Místo chrtů velodrom? Praha a ČSC jednají o výstavbě národního cyklistického centra

V místě nevyužívaného chrtího závodiště v Praze 5 může vzniknout nové národní cyklistické centrum...

Autor: Pressnews
Místo chrtů velodrom? Praha a ČSC jednají o výstavbě národního cyklistického centra

Podle tiskové zprávy, kterou naše redakce obdržela, by se dráhařům a české cyklistice mělo začít blýskat na lepší časy. V jednání je totiž výstavba nového národního cyklistického centra s velodromem. Ten by měl nahradit areál pro závody chrtů, jenž není hojně využíván a který se nachází jen pár stovek metrů od současného, nepříliš reprezentativního, zázemí Českého svazu cyklistiky v Praze 5.

Kromě stavby krytého velodromu, který bude splňovat parametry pro mezinárodní soutěže, by nová hala mohla sloužit i pro doplňkové sportovní vyžití. Český svaz cyklistiky by se tak po letech dočkal důstojného zázemí.

Český svaz cyklistiky, zástupci magistrátu hlavního města i výbor pro územní plánování Prahy 5 se shodli: místo nevyužívaného chrtího závodiště v okolí Plzeňské ulice by mohl vzniknout nový cyklistický areál s krytým velodromem. Cyklisté se tak mohou po letech dočkat areálu s opravdu světovými parametry. "Dráha, která by našim reprezentantům umožnila kvalitní trénink, u nás bohužel stále není,” říká Petr Marek, prezident Českého svazu cyklistiky. "Kvalitní a moderní zázemí pro cyklistický svaz by navíc přitáhlo pozornost mladých lidí. Podobný areál je základem k tomu, aby se česká cyklistika dostala na špičku světové cyklistiky, a udržela se na ní.”

A nový velodrom se líbí také českým cyklistickým hvězdám: “Nový velodrom pomůže rozšířit základnu našich úspěšných dráhařů, ale pomůže rozšířit i možnosti kvalitní přípravy pro cyklisty z jiných disciplín. Na velodrom budou navazovat i další menší projekty (pumptrack, uzavřený cyklookruh, U-rampa), a tím vznikne kvalitní cyklistické centrum nejen pro závodníky, ale především i pro děti a veřejnost; sportovci si zde budou moci zvolit z několika druhů aktivit,” říká olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý.

"Jsem přesvědčen, že opravdu kvalitní, 250 metrů dlouhý velodrom se standardní dřevěnou dráhou a odpovídajícím zázemím pozvedne kvalitu a zvýší množství cyklistů. Zájem o cyklistiku je v Česku totiž obrovský, a nový velodrom může přinést ještě lepší výsledky z olympiády, mistrovství světa i Evropy,” říká špičkový dráhový reprezentant Daniel Babor.

"Nový velodrom je skvělý nápad," říká Zdeněk Štybar, sedminásobný mistr světa v cyklokrosu. „Pokud chceme být schopni závodit s těmi nejlepšími, musíme k tomu mít odpovídající podmínky. Projekt může navíc otevřít bránu novým talentům a amatérům, které Česká republika potřebuje.“

Kromě Českého svazu cyklistiky podporuje vznik areálu také hlavní město Praha a Národní sportovní agentura. “Praha nová sportoviště potřebuje a velodrom mezinárodních rozměrů tu vyloženě chybí,” říká Vít Šimral, pražský radní pro oblast sportu a volnočasových aktivit. A projekt podporuje také Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury: "S Českým svazem cyklistiky dlouhodobě spolupracujeme a máme rozjednaných několik velmi pěkných projektů. Cyklistika má v České republice velkou tradici a tento svaz vnímáme jako velmi silný. Uvědomujeme si, že tady chybí areál pro kvalitní trénink dráhových cyklistů a věřím, že tento projekt jim může potřebné zázemí dodat.“

Projekt velodromu jednomyslně podpořil Výbor územního rozvoje Prahy 5. "Chrtí závodiště je naprostý nesmysl a bez jakékoliv přidané hodnoty pro místní občany. Prosazuji, aby nový velodrom nebyl výhradně jen o cyklistice pro profíky. Areál musí být k dispozici cyklistické mládeži a aktivní veřejnosti. Jednou z možných variant je dokonce i cyklistická hala kombinovaná s atletickým oválem a sportovní palubovkou pro míčové hry. Praha 5 například nedisponuje krytou halou pro atletiku, tradičního sportu, který u dětí rozvíjí nejlépe jejich všestrannost," dodává k sportovním možnostem Štěpán Rattay, zastupitel MČ Praha 5 za Pirátskou stranu.

V České republice kvalitní cyklistický areál s mezinárodními parametry velmi chybí. Lokalita je velmi dobře dostupná díky poloze u Plzeňské ulice, a také blízkému napojení na Letiště Václava Havla. Součástí areálu bude kromě velodromu také komplexní infrastruktura pro rozvoj a podporu cyklistického sportu na všech úrovních, od vrcholové přes mládežnickou až po akce pro veřejnost. Ta bude moct navštívit nové muzeum cyklistiky nebo multimediální prezentaci individuální občanské cyklodopravy – cyklistika je v současné době podporována nejen jako výkonnostní sportovní disciplína, ale také jako jedno z řešení individuální dopravy v Praze. Podpora výstavby multifunkčního areálu je jasný signál, že cyklistika je součástí životního stylu pro 21. století.

Více informací zde: www.velodrompraha.cz 

Přečteno - 7812x Tagy: dráha čsc praha český svaz cyklistiky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Výstavy a veletrhyPrague Bike Fest na pražském Výstavišti je zpět!
    Prague Bike Fest na pražském Výstavišti je zpět!
  2. PozvánkyMaxbike Mistrovství Planety i s účastí bikerů již tuto sobotu
    Maxbike Mistrovství Planety i s účastí bikerů již tuto sobotu
  3. Mistrovství světaCyklistický svátek v Glasgow startuje za dva dny! Na MS se představí 80 Čechů
    Cyklistický svátek v Glasgow startuje za dva dny! Na MS se představí 80 Čechů
  4. OstatníPraha hostila kongres Evropské cyklistické unie
    Praha hostila kongres Evropské cyklistické unie
  5. OstatníBritský svaz cyklistiky podepsal kontroverzní partnerství se společností Shell
    Britský svaz cyklistiky podepsal kontroverzní partnerství se společností Shell
  6. Ostatní závodyBike Night Series po dvou letech opět na scéně
    Bike Night Series po dvou letech opět na scéně

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 petan - vloženo: 19.11.2021 v 16:55:48

    odpověď na marco — #2 Na velodrom v Brně budou peníze až bude hotový hlavní nádraží :-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 PavelM - vloženo: 19.11.2021 v 12:32:47

    [1] :-D

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 marco - vloženo: 16.11.2021 v 10:22:16

    Velodrom si postavte ale až bude ten v Brně.

    1. na tento komentář reaguje petan — #4
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 rdx - vloženo: 15.11.2021 v 14:31:31

    A co na to chrti? :)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744