Bikový Transalp odstartuje v sobotu

Z německého Füssenu až k břehům italského jezera Lago di Garda se vydá 550 dvojčlenných týmů. Mezi nimi i 17 českých bikerů.
Autor: Tomáš Gladiš
Bikový Transalp odstartuje v sobotu
Třináctý ročník Craft Bike Transalp powered by Nissan odstartuje již tuto sobotu v půl desáté dopoledne. Na jeho účastníky čeká týden v Alpách, během něhož zdolají vzdálenost šesti set kilometrů s převýšením takřka 20 tisíc výškových metrů. Pořádná fuška. Ale taky obrovské lákadlo – místa na startu jsou pravidelně vyprodaná během několika minut po spuštění on-line registrace a hlásí se závodníci doslova z celého světa. Letos registrují pořadatelé zastoupení třiatřiceti zemí světa – startovat bude mimo jiné třináct Australanů, šest Američanů, čtyři Kostarikánci, jeden Novozélanďan…a sedmnáct Čechů.

Z Německa na Gardu
První etapa z Füssenu do Imstu je skutečně na rozehřátí. Naplánováno je necelých 80 km s převýšením 1958 metrů. Zvlněný profil převážně šotolinové etapy narušuje jen osmikilometrové stoupání na Marienbergjoch do nadmořské výšky 1810 m n.m. V neděli bude TransAlp pokračovat etapou přes tři kopce – krátce po startu se pojede na nejvyšší vrchol dne, kterým je 1976 metrů vysoký Venetalm. Jen v tomto stoupání zdolají účastníci 1300 metrů z celkového převýšení etapy! Pillerhöhe a Almstüberl už tak těžké kopce nejsou, ale za to se pojede do kopce až do samotného cíle druhé etapy v Ischglu. Ani třetí den nebude etapa delší než 80 km, bikeři se dostanou na vrchol Idjoch (2737 m n.m.), ale celkové převýšení etapy bude menší než v neděli – „jen” dva a půl tisíce metrů...

Čtvrtá etapa zavede účastníky závodu ze Švýcarska do italského Livigna. To leží v nadmořské výšce 1900 metrů, ale celkově by tato etapa měla patřit k těm jednodušším. Pojede se z takřka 70 % po šotolinových cestách, převýšení na 74 km bude 2377 metrů. To se ale změní hned den na to, neboť pátý den přijde první etapa delší než 100 km. V šesté etapě si bikeři hned čtvrtinu etapy užijí lesních cest a pěšinek, což bude jistě příjemná změna po šotolinových etapách z předchozích dní. Protože sedmý den už jistě bude sil ubývat, je na programu nejkratší etapa týdne – z Malé do Madonna di Campiglio si dají závodníci půlmaraton. A závěrečný den? Nikdo už se nebude moct dočkat, až ponoří své znaevené tělo do vln Lago di Garda. V cestě stojí jen Passo Bregn da l´Ors a pak už se jede vlastně jen z kopce k jezeru, jehož hladina je nějakých 65 metrů nad úrovní moře.

Favorité elitní kategorie
Letošní ročník závodu je ale specifický tím, že se pojede jako etapový závod druhé kategorie zařazený do kalendáře UCI. Body se zde budou rozdělovat vůbec poprvé. A ohodnocen je Transalp poměrně štědře - vítězné duo získá hned 80 bodů. „Je skvělé, že má letos Transalp UCI status. Tento závod si to zaslouží, každoročně má vysokou organizační i sportovní úroveň,“ řekl šestinásobný vítěz Transalpu Karl Platt. Jestli se mu povede se svým kolegou Stefanem Sahmem vyhrát znovu se uvidí. V tomto složení Němci z týmu Bulls triumfovali v letech 2007 a 2008, hattrick jim vloni znemožnilo Plantovo zranění.

Přirovnání Transalpu k Tour de France není tak úplně od věci. Bikový etapák sice nemá takovou mediální sledovanost jako je tomu u jeho silniční obdoby, ale jednoznačně jde o významný podnik. O tom svědčí i fakt, že si aspiranti na vítězství projíždějí úseky jednotlivých etap. To platí o Tour de France, i o Transalpu. „Projeli jsme si šest z osmi etap. Špička je tak vyrovnaná, že to má podle nás význam. Nic by nás nemělo překvapit,“ vysvětlil třeba Lukas Buchli, který se svým týmovým kolegou Thomasem Stollem z týmu BiXS iXS loňský Transalp vyhrál.

Vidina zisku UCI bodů přilákala další špičkové maratonce. Multivan Merida Biking Team vyšle do Alp duo Hannes Genze a Andreas Kugler, kteří – chtějí-li se zlepšit – mohou už jen vyhrát. Vloni totiž byli druzí. Účast bikerů německého týmu Bulls, který se na etapové podniky specializuje, je nad slunce jasná – v jeho dresu tak pojede výše zmíněná superzkušená dvojice Karl Platt a Stefan Sahm a francouzský mistr Thomas Dietsch s Timem Böhmem. Ti byli vloni třetí. Mít více závodníků na trati a hlavně na špici závodu je výhodou. „Můžeme si pomoci při defektech i takticky,“ vysvětluje Dietsch.

Z dalších favoritů v hlavní kategorii můžeme namátkou vybrat třeba tým Ponte di Legno (Marzio Deho, Mirko Celestino) nebo Stöckli-Craft (Thomas Zahnd, Konny Looser). Nepřijede ale vicemistr světa Alban Lakata, který nenašel v týmu Topeak-Ergon patrně konkurenceschopného parťáka. Ani z českých profesionálů se do Alp neodvážil bohužel nikdo – přestože tu před lety byli Martin Horák s Robertem Novotným čtvrtí.

Hannes Genze bude i letos patřit k favoritům
 
Další kategorie
Závodit se ale bude i v kategorii ženských týmů, kde jsou do role favoritek pasovány sestry Kristine a Anna-Sofie Norgaard (Rothaus-Cube). Věří se ale i dvojici Mountain Heroes tvořené Francouzkou Danièle Troesch a Němkou Katrin Neumann. Evropská šampiónka Pia Sundstedt tentokrát startuje v kategorii Mixed, kde jí bude partnerem Daniel Gathof. Největšími konkurenty této dvojice může být Švýcarka Milena Landtwing a Němec Heiko Gutmann.

V kategorii Masters, kam spadají dvojice s věkovým součtem více než 80 let, jsou papírové předpoklady na straně týmu KTM. Heinz Zörweg a Ekkehard Dörschlag tady neprohráli od roku 2006! V kategorii Senior Master, kde je součet věku obou kolegů nejméně 100 let zase o hattrick usilují Ferdinand Ganser a Georg Niggel.

Češi na startu v hojném zastoupení
A kdože to bude reprezentovat českou trikolóru? Letos patrně pořadatelé zaznamenali rekordní zájem českých startujících v historii Transalpu. Celkem totiž odstartuje hned sedmnáct českých bikerů. Devět ryze českých týmů a Tomáš Přibyl, který spojil síly s Němcem Markusem Dahmenem.

ZdarBar Bike Team = Jan Dostálek & Vojtěch Kačena
Tepelná čerpadla IVT = Josef Havel & Pavel Michal
Team JMS = Marek Kavan & Marek Tuček
Pells Team = Lukáš Kouřil & Jiří Holoubek
OK MTB Team Pardubice = Petr Pibyl & Tomáš Sýkora
Hmyz = Roman Polanský & Jakub Staněk

Kategorie Master
Team Heart Attack = Markus Dahmen & Tomáš Přibyl
Pells Team Masters = Lubomír Vidlák & Tomáš Vidlák

Kategorie Mixed
Pells Team Mixed = Marek Vidlák & Veronika Strašilová

S loňskými účastníky Craft Bike Transalp powered by Nissan si pohrálo počasí – první etapa byla kvůli sněhu zrušena úplně a další byly zkráceny. Snad se tedy podobné nepříjemnosti tentokrát účastníkům tohoto závodu vyhnou. Držte palce českým „posádkám“!

První etapa loňského ročníku byla zrušena, to se letos zřejmě nestane....

Přehled etap Craft Bike Transalp 2010:

17.7. - 1. etapa Füssen – Imst 79,8 km 1958 m převýšení
18.7. - 2. etapa Imst – Ischgl 76,6 km 3184 m převýšení
19.7. - 3. etapa Ischgl – Scuol 75,3 km 2518 m převýšení
20.7. - 4. etapa Scuol – Livigno 73,9 km 2377 m převýšení
21.7. - 5. etapa Livigno – Ponte Legno 106,8 km 3461 m převýšení
22.7. - 6. etapa Ponte Legno – Malé 72,6 km 2362 m převýšení
23.7. - 7. etapa Malé - Madonna di Campiglio 47,7 km 2321 m převýšení
24.7. - 8. etapa Madonna di Campiglio – Riva del Garda 64,3 km 1419 m převýšení

INFO: www.bike-transalp.de

Foto: © CRAFT BIKE TRANSALP – powered by NISSAN – Peter Musch

Přečteno - 8511x Tagy: etapáky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyMaraton na Marsu. Další ostrovní "mini" etapáček na Kanárech
    Maraton na Marsu. Další ostrovní "mini" etapáček na Kanárech
  2. Ostatní závodyRakouský Alpen Tour oslaví čtvrtstoletí
    Rakouský Alpen Tour oslaví čtvrtstoletí
  3. Ostatní závodyZlatou rozlučku Avancinimu na Brasil Ride překazil Ferreira, Hník devátý
    Zlatou rozlučku Avancinimu na Brasil Ride překazil Ferreira, Hník devátý
  4. Ostatní závodyBiková sezona ještě nekončí. V Brazílii startuje Brasil Ride
    Biková sezona ještě nekončí. V Brazílii startuje Brasil Ride
  5. Český pohárAndorra Epic – Epilog
    Andorra Epic – Epilog
  6. Ostatní závodyDrsný a drsnější. MTB Trilogy 2023
    Drsný a drsnější. MTB Trilogy 2023

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 spank - vloženo: 16.07.2010 v 15:12:07

    Fakt super etapak.jel jsem to dva roky po sobe.nezapomenutelny zazitek a velka bajkova zkusenost.stejne jako Lucas to vsem doporucuju...

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 lucas - vloženo: 16.07.2010 v 12:30:27

    krásný podnik.. úžasná příroda, nepopsatelná atmosféra..doporučuju..

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744