Seznamte se: Nikol Flašarová

Česká maratonkyně, která si stále častěji říká o svou pozornost. "Chtěla bych zkusit nějaký etapový závod a sním o nominaci na MS," řekla v rozhovoru pro MTBS...

Autor: Zdeněk Steiner
Seznamte se: Nikol Flašarová

 

 

 

Vzpomínám si na rok 2017, když jsem na svém závodě (Chyňavský duatlon pozn. redakce) vyhlašoval kategorii žen a na prvním místě byla drobná a usměvavá blondýnka. Uplynulo několik let a tato sympatická slečna stoupá vzhůru v cyklistickém světě. Nejen, že má na svém kontě evropský titul vev 24hodinovce, ale letos přidala i další významné skalpy. 

Nikol Flašarová, jnež v prosinci oslaví třicátitny, je momentálně nejlepší českou ženou v UCI maratonském žebříčku. A její poslední výsledky říkají, že letošní rok je opravdu povedený: 1. místo na Salzkammergut Trophy (trasa „A“), 3. místo MTB Sakarya Cup (UCI MTB series) a posledním skvělým výsledkem je 2. místo na KPŽ v NMNM (trasa „A“ UCI).

V letošním roce zažívá Nikol asi nejpovedenější sezónu. A jsem velice rád, že vám můžeme s touto talentovanou závodnicí přinést rozhovor, který vznikal minulý týden po absolvování UCI marathonu v Novém Městě na Moravě.

Nikol, máš za sebou celkem náročnou část sezóny, když si závodila v Rakousku, potom ses rozhodla letět do Turecka a teď máš po závodě ve Vysočina Aréně. Nepociťuješ na sobě únavu?
Závod v NMNM mi ukázal, že je opravdu potřeba si odpočinout, trochu zvolnit, nechat tělo dohojit rány a věnovat se tréninku.

Před touto sezónou jsi změnila tým (Eleven Head Cyklolive Team pozn. redakce), ale to asi samo o sobě nepřinese tak dobré výsledky, tak co tedy nyní děláš jinak? Řekni nám ten tvůj recept na úspěch.
Tým mě ve všem podporuje a mám volnost ve výběru závodů, což je super. Můj recept na úspěch jsou skvělí lidé kolem mě :-) Trenér Tomáš Kozák mě neuvěřitelně posouvá a když sleduju, co je sám schopný zajet, tak je pro mě velkou motivací. Díky němu jsem poznala skvělou nutriční terapeutku i závodnici Janu Žídekovou, která mi píše jídelníčky. Kvalitní pestrá strava ve správném dávkování Vás výkonnostně vystřelí. A hlavně mám doma úžasného partnera, který všechny mé bláznivé nápady podporuje a realizuje.

Jak moc je těžké kombinovat zaměstnání a cyklistiku na skoro profi úrovni? Vidím totiž často na Stravě, že mnohdy jezdíš za tmy, když končíš v práci.
S pracovní dobou 9-18h to je někdy hodně náročné. Pracuji jako optometristka v optice, takže bohužel není možný třeba občasný homeoffice. Není čas na nic jiného. V létě to jde, ale v zimě, ve tmě to je fakt na morál. Trénink mám ale jako odměnu po práci a těším se na něj. Chci se cyklistice věnovat víc naplno, takže od podzimu plánuju změnu. 

S Kateřinou Nash a Janou Žídekovou po závodě ČP XCM na Dolní Moravě letos v červnu

Jak vypadá takový klasický tréninkový den Nikol Flašarové? A jaký typ tréninku máš nejraději?
Klasický tréninkový den ve všední den začne snídaní a kávou, následně 20 minutovou jízdou na kole do práce, kde jsem většinou 9 hodin a pak nasedám na silničku a hurá na trénink, zpravidla dvouhodinový. Po tréninku sprcha, zhodnocení tréninku, příprava večeře a jídla do krabiček na další den. Když zbyde energie ráda si něco přečtu, “zregeneruji” na masážním válci a padnu :-D O víkendu mívám tréninky delší 3-5 hodin. Nejvíc mě baví asi tréninky s vloženými úseky do 5 min na vyšší watty, nebo i delší, když to dobře jede!

 

Představ si, že nemáš trénink a ani závod, jak by vypadal takový ideální volný den?
S přítelem v Rakousku u jezera s pěknou knížkou a preclíkem v ruce.

 

Kolik času trávíš na silničce a kolik na biku? Kolik ročně ujedeš kilometrů?
V přípravě tak 90% na silničce, v sezóně cca třetinu času na biku. Když testuji nový materiál, (nebo zničím silničku), tak i víc. Loni mi chybělo pár kilometrů k překonání 20.000 km, letos to snad padne.

Rychlopalba na Nikol 

 

Silnička, nebo bike? Trénink silnička, závody bike

 

Sucho, nebo mokro? - Sucho trénink, mokro závod.

 

HT, nebo celopéro? - Na těžkou trať full.

 

Voda, nebo víno/pivo? - Káva v nabídce není? :-D

 

Moře, nebo hory? - Hory

 

Léto, nebo zima? - Léto

 

Když se řekne cyklistika, co to pro Tebe znamená?
Radost, volnost, droga :-)

 

Už máš za sebou velkou řádku závodů, tak nám řekni, kterou trať máš nejraději a rovnou nám řekni, která trať ti dělala největší problémy?
Zamilovala jsem se do Salzky. Tam je všechno, co mám ráda. Dlouhé kopce nahoru a hlavně dolů, pár technických sjezdů, kde se dá jet rychle, úžasná příroda a výhledy, když je zrovna něco vidět :-D A úžasná atmosféra díky fanouškům podél trati.

Největší problémy mi asi dělala loňská trasa mistráku na Dolní Moravě s těžkými polskými úseky, které ale letos byly vynechány, což trať udělalo parádně jezdivou a moc se mi líbila.

 

Který závod byl pro tebe zatím nejtěžší a proč? A z jakého výsledku máš největší radost?h
Úplně první 24 hodinovka na Slovensku v Kuchyni před 3 lety, kde jsem nakroužila 320 km, aniž bych měla pořádně natrénováno.. Velkou radost mám z vítězství na dlouhé Salzce a ze 3. místa ze světové maratonské série z Turecka. A také z předloňského titulu mistryně Evropy ve 24 hodinovce.

 

Je nějaký typ závodu, který Ti tady v ČR chybí? Co třeba takový MTB etapák, kdyby se tady něco takového spustilo, šla bys do toho? Neplánuješ to třeba zkusit v zahraničí?
U nás se jezdí Trilogy, který mě v budoucnu láká, ale na ten je opravdu potřeba zvládat techniku. A etapáky mě hodně lákají, pokud bude příležitost, určitě bych se nebránila zahraniční akci. Spíš než závody mi chybí čas, abych je stihla všechny objet.

 

Četl jsem u tebe na fb report o Turecku a zmínila si tam, že asi kvůli technice zkusíš jezdit i XCO. Byla to asi nadsázka, ale nepřemýšlela si, že by sis to zkusila? Tyto závody získávají na atraktivitě a pro techniku by to nemuselo být špatný. Co třeba takové Stupno?
Byla to nadsázka, možný plán nejbližšího startu. První časovku na silnici jsem jela na mistráku, tak možná tento model aplikujeme i na cross-country.


Na stupních vítězů na letošním mistrovství ČR v silniční časovce...
 

Máš nějaký cyklistický vzor?
Trenéra :-)

 

Každý sportovec má silné a slabé stránky, co ty? V čem si myslíš, že jsi silná a kde máš rezervy?
Často mi lidi říkali, že mám silnou hlavu, mávala jsem nad tím rukou, ale postupně si uvědomuju, že to opravdu bude moje přednost. A velké rezervy mám v technice a v času (ne)věnovanému regeneraci.

 

Trpíš před závodem vůbec nějakou nervozitou? A pokud ano, co ti pomáhá se soustředit? Hodně sportovců má svoje rituály, copak ty?
S koncentrací problém nemám, ani nejsem stresař. Největší tlak si na sebe většinou udělám sama, když mi hodně záleží na výsledku.

Před závodem si lakuji malíčky zlatým lakem pro štěstí.

 

Máš mezi závodnicemi kamarádky? S kým si rozumíš, když se na závodech potkáte a je na to vůbec čas vytvořit si kamarádské vztahy?
Nejbližší kamarádka - závodnice je Jana Žídeková. Na marathonech s ostatními většinou prohodíme jen pár slov před startem a v cíli, ale obecně panuje přátelská atmosféra. Bližší přátele i partnera i trenéra jsem poznala díky 24 hodinovým závodům, kde toho času je přeci jenom víc :-)

 

Pojďme se podívat na druhou polovinu sezóny, copak tě ještě čeká a jaké máš cíle? Kdy přijde tvůj závod sezóny?
Na konci srpna pojedu Krále Šumavy, v září Malevil Cup, kde se příští rok pojede Mistrovství Evropy a vrcholem bude 18.9. MČR v Harrachově a v případě nominace 14 dní na to MS na Elbě.

To byl krátkodobý výhled, ale zkusme se podívat do budoucnosti, máš nějaký svůj sen, co bys chtěla v cyklistice dokázat?
Mně se ty sny dějí před očima. Před pár měsíci bych si nepomyslela, že se mi bude dařit i v mezinárodním měřítku, takže se chci postupně posouvat, zlepšovat a dotáhnout to co nejvýš, protože s trenérem víme, že nejsem zdaleka na limitu.


Na oblíbené Salzce

Teď to úplně otočme a zeptám se, nemrzí tě někdy, že jsi začala trošku pozdě a nejezdila už jako malá? Třeba bychom ti letos fandili v Tokiu.
Já jsem začala akorát pozdě závodit, ale na kole jsem jezdila od malička. V dětství jsem dělala závodně atletiku, ale jak se ukazuje, pro cyklistiku mám větší vlohy.

 

Začínáš se více a více prosazovat, takže to s sebou nese i to, že si na tebe soupeřky dávají větší pozor, pozoruješ to na závodech, že tě víc hlídají?
Při závodě o sobě víme, ale málokdy se jede pohromadě.

 

Tím, že je o tobě více slyšet, tak se zvedá zájem i o tvoji osobu, poznávají tě fanoušci? Kolik už si rozdala autogramů
To spíš jen při závodě mě někdo sem tam pozdraví. A autogramy jsem rozdala dva :-)

 

Poslední dobou se hodně mluví o bezpečnosti cyklistů na silnicích. Co ti nejvíce vadí na řidičích, máš nějaký špatný zážitek ze silnic?
Když na mě stříkají směs do ostřikovačů, předjíždějí zbytečně blízko a rychle a když nepoužívají blinkry. Jednou mi paní nedala přednost na kruháči, vjela mi do cesty a pak uprostřed kruháče zastavila, takže jsem do ní nabourala. A párkrát se na mě řítilo auto vysokou rychlostí, které předjíždělo auto v protisměru, tak to je hodně nepříjemné.


Nikol jezdí na biku Head Adapt Edge III

 

Kdybys mohla cokoliv změnit, co by to bylo?
Aby se svět vrátil do normálu jako před covidem :-)

Ještě, než-li se rozloučíme, tak máš možnost něco vzkázat svým fanouškům, rodině, prostě komukoliv budeš chtít.
Děkuju moc za všechen čas, co mi věnujete a že s Vámi můžu sdílet radost, kterou mi cyklistika přináší.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přečteno - 9811x Tagy: rozhovory nikol flašarová
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyCape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
    Cape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
  2. OstatníOndřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
    Ondřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
  3. OstatníMartin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
    Martin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
  4. Mistrovství světa"Bude to dřina," shoduje se Flašarová s Löffelmann před MS v maratonu
    "Bude to dřina," shoduje se Flašarová s Löffelmann před MS v maratonu
  5. Ostatní závodyNení důvod se obávat. Jsme dobře připravení a pokorní, říká před Cape Epic Stošek
    Není důvod se obávat. Jsme dobře připravení a pokorní, říká před Cape Epic Stošek
  6. Ostatní závodyRozcvičku na Cape Epic si Katka Nash střihla na Cactus Cupu v Arizoně
    Rozcvičku na Cape Epic si Katka Nash střihla na Cactus Cupu v Arizoně

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Paklík - vloženo: 17.08.2021 v 19:51:16

    Těšíme se na tebe NIkol. Těšíme se na vás přátelé! Ahoj na Malevilu.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744