Kross Level TE - highend "za hubičku"

Sériový závodní karbonový hardtail od polského Krossu, to je Level Team Edition...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
Kross Level TE - highend "za hubičku"

Polského Krossu se začíná bát stále více evropských značek. Nejenom proto, že je stále více vidět na mezinárodní závodní scéně, ale také proto, že jsou u něj v posledních letech vidět obrovské investice do nových technologií a vlastní výroby. Výsledkem jsou nejenom dostupné modelové řady, ale především špičkově osazené týmovky, které dělají image značky a které si brousí zuby i na velice prestižní skalpy.

Dnes vám proto ukážeme nejvyšší karbonový hardtail, který má momentélně Kross ve své nabídce a na kterém závodí i jeho vlastní tovární tým včetně Jolandy a Maji. Na sezonu 2018 nese označení Level TE neboli Team Edition.

Kross pro letošek poměrně značně zeštíhlil své názvosloví pro jednotlivé modelové řady a Level ponechal jako univerzální název pro závodní i sportovní hardtaily, přičemž v rámci tohoto označení používá několik rámových platforem a rovněž i několik úrovní karbonu.

Týmovka se pyšní nejlepším karbonem, který Kross nabízí. Označen je D84 Carbon SL a v praxi to znamená, že jde kategorii osmistovkového karbonu, který v sobě kloubí výbornou hmotnost a současně i tuhost. Konstrukce rámu je přitom navržena tak, aby zadní stavba dokázala maximálně eliminovat vibrace způsobené nerovnostmi a současně rám zůstával bočně vejice tuhý.

Díky špičkovému karbonovému materiálu je pak docíleno i velice nízké hmotnosti. Kross uvádí, že tento konkrétní bike by se měl pohybovat na hranici pouhých 9 kg, což je na devětadvacítku v dané cenové kategorii nevídaně nízká hodnota.

Těžko se ale divit, protože Kross postavil opravdu špičkový profesionální závodní tým, díky kterému pracuje v posledních letech na image své značky a dosáhnout toho na průměrných rámech by šlo jen stěží.

Geometrie je zde stoprocentně postavena na bázi posledních trendů s 69° hlavovkou a 434 mm krátkou zadní stavbou. Zajímavé je, že zde Kross vsadil na klasický rozměr os a nikoliv na stále expandující boost. Pravdou je, že u XC modelů zatím tento standard nemá zdaleka takové zastání jako u trailových a allmountain biků, nicméně čas ukáže cestu a je dost pravděpodobné, že dojde ke sjednocení tohoto standardu napříč všemi kategoriemi kol.

Design rámu i jeho barevné provedení pak zcela kopíruje týmové verze rámů jen s tím rozdílem, že zde nenajdeme specifické grafické designy na horní rámové trubce, které si pro své rámy navrhovali jednotliví závodnící každý sám.

Kross týmové biky Maji a spol.

Pokračovat na: Osazení bez kompromisů

Seznam stránek článku:

  1. Kross Level TE - highend "za hubičku"
  2. Osazení bez kompromisů
  3. Fotogalerie
Přečteno - 26773x Tagy: mitas kross
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. DoplňkyRubena Tyres: Je to zpět v českých rukou
    Rubena Tyres: Je to zpět v českých rukou
  2. PreviewBikecheck: Kross Earth Ondřeje Cinka
    Bikecheck: Kross Earth Ondřeje Cinka
  3. DoplňkyCyklistické pláště Mitas se opět mění na Rubena
    Cyklistické pláště Mitas se opět mění na Rubena
  4. Týmy a klubyThomas Litscher opět týmovým kolegou Ondřeje Cinka
    Thomas Litscher opět týmovým kolegou Ondřeje Cinka
  5. DoplňkyMitas Monarch - lepší časy u Mitasu?
    Mitas Monarch - lepší časy u Mitasu?
  6. OstatníFotogalerie: Kross Tokyo
    Fotogalerie: Kross Tokyo

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 badluck - vloženo: 23.02.2018 v 17:40:05

    "Volba padla logicky na závodní vidlici Rock Shox SID World Cup s novou ovládací dvoupáčkou umístěnou u pravé rukojeti pod řídítky místo páčky přesmykače."

    Je zima a uz jsem na kole dlouho nesedel, ale nebyva packa presmykace vlevo?

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744