Leader Fox - Made in Czech

Česká zemička je v porovnání se státy západní Evropy sice maličká, ale šikovných zlatých ručiček je tu v cyklistice poměrně dost...

Autor: Petr Bureš
Leader Fox - Made in Czech

Dnes vám představíme další českou továrnu, která na našem území vyrábí jízdní kola. Najdete ji na jihu Čech, konkrétně v Českých Budějovicích, jmenuje se Leader Fox a za jejím vznikem stojí pan Pavel Müller. Značka Leader Fox je na našem trhu již dlouhou řádku let, ovšem nové haly, kam se nastěhovala jak výroba, tak sklady a administrativa, vznikly teprve před třemi lety, a proto se dá říci, že Leader Fox má momentálně k dispozici nejnovější výrobní halu pro montáž jízdních kol u nás.

Do Budějovic jsme se vydali, abychom se podívali, jak taková moderní cyklofabrika vypadá, a při té příležitosti jsme položili také pár otázek majiteli firmy panu Pavlu Müllerovi. Nejprve se ale podíváme do vlastní výrobny.

Hala zaujme hned při příjezdu moderním pojetím. Kombinace žluté s černou barvou na plášti budovy je výrazná, ale spolu s velkými logy Leader Fox působí velice dobře.

Komplex je rozdělen do dvou hlavních hal. První v sobě ukrývá kromě vstupní části se vzorkovnou také kanceláře, zasedačku a vlastní montážní halu. Ve druhé hale je sklad již hotových kol. Mezi halami je pak prostor, kde se v rámci velkých plátěných stanů skladují komponenty určené pro následnou montáž.

Sympatické na Leader Foxu je, že využívá hodně českých vstupů. Kromě Remerx ráfků, Rubena plášťů nebo českých řídítek jsou to také papírové krabice s vlastním potiskem, které se skladují těsně u expedice, aby byly vždy k dispozici montážníkům.

Vlastní výrobní proces pak začíná v lakovně. Nejmladší část celé výrobní haly je v provozu zhruba půl roku. Leader Fox objednává z Číny kompletní surové rámy, které se zde připravují pro lak a následně se na ně aplikují barevné samolepky s logy a dalšími grafickými prvky.

Současně s lakovnou jedou také zaplétači a centrovači kol, kteří mají k dispozici nejmodernější centrovací automaty BMD.

Vlastní montáž je realizována prostřednictvím pásové výroby. Rám kola je upnutý na pomalu jedoucím pásu a pracovníci montážní linky na něj postupně montují jednotlivé díly. Osazují se přehazovačky, přesmykače, kompletují se brzdy bovdeny, lanka atd.

Celý proces je nastaven tak, že výrobní kapacita zvládne za den kompletně smontovat cca 300 klasických kol nebo 100 elektrokol. Vše se následně balí do krabic a odváží do sousední skladovací haly.

Zázemí výrobních hal, kanceláře, zasedačky, ale také venkovní prostory působí velice příjemným dojmem. Luxusní venkovní posezení s výhledem na parkovou úpravu kolem haly je dílem architektky a současně manželky majitele firmy.

Po krátké prohlídce výrobního areálu jsme si na chvilku sedli na kávu s majitelem firmy, abychom mu položili pár otázek...

Přečteno - 33584x Tagy: servis leader fox czechmade
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ServisJak se vyrábí Crussis Legend 68? Mrkněte se s námi
    Jak se vyrábí Crussis Legend 68? Mrkněte se s námi
  2. OstatníBritská fúze Wiggle Chain Reaction Cycles v insolvenci
    Britská fúze Wiggle Chain Reaction Cycles v insolvenci
  3. DoplňkyVyzkoušeli jsme, v čem jsou hustilky Silca tak husté
    Vyzkoušeli jsme, v čem jsou hustilky Silca tak husté
  4. ServisShimano řeší velký problém s hollowtech klikami
    Shimano řeší velký problém s hollowtech klikami
  5. ServisBudou helmy povinné? - Proč ano a proč ne?
    Budou helmy povinné? - Proč ano a proč ne?
  6. ServisBikePlan – online cyklopojištění plné výhod
    BikePlan – online cyklopojištění plné výhod

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 panzdenda - vloženo: 15.03.2014 v 23:18:33

    odpověď na tomra — #3 Jak píše vlada83, ostrovní Čína, správně Čínská republika je na ostrově Taiwan (a dalších menších ostrovech).

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 vlada83 - vloženo: 15.03.2014 v 20:13:38

    taiwan

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 tomra - vloženo: 15.03.2014 v 19:53:55

    odpověď na panzdenda — #2 ostrovni.. a kterej ostrov to byl?

    1. na tento komentář reaguje panzdenda — #5
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 panzdenda - vloženo: 14.03.2014 v 19:38:23

    odpověď na pira — #1 Tak, sice se to úplně celé u nás nevyrábí, ale zase to není komplet z Číny jako třeba Spešl. Kamarád si objednal Tarmaca S-Works a přišel mu balík přímo z ostrovní Číny aji s klikyhákama :-).

    1. na tento komentář reaguje tomra — #3
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 pira - vloženo: 14.03.2014 v 18:47:59

    Přeju hodně úspěchů, pan majitel je mě taky sympatický, zariskoval a povedlo se...

    Ale Made in Czech? Tady se ale nic nevyrábí, jenom montuje... Nejsem fanda Rubeny ani Remerx, ale ti si to tam můžou klidně napsat.

    I tak přeju hodně úspěchů!!!

    1. na tento komentář reaguje panzdenda — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744