Merida 120 Juliet VIDEOTest

Dnes vám přinášíme videotest dámské celoodpružené Meridy...

Autor: Duan Mihalečko
Merida 120 Juliet VIDEOTest

Celoodpružený bike Merida 120 se vyrábí ve dvou verzích, a to buď na karbonovém, nebo duralovém rámu. Dva karbonové modely za 76 a 96 tisíc korun tak doplňuje 6 duralových v cenovém rozpětí od 36 do 68 tisíc Kč. My jsme otestovali jediný dámský model za 41 tisíc. Zatímco nové modely pro muže jsou oproti minulosti delší, dámská geometrie je o necelé dva centimetry kratší, se vzpřímenějsím posedem.

Merida Juliet je pro tento rok postavena na zcela novém duralovém rámu se zdvihem zadní stavby 120 mm. Změnila se jak spodní rámová trubka, jež má vejčitý průřez a je u hlavové trubky prohnutá, tak i horní rámová trubka, která je plošší a je propojená se vzpěrou sedlové trubky. Také hlavová trubka kónického tvaru je rozšířená pro umístění ložisek o průměru 1,5 palce dole a 1 1/8 palce mahoře. Naopak zadní stavba díky vyspělému a funkčnímu designu nepotřebovala prakticky žádné úpravy, neboť disponuje vysokou tuhostí. Na té se kromě bytelné konstrukce podílí i dvoudílné duralové vahadlo přepákování tlumiče. Sedlová trubka je průchozí až dolů, protože čep přepákování je navařen před ní, a tudíž ji neprotíná. Systém odpružení je klasický jednočep s čepem umístěným nad patkami zadního kola.

Model 120 Juliet se pohybuje na hraně mezi XC a maratonským pojetím jízdy, nicméně sympatie k trailovému použití naznačují vyšší zdvihy a schopnost obstát v těžsím terénu. Vidlice je díky úhlu hlavy 69° oproti XC klasice více položená, bike tedy velmi dobře drží stopu a terénem projíždí jako tank. To ocení především začínající bikerky. Ve spojení s delší zadní stavbou a tudíž i delším rozvorem však zkušenějším jezdkyním, jež si rády poskočí, může rám připadat poněkud delší a méně obratný.

Odpružení disponuje zdvihem 120 mm na obou jednotkách. Model Juliet má vidlici Magura Durin se dvěma můstky, které zajišťují vynikající pevnost. Tlumič lze přitvrdit páčkou na těle tlumiče, která je (narozdíl například od modelu 96) poněkud hůře dostupná, protože není umístěna přímo pod horní rámovou trubkou. Bikerka se tedy musí více sehnout. Jednočepové odpružení funguje perfektně, při šlapání se nijak nepropadá do zdvihu a celý zdvih využijeme, pouze když to potřebujeme, tedy v těžkém terénu. Přitvrzovat lockout je proto skutečně třeba až pro jízdu po trdém povrchu či při jízdě ze sedla. Tlumič se však nezavírá zcela natvrdo, jak jsme tomu zvyklí u XC tlumičů DT Swiss, ale jezdkyni poskytuje jemný chod v řádu několika milimetrů, podobně jako tlumiče s propedalem. Vidlice Durin se dá přitvrdit dobře přístupným a ovladatelným lockoutem.
Hmotnost necelých 13 kilogramů zcela odpovídá cenové relaci. Kdo touží po nižší váze, může odlehčit výměnou komponentů, neboť model Merida One Twenty Juliet za 41 tisíc je osazen komponenty Shimano XT a SLX a koly zapletenými na nábojích Shimano a ráfcích Alex Rims. Osvědčené pláště Racing Ralph od Schwalbe pak dodávají kolu stoprocentní jistotu v terénu a zaručují i snadné odvalování, takže jízda je komfortní a bezpečná.

Merida 120 Juliet je ideální volbou pro náročné bikerky, které se na svůj stroj chtějí stoprocentně spolehnout. Bike proplouvá terénem s ledovým klidem a výborně vede stopu, nezalekne se však ani ostrého stoupání. Tam oceníme vysokou tuhost zadní stavby a trochu delší rám, který dovolí lépe se rozložit nad rámem a zatížit tak obě kola.

Pokračovat na: video

Seznam stránek článku:

  1. Merida 120 Juliet VIDEOTest
  2. video
  3. Fotogalerie
Přečteno - 29418x Tagy: testy merida tech 2012
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Canyon Spectral CF 9
    TEST: Canyon Spectral CF 9
  2. TechnikaFotogalerie: Equator Yasei
    Fotogalerie: Equator Yasei
  3. TechnikaFotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
    Fotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
  4. Testy - RecenzeTEST: Equator Yasei - Titanové opojení
    TEST: Equator Yasei - Titanové opojení
  5. Testy - RecenzeTEST: Qayron Spyro MKIII Q
    TEST: Qayron Spyro MKIII Q
  6. TechnikaFotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
    Fotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 rybička - vloženo: 03.05.2012 v 11:29:15

    Nejlepší je odšroubovat z řažení ty ukazatele, který jsou stejně na hovno, a dát řazení hned za gripy, a až pak brzdový páky. Jinak kolo pěkný, moc se mi líbí rám, netradiční tlumič a vidle... Za ty prachy mi to přijde jako dobrej kauf.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 Palko - vloženo: 03.05.2012 v 04:12:15

    Takle jsou brdy ok! rybacku bez si vzit prasecek!

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 Michal2 - vloženo: 15.04.2012 v 20:08:06

    rád=já, šmarja

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 Michal2 - vloženo: 15.04.2012 v 20:07:16

    Nene, takhle je to právěže ok, a konečně to někdo pochopil (+ Author, který taky sériově nelepí brzdové páky hned za gripy - jinak zavazí řazení a NEDÁ se brzdit jedním prstem. Aspoň tak to vnímám rád, se svýma rukama.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 viktor.rybacek - vloženo: 14.04.2012 v 18:15:02

    Takhle daný brzdy je za trest, buď je řazení moc daleko, nebo brzdy moc u kraje a nejde je držet jedním prstem. Kde soudruzi z Japonska asi udělali chybu?

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744