Premiérové mistrovství světa e-biků, co může přinést?

Dnes večer se poprvé v historii budou rozdávat, v rámci MS v Mont St. Anne, dresy mistrům světa v závodě e-biků.... 

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený, Jan Němec
Premiérové mistrovství světa e-biků, co může přinést?

 


Ano, tuhle informaci musíme brát jako fakt. Můžeme jí ale nenávidět, nadávat nebo naopak být otevření ke změnám a třeba očekávat, co celý podnik přinese. Nejen v Mont St. Anne vzbuzuje divoké emoce a bouřlivé diskuse, zejména tedy v kruzích bikerů, kteří zcela pochopitelně nevnímají krok UCI jako šťastný. Je ovšem jasné, že výrobci kol mají jiné plány... Rozmach e-biků je pro pořadatele závodů začarovaný kruh. A prý tomu tak bylo i v Kanadě: chcete MS? Musíte uspořádat závod e-biků! Podobně to má se svým startem i jediný český zástupce Jaroslav Kulhavý, jenž vyslyšel přání hlavního sponzora závodu značky Specialized. 

Nejzastoupenější zemí ve startovce je Francie, startuje celkem 9 závodníků

Jaroslav Kulhavý

 

Pojďme se tedy podívat na to, jak první šampionát bude vypadat. Ve startovních listinách /ke stažení zde: ženymuži/ je 45 mužů a 8 žen. A zde je nutné se zastavit. Pouze 5 mužů pojede rovněž i individuální XCO závod v neděli, další čtyřicítka je složená z bývalých profesionálů a olympijských medailistů (Julien Absalon, Miguel Martinez, Marco Aurelio Fontana, Christoph Sauser), dále jsou v ní jména profesionálů, kteří zaživali první roky Světového poháru XCO jako Mannie Heymans z Namibie nebo George Visser z Kanady. Čtyřicátníků je ve startovce celkem dvanáct, jsou v ní třeba i dva novináři! A jednou z největších rarit je nejstarší muž startovního pole, sedmapadesátiletý Jean Pierre Bruni, otec úřadujícího mistra světa ve sjezdu Loica! Mimochodem, pěkně fit taťka, minulý víkend tady v Mont St. Anne získal duhový trikot v závodě DHI Masters!

Ženská osmička na startu je rovněž pestrá, nastoupí například někdejší mistryně světa ve fourcrossu Anneke Beerten (NED) nebo juniorská mistryně světa XCO z roku 2004 Nathalie Schneitter (SUI) nebo cyklokrosařky Caroline Mani (FRA) či domácí Maghalie Rochette. Nejstarší dámou je třiapadesátiletá Novozélanďanka Kate Anderson. Žádná z osmi startujících nejede v neděli závod XCO...


Nathalie Schneitter


Ženy měly v tréninku s těžkou tratí problémy...

Je to tedy opravdový koktejl jmen a úrovní, jak té sportovní, tak věkové. A jak pronesl jeden nejmenovaný světový fotograf: "Měli by závodit o basu piva a ne o duhový dres!" A my se s názorem Michala naprosto ztotožňujeme. Vítěz a vítězka závodu e-biků dostanou kromě duhového dresu také finanční odměnu 1500 EUR. 

Závodit se bude na téměř šestikilometrovém okruhu, který je z 80 % odlišný od cross country závodní tratě. Což je velmi pozitivní. Původně byl závod vypsán na min. 90 minut, ale pojedou se čtyři kola a podle časů Jaroslava Kulhavého to nevypadá ani na hodinu...

A jaká tedy trať je? Je skvělá, zábavná, i když těžká.  E-biky jistě prověří dokonale. Těžké výjezdy a téměř sjezdová trať.


Marco Aurelio Fontana je spolu s Julienem Absalonem pasován na největšího favorita


Šéfredaktor belgického magazínu Vojomag.com Olivier Beart chce vyzkoušet na vlastní kůži závodění na e-biku...

"Trať je hodně těžká, ale pěkná, jsou tam pasáže, který se vyjíždí jen tak tak. Na normálním kole by se to ani nedalo, resp. by se to běhalo," říká Jaroslav Kulhavý, jediný český zástupce ve startovním poli. "Bude to hodně zajímavý, jsem na to moc zvědavej. Kluci na tom lítaj pěkně, uvidíme, jak jim to půjde do kopce. Já si musím zvykat na ovládání, přeci jenom je to trochu jiný. Ale pořád to bude o výkonu, v tréninku jsem jezdil na 170 tepech :-)" přiznává Jára, jehož kolo vám už za pár hodin představíme detailněji.


K vidění byla kola různých značek, ale 99 % z nich byla celoodpružená a s integrovanou baterií...

 


Většina závodníků jede na vypůjčených kolech nebo alespoň s vypůjčenými bateriemi. Ty se totiž nesmějí převážet v letadle. Každopádně na startu by všichni závodníci měli mít stejné podmínky, tedy je zakázáno měnit v průběhu baterii a povolený max. výkon je 250 W, rychlost pak má strop na 25 km/h. Proto dopoledne odevzdají všichni svá kola komisařům a ti je "napíchnou" na diagnostiku a popř. upraví výkon na požadované hodnoty. Kola dostanou až před startem, což vzbudilo nevoli v tom, že nebude možnost dobití baterie těsně před startem. 

I zde je tedy velký prostor pro další diskusi. Ono se zkrátka bude muset nějaké řešení najít. Dnešní premiérový mistrák světa elektrokol vyjede první stopu a ukáže na slabá místa a na další možný vývoj. Otázkou však stále zůstává, jestli je nezbytně nutné, aby tak skvělý vynález, jakým bezesporu e-bike je, měl svůj světový pohár nebo mistrovství světa...


Na vítězství Jaroslava Kulhavého si například vsadil Nino Schurter...



Přehled českých reprezentantů na MS 2019Medailový přehled předchozích mistrovství světa horských kol

 

 

 

Přečteno - 8635x Tagy: mistrovství světa mont st. anne elektro e-bike
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsCanyon Neuron:ONfly – Superhrdina singltreku
    Canyon Neuron:ONfly – Superhrdina singltreku
  2. Tech newsDirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol
    DirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol
  3. Tech newsNorco přechází na Bosch u Sight i Range VLT
    Norco přechází na Bosch u Sight i Range VLT
  4. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68
  5. Testy - RecenzeTEST: Crussis Legend 68
    TEST: Crussis Legend 68
  6. Tech newsCanyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
    Canyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 villeposti@volny.cz - vloženo: 28.08.2019 v 18:18:01

    odpověď na trance28 — #3 Jo :-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 trance28 - vloženo: 28.08.2019 v 12:28:02

    Skvelej vynalez je bike, ne ebike... Za chvili si dejte pred mtbs pismenko e...

    1. na tento komentář reaguje villeposti@volny.cz — #4
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 zajoch - vloženo: 28.08.2019 v 10:25:53

    Určitě to bude zajímavé sledovat a nebude to taková nuda jako v normálním XC.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 Honza S. - vloženo: 28.08.2019 v 08:10:43

    No každopádně jsem na ten závod zvědavý. Zatím to vypadá na slušnou frašku. :-) A soutěžit o duhovou basu piva a věnec buřtů, to by tomu nasadilo korunu...

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744