Jan Nesvadba o životním závodě, cyklokrosu a plánech

Přečtěte si rozhovor s Honzou Bičem Nesvadbou, ve kterém se vracíme na MS v cyklokrosu, ale podíváme se i do budoucnosti...

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený, Jaroslav Svoboda
Jan Nesvadba o životním závodě, cyklokrosu a plánech


Pětadvacetiletý biker a cyklokrosař Jan Nesvadba si v těchto dnech užívá zaslouženého volna. Dlouhou sezonu zakončil cyklokrosovým mistrovstvím světa, kde se umístil jako jedenáctý. Byl to to životní závod. V lednu oznámil jeho tým nového partnera kol a Honza začal lítat. Na domácím šamionátu útočil jako o život, nakonec dojel třetí, pak si v Hoogerheide udělal osobák na světovém poháru a tečku učinil zmiňovanou jedenáctou pozicí na MS. A to se vloni na světový šampionát díval jen v televizi.... 

Jak a kdy jsi vůbec začal jezdit cyklokros, přeci jen jsi vnímán spíš jako biker...
Cyklokros jsem jezdil už za mlada, jako prvoročák junior, možná druhoročák kadet přesně nevím. V juniorech jsem se stal mistrem republiky, měl jsem pár podiových umistění, například na Koppenbergcrossu jsem byl třetí, nebo v Koksijde jsem byl taky třetí. Na ME jsem dojel na čtvrtém místě a na MS jsem byl osmý, takže nejsem uplně cyklokrosový začátečník.

Vraťme se ještě do Bieles na MS. Jaký to byl šampionát?
Byl asi moje čtvrté mistrovství a moc se mi líbilo. Měli to perfektně zvládnuté technicky, všude spousta  místa na parkování, hromady diváků už při trénincích. Mytí kol měli parádně podchycený, profil i trať byla skvěle připravená a musím říct, že jak jsem někde četl, cítil jsem to stejně jako Katka Nash, je to trať, na které by vás bavilo kroužit celý den (děkujeme, to jsi četl u nás :-)). Vloni jsem se díval jen na televizi, fandil jsem Ťoupimu a modlil jsem se, ať co nejrychleji pochopí, že to ještě není poslední kolo, strašně jsem mu ten dres přál.


Trať v TV vypadala velice náročná. Jak jsi to viděl ty z pohledu závodníka?
Co můžu já sám za sebe říct, tak od pátku co jsme měli možnost na trati trénovat, to bylo každej trénink úplně jiný. V pátek byl celkem hlubokej sníh, v sobotu přemrzlo a v neděli se ještě během dne trať dost měnila a na náš závod to bylo už spíše blátivý. Neměl jsem problém ani s jedním povrchem, člověk jen musel přemejšlet nad stopama, který volí. Co se týče profilu trati, tak ten byl suprovej. Prudký sjezdy i výjezdy, přesně, jak to mám rád. Místama to bylo trochu na hraně, ale myslím si, že to je nynější trend (víc zatraktivnit podívanou). Je to přeci jenom uplně nová trať, tak si stavitel může dovolit něco nového. Například sedm přemostění za jeden ohruh.

S jakými ambicemi jsi na MS odjížděl?
Chtěl jsem udělat výsledek okolo 15. místa. Hlavně ze sebe vydat maximum, abych byl se sebou spokojenej, což se povedlo.

Před závodem jsi říkal, že týmového kolegu Tomáše Paprstku pojedeš… cítil ses zřejmě ve formě?
Cítil jsem se dobře a hlavně to byla sranda, bez toho to nejde. Nejsem ten, co  mu záleží na umístění mezi českými borci, chci se srovnávat se světem. 

Jaká byla tvoje cesta za 11. místem?
Cesta to byla zajímavá, po startu jsem nebyl uplně jak bych si představoval. Je to přeci jenom MS a kluci byli celkem ostrý, když je někdo chtěl předjíždět. Musel jsem jezdit místama, ve kterých bylo víc bláta nebo ne zrovna ideální stopou. V jednom kole jsem dokázal sjet parádně šikmádu před cílem a udržel jsem rychlost a v tom výjezdu k cíli jsem skočil pět lidí za sebou, což bylo skvělý. Když už jsem se pohyboval okolo 15. místa, začlo mi docházet a soustředil jsem se na defekty a čistou stopu. To mě posunovalo výš. S 11. místem jsem spokojenej, ale víš jak to bývá, člověk pak trochu lituje, že to nedalo do desítky...

 

Někteří nešťastníci měli až 8 defektů. Co jsi udělal proto, aby ses všem těmto problémům vyhnul?
Jeden jsem měl, ale aniž bych o tom věděl :-). V depu mi to vyměnili, když jsem si měnil kolo za čisté. Musím říct, že já, se svojí pověstí ničitele materiálu, jsem se snažil držet na uzdě. Po druhým kole, kdy jsem defektů viděl celkem dost, jsem to do sjezdů neposílal uplně na hraně a snažil se jet hlavou. Dost problémový byl sjezd před výběhem se schody a to bylo z důvodu, že se při závodě vyjelo třeba osm kolejí a občas v nějaké z nich ležel vážně velkej kámen. Bylo zapotřebí se nahoře rozhlídnout, jakou kolejí to poslat...., protože když už do ní člověk zajel, nešlo moc dělat. Samozřejmě musím vyzdvihnout Tufo, vezl jsem to celkem dost nafouknutý oproti ostatním a to si myslim, že taky dost pomohlo.

 

 

 

Dá se to považovat za tvé nejlepší umístění v kariéře?
Jak už jsem říkal, už jsem pár super výsledků zajel, ale nejvíc je asi teď to 11. místo v kategorii Elite.

Byla to asi výborná tečka za krosovou sezonou... 
Určitě ano. Máme novýho sponzora kol, opět mám osobního sponzora  OlfinCar, od kterého mám raketovýho Passata a jsem rád, že se to dařilo a jsou se mnou spokojený. Tohle je tečka, která jak jim, tak mě udělala velkou radost. 

Co tě čeká teď v nejbližším období? 
Teď mám volno až do konce února, půjčil jsem si skialpy, budu chodit na běžky a aktivně si to užívat. 

Kdy nastoupíš do bikové sezony?
Bikovou sezonu odstartujeme nejspíš v Langenlois, před tím proběhnou asi dva tréninkové kempy a uvidíme, jestli absolvování cyklokrosové sezony bude mít nějaký vliv na biky.

Nebylo by dobrý teď zopakovat podobný umístění i na MS bikerů?
Kdyby se to podařilo, byl bych moc rád, ale na to je ještě čas.

Nenahlodalo tě to a neuvažuješ o konverzi čistě na krosaře?
Určitě mě v hlavě trošku hlodá myšlenka, co kdybych do toho dal 100 % roku. Hodně lidí mě to doporučuje, ale v blízké době to asi nebude.

 

Přečteno - 9188x Tagy: rozhovory jan nesvadba
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyCape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
    Cape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
  2. OstatníOndřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
    Ondřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
  3. OstatníMartin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
    Martin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
  4. Ostatní závodyNení důvod se obávat. Jsme dobře připravení a pokorní, říká před Cape Epic Stošek
    Není důvod se obávat. Jsme dobře připravení a pokorní, říká před Cape Epic Stošek
  5. Ostatní závodyRozcvičku na Cape Epic si Katka Nash střihla na Cactus Cupu v Arizoně
    Rozcvičku na Cape Epic si Katka Nash střihla na Cactus Cupu v Arizoně
  6. OstatníPetr Vakoč si splní sen a skončí. Cape Epic bude jeho poslední závod na horských kolech
    Petr Vakoč si splní sen a skončí. Cape Epic bude jeho poslední závod na horských kolech

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 ltm_cz - vloženo: 15.02.2017 v 09:02:42

    Nesvatbič je borec a je hezké , že trenink a přístup nese ovoce .... pěkný článek víc takových ...

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744