Koloshop aneb nejen internetový prodej

Léto je v plném proudu, hlavní prodejní sezóna je za námi a tak jsme se rozhodli pustit se do tak trošku tabuizovaného tématu, kterým jsou e-shopy versus kamené prodejny...

Autor: Petr Bureš
Koloshop aneb nejen internetový prodej

Jedna z mnoha letošních internetových kampaní si na jaře brala na paškál internetové prodejny a jejich nevýhody a nebezpečí, která skýtají oproti klasickým kamenným obchodům. "Koupíš kolo v krabici, rozbiješ si palici" hlásal tehdy vtipný slogan, nad kterým když jste se zamysleli a chvilku o něm a jeho argumentech přemýšleli, museli jste uznat, že na něm něco pravdy bude.

Jenomže házet vždy všechny do jedné krabice stejně jako v nich posílat neseřízená kola nejde a tak jsme se rozhodli, že uděláme exkurzi do jednoho z největších českých internetových shopů a podíváme se na zoubek tomu, jestli je realita opravdu tak dramatická. Vyrazili jsme tedy do Teplic, kde před nedávnem otevřel Koloshop svou nově zrekonstruovanou prodejnu.

Obecně lze říct, že se situace v inaternetovém businessu oproti kameným krámům v posledních několika letech v mnohém liší. Zatímco některé menší kamenné prodejny trpí nedostatkem zákazníků a jejich ekonomická situace se stává kritickou, internetoví lídři v prodejích cyklistického zboží u nás rozhodně nezájmem zákazníků netrpí a spíše se potýkají s problémem, že nejsou schopni mnohdy uspokojit poptávku po určitých věcech z toho důvodu, že jejich dodavatelé dotyčnou věc již nemají na skladě. Zákazníkovi tak mnohdy nezbývá nic jiného než buď shánět, telefonovat a googlovat nebo se poohlédnout v zahraničí.

Co vede zákazníky k tomu, že si raději než aby zašli do kamenného shopu a tam si věc koupili a při té příležitosti se podívali i na další zboží a pokecali s prodavačem, raději sednou k počítači a objednají ji online přes internet? Odpověď je snadná. Cena. Český zákazník hledá v první řadě nejnižší cenu, ve druhé řadě pak chce, aby dotyčná věc byla pokud možno skladem, nebo alespoň co nejdříve u něj doma. V poslední řadě je to pak také jednoduchost a časová nenáročnost objednávky přes internet, která společně s určitou "leností" zákazníky stále víc a víc odvádí z kamenných shopů k monitorům počítačů a to zejména co se koupi komponentů a doplňků týká.

Pouštět se tu do úvah o výši marží v cyklistice nebudeme. Jsou jaké jsou. Jsou nastaveny tak, aby mohla fungovat specializovaná síť kamenných prodejen a je díky nim samozřejmě prostor pro to, aby mohly vznikat rozličné slevové programy, bonusové akce pro stálé zákazníky, či studenty a v tomto ohledu pak mají internetové shopy nemalý prostor se rozhodnout, jestli jejich brutálním snížením přilákají více zákazníků nebo raději zůstanou v nižších obratech při stejném zisku, ale s podstatně měně vynaloženým úsilím.

Jak zpívá jeden nejmenovaný slovenský rapper "Ja som fenomén" internet je opravdovým fenoménem. Nelze však předpokládat, že by v budoucnosti zcela nahradil kamenné prodejny. Jakkoliv je snadné udělat si dnes vlastní shop "z domova paneláku" a prodávat prakticky cokoliv, v praxi je velmi složité se mezi desítkami a stovkami cyklo e-shopů uchytit a začít prosperovat. Konkurence je totiž obrovská a dostat se na ceny některých e-shopů je mnohdy nemožné nejenom pro krámy a konkurenční e-shopy, ale také pro velkoobchody či distributory. Navíc silní hráči na našem trhu mají v současnosti již velmi slušný kapitál, vlastní skladové zásoby a v mnoha případech i kamennou prodejnu, takže mluvit o prodeji z domova opravdu nelze.

Tím se konečně dostáváme k původnímu tématu článku a tím je naše návštěva v teplickém Koloshopu.

Seznam stránek článku:

  1. Koloshop aneb nejen internetový prodej
  2. Na návštěvě v Koloshopu
  3. Fotogalerie
Přečteno - 37770x Tagy: servis
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. OstatníBritská fúze Wiggle Chain Reaction Cycles v insolvenci
    Britská fúze Wiggle Chain Reaction Cycles v insolvenci
  2. DoplňkyVyzkoušeli jsme, v čem jsou hustilky Silca tak husté
    Vyzkoušeli jsme, v čem jsou hustilky Silca tak husté
  3. ServisShimano řeší velký problém s hollowtech klikami
    Shimano řeší velký problém s hollowtech klikami
  4. ServisBudou helmy povinné? - Proč ano a proč ne?
    Budou helmy povinné? - Proč ano a proč ne?
  5. ServisBikePlan – online cyklopojištění plné výhod
    BikePlan – online cyklopojištění plné výhod
  6. ServisMuc-Off přichází s keramikou pro řetězy ebiků
    Muc-Off přichází s keramikou pro řetězy ebiků

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #13 bikerlukas - vloženo: 15.02.2012 v 22:37:07

    Naprosto souhlasím s Cigim , co jsou pak recenze na kola, materiál atd. ?? Dle mého názoru to samé. Jinak v Koloshopu nakupuji už hezkou řádku let a vždy s naprostou spokojeností , vlastně jsem tam utratil už desetitisíce , možná i statisíce :-). Občas něco není druhý den, ale vždy fungovala domluva a jsme přeci lidi , takže se domluvíme. (snad můj příspěvek nebudou brát někteří jako reklamu ..... )

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #12 Cigi - vloženo: 15.02.2012 v 15:16:10

    Pro ty co tu plácají něco o reklamě: Pojem RECENZE Vám nic neříká? Záleží samozřejmě na míře toho, nakolik objektivní daná článek je, což je samozřejmě opět subjektivní názor každého z nás. Za mě, dobrá práce mtbs.cz, jen tak dál :)

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #11 Josef - vloženo: 05.01.2012 v 20:18:54

    Jsem z Teplic, takže trochu zaujatej, ale na netu hledám a pak kupuji v obchodě. Navíc jezdím Treka, kde je přístup opravdu luxusní. Tady jsem už nakupoval a obchod je ok

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #10 Kuba - vloženo: 05.01.2012 v 12:35:34

    Hezky clanek, vzdy me zajimalo jak to tam vlastne chodi...jeden z nejlepsich shopu u nas. S blabolama typu reklama porusujete zakon tak na ty se vybodnete. Rad uvitam dalsi clanek tohoto typu !!!

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #9 xmartinezzx - vloženo: 13.08.2011 v 12:06:48

    spis nez dohadovani, jetsli to je nebo neni PR/reklama, bych tu ocekaval reakce na to, jake jsou s timto shopem zkusenosti. a za sebe muzu rict, ze cim dele funguji tim horsi sluzby poskytuji... drive velka spokojenost, po posledni objednavce (kterou jsem ve finale musel stornovat)si tam nejspis jiz nic neobjednam. absolutni ignorace zakaznika oblibe neprispeje a negativni reklama/reference se siri daleko richleji nez pozitivni...

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #8 petan - vloženo: 28.07.2011 v 19:15:34

    odpověď na Hasák — #2 Jako ostuda si teda milý hasáku rozhodně nepřipadáme, naopak. Myslíme si. že naše čtenáře by mohlo zajímat, jak v praxi funguje jeden z největších e-shopů u nás který ovšem v některých ohledech bourá určité mýty, které má veřejnost obecně spojena s e-shopy. Pro tvou informaci, o podobný článek se snažíme už od zimy, ale nebylo jednoduché ho připravit. Každý takovyto clanek je v určitém smyslu PR článkem, nicméně Koloshop nám za něj nic nezaplatil, ostatně stejně jako nám nezaplatili majitelé prodejen, o kterých jsme psali dříve. Chápu, že jim možná závidíš píárko, které od nás dostali, ale až bude tvůj obchod pro nás potažmo pro vás čtenáře něčím zajímavý, tak jednou napíšeme třeba i o něm. V každém případě dík za názor.

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #7 tomas.radic - vloženo: 28.07.2011 v 18:03:31

    odpověď na Hasák — #2 a z čeho myslíš že MTBS žije?? Že by z reklamy..tak to asi komerční je. A proč by si nemohli psát o čem chtějí? Myslím že na MTBS bylo již spousty prodejen představeno, tak proč né koloshop?

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #6 Vasek - vloženo: 28.07.2011 v 17:37:34

    Hezky clanek. Souhlasim s tim, ze by bylo dobre napsat o dalsich kamen-eshopu :-) Dekuji za clanek.

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #5 boban - vloženo: 28.07.2011 v 17:23:26

    To je milý, jak si každej jenom stěžuje..

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #4 bikerX - vloženo: 28.07.2011 v 17:15:44

    Ja nevim jestli je to reklama, nebo ne, ale prijde mi to rozhodne jako zajimavy cteni. Rekl bych, ze tu uz na mtbs bylo spousta clanku o kamennejch shopech, tak proc nenapsat neco i o eshopu. N

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #3 Zirda - vloženo: 28.07.2011 v 17:14:00

    PR bez oznaceni PR. Nevidim duvod, proc nemohla udelat MTBS clanek alespon se 3 obchody; stacila treba anketa otazky-odpovedi. Nechat prostor se vyjadrit vice eshopum, at si udela ctenar vlastni nazor na tuto otazku. Takhle je vylozene to ucelove vedeny text na zviditelneni Koloshopu.

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #2 Hasák - vloženo: 28.07.2011 v 17:03:33

    Jste ostuda MTBS.cz kdo platí má reklamu a kdo ne či kdo si zaplatí má anireklamu...nesouhlasím s prodejem kol přes E-shop...kdo si kolo koupí tam zaplatí to co ušetřil při sestavení a garančních servisech a nedejbože při reklamaci, když se mu s tim něco stane....Žádnou reklamu nejste přeci komerční jako ostatní

    1. na tento komentář reaguje tomas.radic — #7
    2. na tento komentář reaguje petan — #8
    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #1 Geo - vloženo: 28.07.2011 v 16:08:51

    skrytá reklama... porušujete zákon č. 40/1995 Sb.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744