Apache 2019 - znovuzrození

Poslední českou značkou, která si představení svých novinek nechala až na druhou polovinu listopadu, je Apache...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
Apache 2019 - znovuzrození

Pokud bychom měli nějak ve stručnosti charakterizovat, v čem spočívají hlavní novinky příštího roku, nemůžeme to udělat jinak než konstatovat, že jde o skutečný a komplexní restart celé modelové řady. Jenomže ono to nekončí jen u toho. Apache totiž kromě viditelných změn ve svém sortimentu zajiždí také komplet nové výrobní prostory v Úpici, expanduje co do počtu svých zaměstnanců a mění kompletně i svou marketingovou strategii včetně vizuálů a nového loga. Zkrátka a dobře, zapomeňte na starý Apache, přichází Apache nový a posuďte sami, jak se vám tato změna bude zamlouvat.

Ačkoliv, jak již bylo řečeno, změn je v katalogu opravdu hodně, jedno pravidlo zůstává v platnosti a tím je skutečnost, že Apache klade daleko větší důraz na širokou a kvalitní skladbu elektrokol ve svém sortimentu než na segment běžných horských kol. Doby, kdy na Apache kolech závodil ve světovém poháru Jaroslav Kulhavý, jsou pro mnohé již dávno zapomenuty a Apache nemá ambice na ně navazovat představováním drahých špičkově osazených modelů. Místo toho se chytře soustředí na nejprodávanější kategorie, kde oslovuje zájemce rozumným poměrem cena/výkon a novými neokoukanými designy.

MTB hardtaily

Na příští rok přichází kompletně předělaný hliníkový rám z hydroformovaných trubek, který dostal také nové jméno - Tuwan.

Ten je zajímavý tím, že v rámci této trubkové sady nabídne v podstatě tři modelové řady, kdy každá je něčím specifikacká a od ostatních se liší. Na výběr je totiž celkem ze tří 27,5" modelů, šesti devětadvacítek a čtveřice dámských variant, kde najdete také oba průměry kol. Dámské verze si pak navíc ponechávají své původní jméno Yamka.

Všechny modely, včetně těch dámských, nesou zcela přepracované logo "APACHE". Někomu se tento nový u některých barevných kombinací téměř nečitelný styl líbit bude, někomu naopak, ale podle mě má rozhodně šmrnc a jde svou vlastní cestou.

Další nepřehlédnutelnou věcí jsou použité vidlice SR Suntour. Jelikož existuje úzká vazba mezi značkou Apache a dovozcem SR Suntour do Čech, firmou BP Lumen s.r.o., je tato skutečnost celkem logická. Velké plus je to v kategoriích 20-30 tis. Kč, kdy výrobci většinou osazují základní modely Rock Shoxu, typicky Recony RL a jiné podobné ingoty, zatímco Apache nabízí Axon nebo Raidon 34 RL-R s dálkovým lockoutem na řídítkách a hliníkovými vnitřními nohami.

Prodejci pak ocení, že co model, to pouze jedna barva, což zjednodušuje a zpřehledňuje nabídku. Mimochodem, i barvy téměř včech modelů jsou kompletně nové. Převládají eloxované tmavé odstíny, ale nechybí ani světle modrá nebo žlutá u pánských či pastelovky nebo fialová u dámských variant. Více můžete vidět v naší velké fotogalerii. Přehledný je rovněž ceník. Ten se pohybuje v rozmezí 15-34 tisíc napříč jednotlivými modelovými řadami.

Rodiče, pozor!

Jedna zmínka na závěr. Komplet překopaná je i celá řada dětských kol, kde dominují juniorské závoďáky Waya a Waya X postavené na 27,5" kolech.

Pod nimi pak najdete až 24" odlehčenou verzi Tuari X bez odpružená vidlice, což je jednoznačný trend dnešní doby. Cenovky přitom nejsou vůbec horentní. Končí na 12 resp. 16 tisících za nejvyšší 27,5" a za čtyřiadvacítky dáte 8,5 nebo 10 tisíc Kč.

Pokračovat na: Elektrika hraje prim

Seznam stránek článku:

  1. Apache 2019 - znovuzrození
  2. Elektrika hraje prim
  3. Fotogalerie
Přečteno - 25815x Tagy: apache elektro tech2019
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeCanyon Neuron:ONfly - Superhrdina singltreku - jízdní dojmy
    Canyon Neuron:ONfly - Superhrdina singltreku - jízdní dojmy
  2. Tech newsCanyon Neuron:ONfly – Superhrdina singltreku
    Canyon Neuron:ONfly – Superhrdina singltreku
  3. TechnikaFotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
    Fotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
  4. Tech newsDirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol
    DirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol
  5. Tech newsNorco přechází na Bosch u Sight i Range VLT
    Norco přechází na Bosch u Sight i Range VLT
  6. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 trance28 - vloženo: 30.01.2019 v 16:58:48

    odpověď na simca — #3 to se hned poznaji drsni bikeri :-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 simca - vloženo: 30.01.2019 v 14:48:11

    Mě přijdou v pohodě, manžel má nově toto https://www.equiplo.cz/elektrokola/#Apache_Hawk_MX_2018 a hnusný mě ani jemu nepřijde :), důležitější je, jak si povede v terénu.

    1. na tento komentář reaguje trance28 — #4
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 Buchys - vloženo: 11.12.2018 v 19:40:27

    Buchys

    Krásná kola a ti električtí Apači - nádhera. Super!

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 karel.neugebauer.7 - vloženo: 08.12.2018 v 09:16:33

    Furt jsou ty elektrokola v tomto designu prostě hnusná.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744