Merida se vrací k freeridu novým One-Sixty FR

Kdo by to byl čekal, že se Merida rozhodne nabídnout vysokozdvihové celoodpružené modely určené nejenom do bikeparků?

Autor: Petr Bureš
Foto: Merida
Merida se vrací k freeridu novým One-Sixty FR

Když Merida loni uvedla dvojici svých celoodpružených trailbiků se zdvihy 140 a 160 mm, překvapila moderním designem, progresivní geometrií a v obou kategoriích i poměrně širokou nabídkou modelů. K dispozici nabídla hned od počátku jak dostupnější hliníkové, tak i dražší a lehčí karbonové modely, přičemž dva z nich jsme už v redakci stihli také otestovat.

Merida uvádí dvě celoodpružené novinky One 40 a One 60

TEST: Merida One Sixty 6000

TEST: Merida One Forty 700

Po roce Merida avizuje, že obě platformy budou samozřejmě pokračovat v podobném duchu i v rámci modelového roku 2024, ale pro příznivce drsnějšího ježdění nachystala libůstku v podobě vytuněného modelu One-Sixty FR.

Novinka cílí na bikeparkové "drtiče", pro které je vzduchový tlumič málo lineární, vidlice s menším než 180 mm zdvihem nepřijatelná, a kde nemají lanovku, tam nepáchnou. FR model je postavený na bázi stejného rámu jako stávající stošedesátka, ale dostal pružinový tlumič DVO Jade X coil a vidlici s vyšším zdvihem. Konkrétně se bavíme o kombinaci zdvihů 180/171 mm (One Sixty má zdvihy 170/162 mm).

Dalším specifikem nového "FR" modelu je mullet kombinace předního 29" a zadního 27,5" kola, díky které se mírně posunula geometrie, kterou známe z klasické One-Sixty. Tady budete pracovat s položenější vidlicí i sedlovkou. Konkrétně s 63,5° hlavou a 78° sedlovkou. Ostatní hodnoty najdete v následující tabulce geometrie.

Zajímavé je na tomto počinu také to, že si Merida věří, co se týká zadní stavby a i pro FR verzi ponechává svůj flexpivot. Tento způsob zadního odpružení většinou značky používají u svých nízko a středně zdvihových XC a trailbiků, ale u enduro a FR kol s vyššími zdvihy toto řešení není příliš často k vidění. Merida si však evidentně věří, že tento systém něco vydrží, protože ho má certifikovaný v rámci kategorie 5 DH a současně na něj poskytuje standardní pětiletou záruku stejnou jako na ostatní modely..

Na rámu pak najdete také komplet vnitřní vedení kabeláže, hlavovkou nebo možnost osadit teleskopickou sedlovku se zdvihem až 230 mm. Ani zde pak nechybí důkladné ochránění zadní stavby i dalších částí rámu před řetězem či odletujícími kameny nebo blatník, bránicí blátu vnikat do blízkosti hlavního čepu.

Modely a specifikace

Při navrhování modelové nabídky v rámci FR kategorie se Merida zcela logicky vzdala možnosti nabídnout lehký karbonový model a místo toho postavila na identickém hliníkovém rámu dva biky.

Pro oba modely je společný jak rám, tak i zadní pružinový tlumič DVO Jade X. Dostupnější verze pak dostala SR Suntour vidlici Durolux 38 doplněnou od novou odolnou sadu od Shimana v podání 1x10 pohonu Cues, kterou doplňují TRP Gemini kotoučovky.

Dražší provedení pak dostalo novou tužší vidlici DVO Onyx 38 D2, řazení Shimano Deore 1x12 a kotoučovky TRP Trail EVO.

Oba modely se dají přitom označit i za celkem dostupné, co se týká cenovek. Levnější One-Sixty FR 400 pořídíte za 70 tis. Dražší model One-Sixty FR 600 vychází na 90 tis Kč. Oba modely pak můžete mít ve dvou různých barvách, takže si na své přijdou jak milovníci barev, tak šedých nebo černých laků...

Kompletní specifikace a další informace o novém FR modelu najdete na stránkách výrobce www.merida-bikes.com.

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Merida se vrací k freeridu novým One-Sixty FR
  2. Fotogalerie
Přečteno - 7178x Tagy: merida my2024 one-sixty
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsPropain vstupuje s Terrel CF do rozjetého gravel vlaku
    Propain vstupuje s Terrel CF do rozjetého gravel vlaku
  2. Tech newsKellys připravil nové trendy aero silničky URC
    Kellys připravil nové trendy aero silničky URC
  3. TechnikaFotogalerie: Canyon LUX Trail CFR
    Fotogalerie: Canyon LUX Trail CFR
  4. Testy - RecenzeTEST: Canyon LUX Trail CFR
    TEST: Canyon LUX Trail CFR
  5. TechnikaFotogalerie: Pells Raw 2
    Fotogalerie: Pells Raw 2
  6. Tech newsOrbea Rise 2025 - konečně super lehký a silný
    Orbea Rise 2025 - konečně super lehký a silný

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 charmaine - vloženo: 27.09.2023 v 09:14:40

    Po roce Merida avizuje, že obě platformy budou t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744