Smutná zpráva z Belgie: Zdeněk Štybar nepojede MS v Táboře!

Úřadující mistr světa v cyklokrosu a čerstvý držitel titulu Král cyklistiky Zdeněk Štybar oznámil, že táborský šampionát nakonec neabsolvuje...

Autor: Jan Krůta
Smutná zpráva z Belgie: Zdeněk Štybar nepojede MS v Táboře!

Ta zpráva přišla jako blesk z čistého nebe a pro organizátory cyklokrosového mistrovství světa v Táboře i české fanoušky je velkou ránou. Zdeněk Štybar totiž na základě výsledků zátěžových testů v Bakala Academy v Leuvenu oznámil, že 1. února nebude obhajovat titul mistra světa na šampionátu na domácí půdě.

„Pravé operované rameno mě bolí. Při cyklokrosu si dávám kolo právě na pravé rameno, zvedám ho pravou rukou. O víkendu jsem na zahradě uklízel listí, zvedl jsem hrábě a bolelo mě to. Neumím si představit, že bych si hodil na rameno kolo,“ řekl Štybar českým novinářům v Leuvenu.

Ještě před týdnem na vyhlašování Krále cyklistiky Zdeněk potvrdil, že do Tábora pojede...

Původně plánoval, že by po pauze do krosu skočil znovu 20. prosince „doma“ v Essenu a absolvoval celé vánoční turné v Belgii. Nepojede však jediný závod v celé sezoně. „Forma není dobrá, rameno není ideální. Techniku na kros, rychlé starty, seskočení, kolo na rameni, to je třeba ladit. A nestačí týden,“ prozradil.

Rozhodnutí odpískat Tábor pro něj prý bylo jedno z nejtěžších v dosavadní kariéře. „Díky tomu, že je to doma. Ale jel bych tam pouze pro fanoušky a bez ambicí, jen abych se zúčastnil, a to by nebylo dobře. Když nebudu připravený bojovat o titul, nemá smysl startovat. Přemýšlel jsem o všem strašně dlouho, Tábor mi změnil kariéru. Pomalu mi tečou slzy, jenom když to mám vyslovit. Ale nemohu v Táboře jet, jen abych se účastnil. To je vyloučené. Navíc nechci riskovat další pád,“ přiznal úřadující mistr světa.

Loňské stupně vítězů na MS v Hoogerheide. O čtvrtý titul Zdeněk v Táboře bojovat nebude....

Už pár dní věděl, že jeho forma není dobrá. „Ani jsem nemusel dělat test, abych věděl, že jsem na tom dost špatně. Vždyť jsem prakticky pět týdnů nedělal nic. A když si vezmu předchozí pauzu po Eneco Tour, jednalo se o nejdelší výpadek v kariéře. Na podzim jsem vlastně zmeškal v součtu deset týdnů,“ uvedl Štyby.

Jeho stáj Omega Pharama-Quick Step prý na něj nijak netlačila. „Vedení mi nechává volnou ruku s podmínkou, že budu stoprocentně připravený na jarní klasiky. Vím, že nastal čas ukázat, proč jsem přestoupil na silnici, která je nyní mojí prioritou. Obhajovat titul doma by bylo nádherné, ale neměl bych na to. A nechci fanoušky zklamat,“ dodal Zdeněk Štybar, který v příštím týdnu odjede s týmem najíždět kilometry do Španělska. „Na silničním kole mě to nijak nelimituje, ale kros prostě teď jet nedokážu.“

Foto: Michal Červený, Jan Němec

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. PreviewBikecheck: Ridley X-Night SL Zdeňka Štybara
    Bikecheck: Ridley X-Night SL Zdeňka Štybara
  2. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
  3. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  4. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  5. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  6. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 RN - vloženo: 05.12.2014 v 21:16:16

    Já s ním naprosto souhlasím. Proč riskovat zranění a zničit si další sezónu, navíc když duhových triček už má doma mraky. Taky bych si radši dal na poličku dlažební kostku z Roubaix.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 Stanislav.Jirak - vloženo: 05.12.2014 v 14:22:05

    Mno nevím. Sympatičtější přístup by byl jako třeba zvolil Contador letos před Vueltou. Zlomil holeň na Tour (údajně), před Vueltou se nechal slyšet, že to zkusí, ambice měl maximálně na nějaké do vítězství v etapě. To že vyhrál o parník celkový pořadí byl úlet jako prase, ale to je jiný příběh. Takže pokud může před svým domácím španělským publikem jít do rizika, že totálně vyhoří hvězda typu Contador, tak moc nechápu tohle hodně opatrný rozhodnutí na počátku prosince u Štybara, když se jede 1. února! A že když nepojede o vítězství, tak raději vůbec? To u mne hodně klesl.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 leszczynski - vloženo: 05.12.2014 v 11:42:42

    Je vidět, že to Zdeněk má v hlavě srovnaný! Není všem dnům konec a zdraví máme všichni jen jedno. Proč si rasovat rameno kvůli jednomu závodu? Je to prostě profesionál, který ještě chce dlouho závodit.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744