Niner potvrdil příchod celoodpruženého gravelu

Celkem dlouho se spekulovalo tom, jestli vůbec, případně kdy, spatří světlo světa oficiálně první celoodpružený gravelbike od amerického Nineru...

Autor: Petr Bureš
Foto: Niner
Niner potvrdil příchod celoodpruženého gravelu

Je to zhruba rok a půl od chvíle, kdy na festivalu Sea Otter Classic představil Niner svůj prototyp celoodpruženého gravelbiku MCR 9 RDO. Tehdy vyvolal tenhle kus poměrně hodně různorodých reakcí a rozdělil zájemce o štěrkolety na jeho příznivce i odpůrce.

Niner utíká konkurenci gravel fullem MCR 9 RDO

No, píše se poslední čtvrtletí roku 2019 a Niner vydává oficiální informaci, že pro tuto hodně specifickou novinku má rám kompletně vyladěný a chystá tedy jeho prodej koncovým zákazníkům. První dodávky by se měly v Americe rozjet již koncem října, Evropa si zřejmě počká na leden.

MCR 9 RDO může na první pohled v někom vyvolávat pocit nehezkého hybridu mezi překombinovaným štěrkoletem a XC fullem. Ruku na srdce, před X lety opravdu vznikaly předchůdci gravelbiků tím, že si lidé na bikový rám dali delší předstvec a berany, jenomže to dnes udělat již téměř nejde, protože geometrie obou kol se od sebe již tak moc liší, že by výsledný posez na kole byl neakceptovatelný.

V Nineru se proto rozhodli, že nepůjdou cestou nějaké adaptace již existujícího rámu, ale navrhnou kompletně nový rám s maximálním důrazem na potřeby aktivních štěrkoletců. Tedy řekněme si to na rovinu, MCR 9 RDO již v podstatě není kolem na silnici, ale na skutečné štěrkovky, kterých je spousta na americkém nebo australském venkově, ovšem u nás jich najdete minimum.

Na druhou stranu tenhle bike se svými geny bych si dokázal bez problémů představit klidně na singltrek a do obdobných lokalit, protože povaha tamních trailů by se s podobným kolem pilotovaným dostatečně zkušeným jezdcem mohla krásně potkávat.

Mimochodem, zadní odpružení na silničkách až tak velký unikát není. S různými formami softailů nebo pružných elementů nějak souvisejících se sedlovkou se dnes můžeme setkat, ale opravdových vícečepových zadních staveb stále mnoho nenajdete.

Asi nejzásadnějším rozdílem, který tenhle gravelbike odlišuje od všech ostatních, je právě jeho zadní odpružení. Niner zde nadesignoval minimalistickou verzi svého virtuálu CVA a konstrukci rámu upravil tak, aby se vahadlo i tlumič vešly za sedlovou trubku a v předním rámovém trojúhelníku tak nic nepřekáželo dvěma bidonům a případnému umístění rozličných brašniček.

Rám je navržen velice univerzálně, tedy alespoň pokud se bavíme o možnosti použítí plášťů. Zvládnete sem dát jak 650b, tak 700C, jinak řečeno také 27,5" nebo 29" ráfky, které můžete obout až do plášťů šíře 50, resp. 2,0"!!!

Dílem k tomu samozřejmě dopomáhá přední odpružená vidlice Fox 32 SC Float AX se zdvihem 40 mm, která se stala ale současně i největším terčem kritiky, protože minimálně vypadá daleko hůř na tomto typu kola než Rock Shox RS-1, se kterým byl představen původní prototyp. Tlumič X-Fusion Microlite RL pak kontroluje zadních 50 mm zdvihu s možností plného lockoutu pochopitelně. Niner ovšem hlásí, že se i s otevřeným tlumičem, při jeho správném naladění, nemusíte bát, že by vám užíral zbytečně mnoho energie při šlapání, protože virtuál je nastaven tak, aby rozlišoval nerovnosti od podnětů vznikajících šlapáním. Tolik teorie, praxe ukáže...

Pravdou je, že celkový pocit z jízdy v terénu na tomto kole opatřeném širšími plášti se už zdaleka tolik nebude lišit od pocitu, který zažíváte na závodní XC mašině. Ale o tom to všechno je. Někdo si prostě chce užívat větší univerzálnosti gravelu a zadní odpružení pro něj bude přínosem a někdo raději zvolí lehčí, tužší a jednoduší klasicky pojatý rám, který mimochodem Niner má hned ve třech dalších verzích, takže je jenom na vás jaký typ a v jaké cenové relaci zvolíte.

Když už jsem u těch cen, tak Niner zvolil tradiční způsob prodeje, to jest, že si zvolíte barvu rámu a k němu jeden ze sedmi nabízených komponentových kitů. V osazení jsou vždy stejný tlumič od X-Fusionu a vidlice od Foxu, ale jinak máte na výběr jak ze Shimana, tak Sramu, a to především jejich novinek v podobě GRX několika úrovní a buď základního jednopřevodníkového Rivalu, nebo naopak bezdrátového elektronického topmodelu Force ASX.

Ceny pro Česko zatím ještě nejsou stanoveny, ale dá se předpokládat, že budou v obdobném rozsahu jako u jiných karbonových fullů zhruba v rozmezí od 125 do 220 tisíc korun. Více informací o jednotlivých specifikacích najdete na stránkách výrobce www.ninerbikes.com, pokud chcete info ohledně českých cen, kontaktujte zastoupení pro CZ na www.niner.cz

Přečteno - 10027x Tagy: niner karbon gravel
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
    Fotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
  2. Testy - RecenzeTEST: Van Rysel E-GRVL HD
    TEST: Van Rysel E-GRVL HD
  3. Testy - RecenzePrvní dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
    První dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
  4. Ostatní závodyPetr Vakoč v Rakousku zahájil světovou gravel sérii
    Petr Vakoč v Rakousku zahájil světovou gravel sérii
  5. Testy - RecenzeTEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    TEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
  6. Ostatní závodyMS na gravelu bude v roce 2024 hostit Belgie, pořadatelé odhalili trasu
    MS na gravelu bude v roce 2024 hostit Belgie, pořadatelé odhalili trasu

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 trance28 - vloženo: 16.10.2019 v 16:10:58

    Njn, když se minula uspechem masirka okolo fat biku, tak jim musíme vnutit nakou další hovadinu a vysvětlovat, ze tohle kolo proste musite mit....

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 zirecek - vloženo: 16.10.2019 v 15:32:16

    Slepá větev.

    Kvůli pidi zdvihu takové divadlo.

    Ani těch pár movitých lidí, kteří si to koupí primárně na efekt a předvádění, nemohou ekonomicky udržet tento projekt na delší dobu.

    Když budu chtít pohodlný gravel, můžu zvolit technicky jednodušší, levnější a spolehlivější řešení.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 Strenki - vloženo: 16.10.2019 v 13:18:00

    Čiže taký fejk horský bicykel

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 Hazoš - vloženo: 16.10.2019 v 12:58:17

    Mmm to fakt dával smysl :D Ještě chybí pevnej sjezďák, fat-silnička, DH se silničními koly a tříkolka se šesti koly :D

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744