Nepodceňujte prochladnutí! Volte vhodné oblečení

Oblečení značky Silvini má velmi široký sortiment, nechybí samozřejmě ideální produkty pro cyklisty do chladných dnů...

Autor: Kateřina Fadljevičová, Damynakole.cz
Nepodceňujte prochladnutí! Volte vhodné oblečení

V šatníku každého cyklisty a cyklistky by rozhodně neměly chybět čtyři základní kusy oblečení. Nepromokavé a větru odolné dlouhé kalhoty, bunda, zimní rukavice a funkční čepice s membránou. V zimním období je primární neprochladnout, udržet jádro těla v teple a zajistit tak správnou funkci všech orgánů i příjemný prožitek z jízdy. A pokud díky prokřehlým rukám neudržíte řídítka, zuby vám budou cvakat zimou, jízdu si rozhodně neužijte. Ale vaše peněženka pak následnou jízdu v lékárně ano. 

Na co si dát v zimě pozor?
Podle průzkumů nejvíce tepla uniká hlavou. Nejcitlivější na chlad a tvorbu omrzlin jsou zase končetiny. To je nebezpečné, protože zkřehlé ruce vám znemožní ovládání kola. Onemocnění jako jsou chřipka, zánět dutin, rýma vzniká z prochladnutí. Prochladnutí vzniká poklesem teploty jádra těla. To hrozí, pokud nebudete mít dobře izolované tělo od větru a vlhka. V extrémním případě hrozí i podchlazení s možností smrti. Rozebírat téma prochladnutí by bylo na několik článků. Proto to jednoduše shrneme. Proč je nutné dbát právě na izolaci proti vlhku a větru? Voda je totiž velmi špatný tepelný izolant - proti vzduchu až 20x horší. Ve studeném prostředí odvádí teplo z lidského těla ven až 20x rychleji! Z mokrého oblečení se tak stává tepelný most, který způsobí rychlý únik tepla. Doslova ho přenáší do chladnějšího okolí a zapříčiní zbytečnou ztrátu energie a následné prochlazení organismu.

Vyplatí se proto investovat do základních kousků oblečení pro zimní měsíce. Pokud pořídíte oblečení od osvědčených výrobců, z funkčních a kvalitních materiálů, máte vystaráno na několik let. Níže najdete postřehy lékaře, ale také pár tipů na vhodné oblečení a test softshellových kalhot. 

Co na to lékař? 
Zeptali jsme se lékaře MUDr. Ondřeje Vojtěchovského, který se mimo jiné specializuje na tréninkovou přípravu sportovců – cyklistů.

Na co si dát pozor při jízdě v chladnějším počasí – klouby, svaly? Pomůže jen zahřátí aktivitou nebo je důležitější oblečení?

"Řekl bych, že prochladnutí kloubů a svalů je jen malou a ne zcela zásadní částí obtíží, které plynou z nedostatečného nebo nevhodného oblékání a na bolestech kloubů se chlad podílí jen částečně. Stejným procentem se na nich podílí také špatná technika šlapání, nevhodně nastavený posed nebo velikost kola  a zátěž neodpovídající trénovanosti. Daleko horší je celkové prochladnutí, které pak vede ke snížení obranyschopnosti a častým virovým infekcím horních cest dýchacích. Nedostatečné oblečení znamená také vyšší výdej energie a tedy zhoršenou výkonnost a častější únavu. Bohužel i z vlastní zkušenosti mohu říct, že cyklistovi trvá několik sezon, než se racionálnímu a odpovídajícímu oblečení naučí a zanedbatelná není ani částka, kterou utratí, než si dostatečné spektrum oděvů a doplňků, které pokryjí všechny potřebné varianty počasí, shromáždí,“ říká Ondřej Vojtěchovský. 

Nelze než mu dát za pravdu. Správným výběrem oblečení si můžete ušetřit nejedenu proleželou noc v horečkách. Máme pro vás pár tipů a novinek, které nejdete na českém trhu. Ty, které jsme měli možnost vyzkoušet a otestovat najdete s naším „cejchem“ a výsledným hodnocením v testu. 

Nech na hlavě
Jedna tenká čepice pod helmou vám může pomoci více než péřová bunda a láhve rumu. Opravdu. Hlavou uniká až 30 % tělesné teploty, navíc nejčastější příčinou zánětu dutin je prochladnutí v oblasti spánku a čela. Takže je dobré si pod helmu pořídit tenkou, ale šikovnou a funkční čepičku. Většinou jsou na trhu k dostání již za několik stovek korun, jsou navíc skladné a hodí se také na běžky nebo do batůžku na túry do hor i na běhání. Doporučit vám můžeme třeba praktickou čepici od Silvini. Je vyrobena z třívrstvého fleecového laminátu navíc s membránou proti větru. Škrtit a tlačit vás pod helmou nebude, jednotlivé díly jsou spojeny plochými švy, takže čelo zůstane bez nevzhledných otlaků. 

Milovaný Softshell – neprofoukne, nepustí vodu k tělu, ale odvede pot
Softshell je funkční materiál, který sám o sobě zajišťuje do určité míry voděodolnost a ochrání proti větru. Tvoří tak ochrannou a izolační vrstvu. Na druhé straně, ale účinně odvádí vlhkost z těla. Pokud si tedy budete pořizovat bundu na kolo pro zimní vyjížďky, zkoumejte z jakého materiálu oblečení je. Česká značka Silvini nabízí dámám, mužům, i dětem celou kolekci softshellového oblečení od bund po kalhoty. Spolehnout se můžete na pohodlné a promyšlené střihy oblečení, které navrhovali sportovci. Dámy ocení i velmi pěkný design a výběr vždy z několika barevných provedení. V nové kolekci najdete univerzální kalhoty či bundy, ale také řady oblečení šité přímo na míru cyklistům nebo milovníkům běžkového lyžování. Je opravdu z čeho vybírat navíc za příjemné ceny. 

TEST Softshellových kalhot SILVINI PRO FORMA
Vyzkoušela jsem dámské softshellové kalhoty a jednoznačně je mohu doporučit. Kalhoty využívám na kolo, jednoduše si pod ně vezmu cyklistické kraťasy, na běžky, na běhání i na procházky se psem. A za dva měsíce téměř denního nošení nezklamaly. Jsou dostatečně teplé, vydrží i lehčí déšť a sněhovou přeháňku. Na kole v teplotách okolo nuly neprofoukly a udržely teplo bez nutnosti obléknout si pod kalhoty dlouhé cyklistické legíny. Materiál se navíc skvěle udržuje. Drobné nečistoty a špínu lze pohodlně odstranit vlhkým hadříkem. Kalhoty už zažily i několik cyklů praní a jsou stále bez jakékoli újmy. Bezkonkurenční je střih kalhot. Pohyb v nich je naprosto přirozený. Kalhoty se přizpůsobí tělu, nikde „netáhnou“, neškrtí. Nohavice jsou v dolní části opatřeny krytým zipem, pohodlně pod ně dostanete návleky na cyklistické tretry, boty na běžky i přeskáče. Nohavice je zakončena gumou, takže se nevyhrnuje. Ocenila jsem také reflexní prvky i šikovnou kapsu na zip v zadní části, kam se pohodlně vejdou nezbytné drobnosti. Na kole se hodily i kšandy, kalhoty tak nesklouzávají a stále kryjí bedra. Pokud kšandy nesnášíte, lze je během chvilky odepnout.

K dostání jsou v běžných sítích sportovních obchodů nebo je lze koupit v e-shopu Silvini. Ale rozhodně si je před koupí vyzkoušejte. Standardně mám velikost M, ale tady mi seděla velikost S. 

Informace od výrobce:
- Sportovní dámské softshellové kalhoty ze zatepleného materiálu.
- flexiFIBRE - Pružné vlákno, zajišťuje tvarovou stálost a vysokou elasticitu.
- POWERterm - Zateplený materiál s fleecem na vnitřní straně, účinný pro odvod potu a tepelnou izolaci.
- softshell w-proof light - materiál s voděodolnou a prodyšnou W-proof membránou, z lehkého materiálu
- YKK - Zip s prověřenou kvalitou, špičková japonská technologie, záruka spolehlivosti.
- Určení: Běžky, outdoor – já dodávám i pro cyklistiku nebo běh
- Maloobchodní cena: 1 890 Kč

Takže nezbývá než vám popřát prima „zimu“, ať již v sedle, na běžkách nebo při běhu. Příště se můžete těšit na podrobný přehled rukavic na kolo a rady pro správný výběr. 

Foto: Silvini

Přečteno - 12556x Tagy: silvini cyklistické oblečení
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. OstatníPříběh LAWI žije už patnáct let
    Příběh LAWI žije už patnáct let

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 Tomáš Růžička - vloženo: 19.02.2014 v 18:10:11

    odpověď na xtrail — #2 Ztrácí/neztrácí ...hlavně že má MTBS čtenáře xtrail-a ...ten čte úúúplně všechno (i to co ho nezajímá) a většinu zvládne bravurně okomentovat :-)))

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 JanKrepelka - vloženo: 19.02.2014 v 16:28:37

    aneb PR článek ve skrytém podání..každopádně Silviny oblečení je fakt parádní :)

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 xtrail - vloženo: 19.02.2014 v 11:59:26

    Ani se nedivím že MTBS dostd ramaticky ztrácí čtenáře. Takový článek je fakt pecka:-)

    1. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #4
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 Babaja - vloženo: 19.02.2014 v 09:27:04

    To jsou rady fakt k nezaplacení :-) Ještě, že sem si to přečetl, jinak bych dnes asi nevyjel.A s těma rukavicema fakt nevím. Asi pojedu v palčákách :-)

    Bajku zdar!

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744