Na Klínech rostou traily pro e-bikery

Spolek Klínské traily láká enduristy i e-bikery na nové traily v severních Čechách, součástí bude i půjčovna e-biků...

Autor: Tomáš Ježek
Foto: Jan Němec
Na Klínech rostou traily pro e-bikery

Klínské traily jsou novinkou na mapě enduro tratí v České republice. Za celým projektem stojí spolek Klínské traily v čele se třemi nadšenci Ondrou Málkem, Josefem Schillerem a bývalým závodníkem Tomášem Trunschkou. Právě Tomáš nás celým areálem i traily provedl a jak jinak, než na biku...

 

Náš tým testovačů v čele s Tomášem Trunschkou (uprostřed), který se vydal na Klínské traily

Vezmeme to pěkně od začátku. Klíny se nachází ve vcelku příjemné vzdálenosti od Prahy a jejího okolí. Čas dojezdu do hodiny a půl není žádnou překážkou a cesta po D8 utíká. Klíny leží v nadmořské výšce přes 800 metrů nad průmyslovými zónami Mostu a Litvínova.

Překvapil nás velký kontrast severu. Poté, co minete komíny, továrny a chemičky, začínáte stoupat listnatými lesy a dojedete až do klidné a malebné krajiny Krušných hor, kde na vás padá atmosféra dovolené. Sportovní areál Klíny již roky využívají lyžaři, běžkaři, skialpinisté a známou atrakcí je i nejdelší zipline v České republice. My se ale budeme věnovat již zmíněným Klínským trailům.

 Malebná krajina Krušných hor, na obrázku vodní nádrž Janov, záložní zdroj pro přehradu Fláje...

Traily oficiálně vznikají od roku 2020 díky spolupráci s městem Most a autorem tras je již zmíněný spolek - parta nadšenců, která traily buduje o víkendech. Do července 2023 tým zbudoval, vyznačil a pojmenoval přes 30 kilometrů tras. Každý jezdec si může vyzkoušet sedm trailů s názvy Ore Trail, Shorty, Dam, Ethylen, Emeran, Deer a Hamr. My jsme zvolili kombinaci trailů Hamr, Ethylen, Emeran a Shorty a byli jsme nadšeni.

Traily jsme testovali na kolech Specialized Turbo Levo

Na první pohled jezdce zaujme přírodní ráz trailů, dle svých slov se Tomáš Trunschka snaží využít trénu, ve kterém jsou postaveny. Proto nečekejte vyžehlený povrch a klopené zatáčky, vše vzniká poctivou prací v kooperaci s lopatou, krumpáčem a hráběmi. Místy jezdec narazí na kořeny, kameny, přesto jsou Klíny místem, kde si na své přijdou bikeři všeho druhu. Není zde problém najít ani těžší rock garden z kopce i do kopce, klesavý či stoupavý trail a kdo si chce jízdu ztížit, může si zkrátka zrychlit, a to jak nahoru, tak dolů.

Mapa trailů

Poslední novinkou na trailech je přes 6 km dlouhý stoupací Emeran trail, který startuje v Hamru a končí ve Sport areálu Klíny. Jak sám Tomáš Trunschka říká, aby se vyjezdila ideální stopa, je zapotřebí jezdit, jezdit a jezdit. Dam trail je zatím uzavřen kvůli těžbě dřeva, ta ale finišuje a brzy by měl být otevřen znovu.

"Konečně se můžeme vrhnout na upravování stávajících trailů, kde už je vidět ideální stopa. Třeba Ethylen Trail, který všichni proklínali, doporučuji vyzkoušet. Do budoucna jsou v plánu i další traily, bude ale problém udržet vše ve sjízdném stavu. To už by byla práce na plný úvazek, což momentálně ještě nejde. Cílem je teď doladit všechny traily dle našich představ a udržovat je. Jde to pomaleji, vše děláme po práci nebo o víkendu, když je volný čas. Máme to jako koníčka," říká Tomáš Trunschka.

Jak je zmíněno v nadpisu, traily na Klínech e-bikery nejen tolerují, ale dokonce vítají. To ale neznamená, že s kolem bez motoru na Klíny nemůžete, naopak, vítáni jste na kolech všeho druhu, sám autor tratí Tomáš Trunschka trasy okusil i na gravelu.

Tomáš Trunschka na svém stroji

Od nadcházejícího víkendu si také v areálu můžete vypůjčit e-biky značky Specialized, a to konkrétně modely Turbo Levo a k dispozici je dokonce i jeden dětský e-bike. Nabíjecí stanice na trailové stroje se nacházejí u hotelu Emeran a u Staré školy.

Vstup na Klínské traily je zdarma, kdybyste ale chtěli ocenit práci spolku, u vstupů do jednotlivých tras jsou cedule s QR kódy a můžete přispět. Stejně tak se QR kód nachází i na stránkách klinsketraily.cz

Zázemí a výchozí místo pro vstup do trailů je ve Sport areálu Klíny, kde je možnost parkování jak pro osobní, tak pro obytná auta s elektronickou přípojkou. Ubytovat se můžete v hotelu Emeran.

Tomáš Trunschka má v plánu se Klínským trailům věnovat na plný úvazek

Více informací o trailech se dozvíte na stránkách klinsketraily.cz

Přečteno - 7607x Tagy: tomáš trunschka klíny
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Mistrovství ČR enduro - Klíny 2020
    Fotogalerie: Mistrovství ČR enduro - Klíny 2020
  2. Ostatní závodySpecialized Enduro Klíny - sedm erzet k titulům
    Specialized Enduro Klíny - sedm erzet k titulům
  3. Ostatní závodyMistrovské tituly v Enduru se letos budou rozdávat na Klínech
    Mistrovské tituly v Enduru se letos budou rozdávat na Klínech
  4. OstatníBiketour 2020: Klíny – nové endurové traily s mistrovským nádechem
    Biketour 2020: Klíny – nové endurové traily s mistrovským nádechem
  5. OstatníBiketour: Klíny – z trailů na bobovku
    Biketour: Klíny – z trailů na bobovku
  6. Ostatní závodyV neděli v Mostě vyvrcholí Specialized Enduro Serie 2013
    V neděli v Mostě vyvrcholí Specialized Enduro Serie 2013

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #6 midlander - vloženo: 07.08.2023 v 10:28:40

    No, byl jsem si to tam projet a jestli budou honit e-lenochy na ten stoupací Ethylen trail, tak tam brzo projede jen tank, nebo to budou zuřivě dláždit. Ty stoupací vracečky na to fakt nejsou, už teď to je místy celkem rozrytý. Fyzičku opravdu prověří.

    Ale jinak cestou dolů je to super, na Dam ještě v jednom místě těžba, ale projet se dá. Příště to prubnu až dolů do Hamru.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #5 leszczynski - vloženo: 29.07.2023 v 17:04:15

    Podstata mountainbikingu je nenávratně ztracena. V krásných horách se ničí lesy budováním trailů a skiareálů s množstvím lanovek, a pak tam ještě pozvou motorky, aby zkázu dokonaly. Díky tomu všemu logicky přijdou restrikce a nové zákony o omezeném vstupu i pro pěší a normální slušné bikery. Je mně z toho špatně. Všechno je naruby!

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 Freebike12345 - vloženo: 27.07.2023 v 14:16:26

    Je to smutné kam svět dospěl...e-bike -zábava pro líné a tlusté nesportovce huntující les bez špetky cyklistické etikety a úcty k okolí. Dočkáme se jen zákazů vjezdu pro všechny do lesa protože vlastníci lesů , ohrožení pěší turisté bezohledným chováním ebikerú se o to postarají.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 Smejči - vloženo: 27.07.2023 v 08:28:57

    odpověď na trance28 — #1 Odpověď na tvou otázku je samozřejmě NE, NEPOTŘEBUJEME! Ale ty se ptáš špatně. Otázka zní: Skutečně potřebujeme vydělávat prachy a přilákat e-bikery? ANO, POTŘEBUJEME!

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 trance28 - vloženo: 26.07.2023 v 21:26:17

    Dobre tedy, optam se- skutecne potrebujeme nejake "traily pro e" bikery"?

    1. na tento komentář reaguje Smejči — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744