Šesté MS cyklokrosařů v Čechách hostí Tábor, jak si na domácí půdě vedou Češi?

75. mistrovství světa v cyklokrosu hostí Tábor...

Autor: Tomáš Ježek
Šesté MS cyklokrosařů v Čechách hostí Tábor, jak si na domácí půdě vedou Češi?
 
 

Svatostánek českého cyklokrosu, to je jihočeský Tábor. Je to synonymum, něco jako biatlon a Nové Město na Moravě. To pouto je snad ještě silnější, závodů světového poháru se jelo v Táboře 19 a mistrovství světa se zde jede počtvrté!

První světový pohár v cyklokrosu jakožto kompletní série se uskutečnil v sezoně 1993/94. Hned v roce 1996 zavítal i do jihočeského Tábora, aby si zde odbyl svou premiéru. Při prvním díle zde triumfoval Belgičan Paul Herijgers, radost českým fanouškům udělal druhým místem Jiří Pospíšil a na 3. místě dojel otec dnešní největší cyklistické hvězdy Mathieuho van der Poela Adri.

Od sezóny 2000/2001 se zde světový pohár jezdil pravidelně a na začátku roku 2001 Tábor hostil největší akci této disciplíny - mistrovství světa. To se v České republice jelo již potřetí. První světový šampionát hostila České republika, potažmo Československo v roce 1972. Ten se jel v Praze a vítězství získal legendární Belgičan Eric de Vlaeminck. Radost českým fanouškům udělal Miloš Fišera, jenž dojel na druhé pozici v kategorii amatérů.

V roce 1987 hostila světový šampionát Mladá Boleslav a vítězství v elitě bral Klaus-Peter Thaler z Německa. Z českých jezdců brali medaile mezi amatéry Roman Kreuziger starší, jenž dojel třetí, a stříbro získal bratr současného kouče českých cyklokrosařů Petra Kloučka - František Klouček. V juniorech byl třetí Tomáš Port.

Světový šampionát si poté dal od cyklokrosu dlouhou pauza a zpět do Čech zavítal až v roce 2001. Češi tehdy vybojovali šest medailí zásluhou Petra Dlaska, jenž dojel druhý v elitních mužích, v mužích u23 byl na druhém místě Tomáš Trunschka a třetí David Kášek. Kompletní pódium obsadili čeští junioři. Vítězství získal Martin Bína, druhý byl Radomír Šimůnek mladší a třetí Jan Kunta.

V roce 2010 dokázal Zdeněk Štybar fanoušky krásně zbláznit 

Do historie se zapsal světový šampionát v roce 2010. Druhý elitní titul pro Českou republiku v kategorii elite vybojoval Zdeněk Štybar, jenž předvedl neuvěřitelný výkon. Krátce po startu měl defekt, přesto dokázal síly zmobilizovat a závod suverénně ovládl. Do top ten se poté vlezli ještě tři čeští účastníci - Martin Bína, jenž byl těsně čtvrtý, Martin Zlámalík, jenž byl šestý, a osmý dojel Radomír Šimůnek. 

V tomto roce se na trati nacházel sníh a právě to sedělo českým jezdcům. Po legendárním souboji tehdy zlato mezi juniory vybojoval Tomáš Paprstka, jenž porazil dnes excelentního silničáře Juliana Alaphilipa (FRA).


Tomáš Paprstka

 

Bez medaile byl pro Čechy světový šampionát v roce 2015. Do historie se ovšem zapsal titul Mathieu van der Poela (NED), jenž mezi elitou zvítězil ihned po přestupu z kategorie juniorů.

Těsně unikla medaile Kateřině Nash v elitních ženách, jenž spadla těsně před cílem a dojela na 5. místě, čímž si pohoršila o jednu příčku oproti roku 2010.

Dokážou v letošním roce Češi navázat na předchozí medaile a opět se postavit na pódium? Největší naděje vkládáme především do Kristýny Zemanové, jež v loňském roce na MS získala bronz v kategorii u23, a naděje vkládáme i do Kryštofa Bažanta mezi juniory, jenž už má zkušenosti s pódiem ze světového poháru.

 

Přečteno - 4465x Tagy: mistrovství světa cyklokros tábor 2024
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárHSF System Cup bude mít v roce 2024 sedm zastávek
    HSF System Cup bude mít v roce 2024 sedm zastávek
  2. Ostatní závodyMichal Bednář novým reprezentačním trenérem cyklokrosařů
    Michal Bednář novým reprezentačním trenérem cyklokrosařů
  3. Světový pohárKalendář Světového poháru v cyklokrosu pro sezónu 2024/25 je na světě
    Kalendář Světového poháru v cyklokrosu pro sezónu 2024/25 je na světě
  4. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
  5. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  6. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 Jéža - vloženo: 03.02.2024 v 17:06:48

    odpověď na tntbiker — #2 O tom ale v článku píšu, pane TNTbiker

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 tntbiker - vloženo: 01.02.2024 v 15:49:44

    odpověď na Pajan — #1 To ten Ježek nepochopí. Má mezery nejen v pravopisu, ale i ve všeobecném rozhledu.

    1. na tento komentář reaguje Jéža — #3
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 Pajan - vloženo: 01.02.2024 v 15:09:37

    6. MS v cyklokrosu je to dokonce v celém Česku, nejen v Čechách. Žádné MS se na území Moravy ani Slezska nejelo :). Táboru předcházela Praha a Mladá Boleslav.

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744