Tune Smart Foot 2011

Tuhle novinku Tune avizovalo už před drahnou dobou, přesto se zatím nezačala vyrábět. První vzorky ale existují a my jsme je měli v ruce...

Autor: Petr Bureš
Tune Smart Foot 2011

Nestává se zase tak často, že bychom dostali do rukou předprodukční vzorek komponentu, který zatím není možné objednávat. O to víc jsme zajásali, když se k nám do redakce dostala dvojice duralových klik od německé firmy Tune. Tahle stále ještě tak trochu garážovka proslula svou neutuchající snahou donekonečna reinkarnovat starý dobrý čtyřhran a není tomu zas tak dlouho co nasadila na své modely atyp v podobě šestihranné osy. Ale nyní budiž vše zapomenuto, jsou tu nové kliky Smart Foot.

Jak již bylo řečeno, tyhle nové krasavice se zatím nikde na pultě neobjevují, a poslední informace ze zasvěcených zdrojů hovoří o tom, že pokud si je někdo dokáže nadělit pod vánoční stromeček, bude se pravděpodobně považovat za velmi šťastného jedince.

Po titanovém čtyřhranu a posléze šestihranu, které Tune využívá u svých dvou stávajících modelů klik Big Foot a Fast Foot konečně pan Uli Fahl (bosonohý šéf firmy Tune) prozřel a nově nabídne také kliky s oversize duralovou osou a tisícihranem, které budou kompatibilní napříč téměř všemi současnými standardy.

Smart Foot jsou v mnohém inovativním produktem, avšak jejich konstrukce stále spoléhá na poctivé CNC opracování duralu 7075. Z jejich tvaru je ovšem již na první pohled patrné, že přibraly na šířce a tím pádem snad i tuhosti. Opracování vnější i vnitřní strany je tradičně precizní stejně jako maximálně odlehčené pavouky zohledňující požadovanou rozteč převodníků.

Kliky se budou dodávat jak v silniční, tak bikové verzi. Duralová oversize osa by měla být kompatibilní napříč všemi dostupnými středy, to jest BB30 a BB92, PressFit, BSA73, BSA68. Kliky budou stejně jako jejich předchůdkyně k dispozici v mnoha barevných eloxovaných provedeních, ostatně jak je u Tune zvykem a rovněž v několika délkách od 165ti do 180mm.

Naše zvídavé redaktory zajímaly ale také další nezanedbatelné údaje a těmi byla hmotnost a cena této novinky. Výrobce uvádí, že by se hmotnost klik včetně osy měla pohybovat někde kolem 580 g. My jsme naměřili přesně 572 g u červených silničních klik bez převodníků a včetně ložisek a 597 g u černých MTB klik bez ložisek a BB misek ale včetně tří převodníků, což nejsou vůbec špatné hodnoty.

Zatímco stávající kliky Tune byly vcelku cenově atraktivní, novinka se odvázala poněkud více. Výrobce prozatím avizuje, že by se cena celého kompletu měla pohybovat zhruba někde kolem 600 Euro, což v přepočtu znamená, že by se u nás tyto kliky mohly zařadit někam zhruba nad XTR, Race Face Next SL, nebo FSA K-Force a naopak pod karbonové Claviculy. Uli výrobu těchto klik již několikrát odsunul,možná se dočkáme ještě nějakého nečekaného vylepšení na poslední chvíli, které si pro nás zatím schovává.

Kompletní info o produktech firmy Tune naleznete na stránkách výrobce www.tune.de, nebo se na cokoliv optejte českého zastoupení Tune, které najdete na adrese www.9395bikes.com.

Pokračovat na: fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Tune Smart Foot 2011
  2. fotogalerie
Přečteno - 22072x Tagy: tune tech2011
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. DoplňkyTune novinky 2019 přehledně
    Tune novinky 2019 přehledně
  2. TechnikaSanta Cruz Nomad vs. Ibis Mojo HD fotogalerie
    Santa Cruz Nomad vs. Ibis Mojo HD fotogalerie
  3. Testy - RecenzeGarmin Edge 800 TEST
    Garmin Edge 800 TEST
  4. OstatníRozdáváme dárky 2011 - úterý
    Rozdáváme dárky 2011 - úterý
  5. VideoJak se dělá Hope - VIDEO
    Jak se dělá Hope - VIDEO
  6. Testy - RecenzeTohle snad pod stromečkem nenajdete...
    Tohle snad pod stromečkem nenajdete...

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744