Merida One Forty 700 - svěží trailový vítr

Dnes si představíme nejlépe vybavený hliníkový model nejnovější generace trailbiku One Forty...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
Merida One Forty 700 - svěží trailový vítr

Zorientovat se v celoodpružených modelech značky Merida není nic složitého. Stačí vědět, že název modelové řady současně udává také zdvih zadního kola a máte ve všem jasno. Stočtyřicítka navíc nedávno dostala kompletně přepracovaný rám a my se dnes podíváme na jeho dostupnější hliníkové provedení, ovšem v poměrně slušné vybavené specifikaci, nad kterou už najdete pouze karbonový model.

Nová One Forty jako by vůbec nereflektovala na svého předchůdce. Tvary rámu jsou strohé, moderně pojaté a trubky rovné bez zbytečných prohnutí. Jediný ohyb najdete ve spodní části dolní rámové trubky a ten má čistě praktický důvod a tím je dostatek místa pro košík na láhev.

Výrazný sloping horní rámové trubky jednak tlačí těžiště rámu hodně nízko, jednak umožňuje použít další novinku v podobě speciálně stavitelné sedlovky Merida, která nabízí nadprůměrný zdvih.

Sedlová trubka je zde hydroformována tak, aby zajistila jak dostatek tuhosti ve středové pasáži, tak prostor pro čep horního vahadla zadní stavby, ale současně je také výrazně předsazena, což dává dostatek prostoru pro zadní kolo.

Zadní odpružení je na bázi zeropivotu. Horní vahadlo je situováno v takové poloze, aby jeho kruhová trajektorie co nejvíce eliminovala flexi horních vzpěr zadní stavby, protože zde chybí zadní čep. Hlavní čep je vůči klikám mírně vpředu, výškově pak ladí s řetězovou linkou.

Tlumič, umístěný pod horní rámovou trubkou je přepákovaný prostřednictvím malé spojky, která díky excentru ve vahadle umožňuje měnit geometrii kola, přesně řečeno měnit charakter biku s ohledem na možnost postavit ho jako mullet se 27,5" zadním kolem.

Ačkoli jde o dostupnější hliníkové provedení, nechybí ani zde moderní pojetí integrace kabeláže, která kompletně vstupuje do rámu pod představcem, díky speciálně navrženému hlavovému složení. Mimochodem průvlak z předního rámového trojúhelníku do zadní stavby je prakticky zakryt plastovou krytkou přecházející v malý blatníček.

Středové složení je zde samozřejmě závitové ve standardu BSA a nechybí ani gumová ochrana spodní části dolní rámovky. Merida se mimochodem snaží nabízet i další praktické vychytávky, a tak vespod sedla najdete ukrytý multiklíč a v ose zadního kola pro změnu odnímatelný imbus, kterým snadno povolíte osu předního kola.

Pokračovat na: Výbava která neurazí

Seznam stránek článku:

  1. Merida One Forty 700 - svěží trailový vítr
  2. Výbava která neurazí
  3. Fotogalerie
Přečteno - 12789x Tagy: merida my2023
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Merida One Twenty 600
    Fotogalerie: Merida One Twenty 600
  2. Testy - RecenzeTEST: Merida One Twenty 600
    TEST: Merida One Twenty 600
  3. Ostatní závodyCape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
    Cape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
  4. Tech newsMerida představuje eTRILOGY
    Merida představuje eTRILOGY
  5. Tech newsPropain představuje superlight limitku trailbiku Hugene
    Propain představuje superlight limitku trailbiku Hugene
  6. TechnikaFotogalerie: Trek Procaliber 8
    Fotogalerie: Trek Procaliber 8

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744