběna v Asii nepovažuju za negativum, vzhledem k tomu, že ve stejný Asii je vyráběna valná většina i renomovaných světel. A jako poslední, není nic snažšího, než si udělat srovnávací test v praxi. My jsme si ho udělali a jsme přesvědčeni, že investice do světla Gemini je smyslupná! Howgh

    1. na tento komentář reaguje B.D. — #4
    2. na tento komentář reaguje SD — #11
    odpověz na tento komentář
  20. avatar
    #2 B.D. - vloženo: 31.01.2013 v 13:59:54

    to si delate prdel, dat 4 litry za bludicku, co sviti 2 hodiny? :))) hahahaha. doporucuju koupit si poradnou celovku, ktera sviti neporovnatelne vic, vydrzi X hodin, akorat mozna nema ten drzak na riditka. coz je ale stejne na kole skoro nepouzitelny. pro jizdu po tme je jednoznacne lepsi svetlo na helme.

    1. na tento komentář reaguje Johnny — #
    2. na tento komentář reaguje Johnny — #
    3. na tento komentář reaguje Johnny — #
    4. na tento komentář reaguje Johnny — #
    odpověz na tento komentář
  21. avatar
    #1 Míraa - vloženo: 31.01.2013 v 13:19:53

    Brutálně předražená čína. Tak se mi to jeví, tedy pokud to nebude mít nějaký zázračný ohnisko, ale nevypadá to tak.

    Kdyby se tato svítilna měla srovnávat s Fenix BT20, tak to bude těžký provar.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744