SRAM GX Eagle AXS - bezdrát za hubičku

Doteď bylo bezdrátové provedení bikových AXS řadících sad doménou výhradně drahých kol. Nyní ovšem přichází změna v podobě nejlevnějšího GX provedení...

Autor: Petr Bureš
Foto: Sram
SRAM GX Eagle AXS - bezdrát za hubičku

Před nějakým časem se americký SRAM vytáhl s mírným upgradem svých prémiových řadících sad, kterým dal nové přehazovačky a především nové kazety s větším rozsahem 10-52z. Fakticky tak rozdělil škálu svých komponentů na dvě části. Ta prémiovější, která může plně využívat všech výhod nového Eagle ekosystému postaveného na 520% rozsahu převodů, obnáší trojici řad GX, XO1 a XX1. Ta dostupnější, která díky kazetám 11-50z. umí nabídnout o poznání menší rozsah převodů 454%, pak čítá sady dvě a to NX a SX.

SRAM vrací úder - Eagle nově 10-52z

Pak je tu ovšem ještě jedna technologie, kterou SRAM nabízí pro bikery fajnšmekry a tou je bezdrátové AXS řazení. To bylo dosud doménou pouze dvou nejvyšších závodních sad XO1 a XX1 a bylo nabízeno výhradně na nejdražších modelech nejen renomovaných značek.

SRAM se ovšem rozhodnul, že prověřenou bezdrátovou technologii rozšíří i mezi dostupnější cenové kategorie a kam jinam ji posunout než do cenově zajímavého segmentu, který v sobě kombinuje užitné vlastnosti nejvyšších sad s výrazně dostupnější cenou.

Přátelé, třetí do party bezdrátových řadících sad přichází v podobě elektrifikované populární sady SRAM GX Eagle AXS.

Logickým krokem v tomto ohledu je, že SRAM neuvádí nové GX Eagle AXS jako kompletní sadu (kliky, páčka, kazeta, přehazovačka), ale jen jako okleštěnou sadu takzvaného upgrade kitu, který počítá s tím, že už jste uživateli některé ze stávajících sad SRAMu a tím pádem nepotřebujete ani kliky ani kazetu a k elektrifikaci vám v podstatě stačí jen nová přehazovačka a řadící ovladač.

Přehazovačka drží lajnu

Nejzásadnějším komponentem je pochopitelně přehazovačka. Ta se drží současného designového stylu, který SRAM určil loni novému GX. Šedá barva a nekompromisně řezané tvary hlavního paralelogramu s jasným GX označením nenechávají nikoho na pochybách, že výměna za stávající mechanickou GX přehazovačku může proběhnout bez jakékoli újmy na estetice.

SRAM pro pořádek uvádí, že i nové GX AXS je plně kompatibilní jak s novými kazetami 10-52z., tak i s těmi původními 10-50z. To samé pak platí také o vzájemné kompatibilitě bezdrátových ovladačů AXS. Díky speciální aplikaci SRAMu si tak můžete poskládat a nakonfigurovat různé biky s různými bezdrátovými komponenty a to platí i pro gravely se silničními brzdovými pákami AXS.

Novinkou, která přichází spolu s novou GX přehazovačkou, je speciální kryt baterie. Mimochodem, samozřejmostí je, že i baterie systému AXS jsou plně kompatibilní s GX přehazovačkou. Je tak logické, že i tento ochranný kryt, který bude možné zakoupit samostatně, lze nasadit nejenom na GX, ale také XO1 či XX1 elektronické přehazovačky.

GX AXS ovladač

Druhým nepostradatelným komponentem, který potřebujete pro zprovoznění bezdrátového AXS řazení, je páčka. Tedy ono fakticky nejde o klasickou páčku, ale specifický tlačítkový ovladač, díky kterému můžete ovládat přehazovačku. GX ovladač využívá novou ergonomii ovládacího tlačítka, které si můžete v rámci aplikace SRAM AXS navíc konfigurovat.

SRAM vylepšil elektronický ovladač AXS

Samozřejmostí je, že tělo ovladače je plně kompatibilní s MatchMaker X adaptérem, který najdete na brzdových pákách SRAM. Pro použití s ostatními výrobci brzd můžete využít klasickou hliníkovou objímku, která je součástí balení a připevňuje se právě prostřednictvím zmiňovaného MatchMakeru X. Chod ovladače zajišťuje stejně jako u ostatních ovladačů klasická lithiová plochá baterie CR2032.

Novinka v číslech

Jak jsem již naznačil, nové GX Eagle AXS má být výrazně levnější než jeho sourozenci s vyšších sad. Logicky musí být ale také o něco těžší a využívat musí levnější materiály, aby to mohlo ospravedlnit nemalý cenový rozdíl při zachování téměř identických užitných vlastností. Takže kolik v tomto případě stojí váhový přídavek?

Kompletní upgrade kit, ve kterém najdete kromě přehazovačky a ovladače také baterii a nabíječku vychází na 16 699,- Kč. Samotnou přehazovačku bez baterie pořídíte za 10 399,- Kč a samotný ovladač vychází na 4 199,- Kč.

Ohledně hmotností pak SRAM uvádí následující hodnoty. 473 g má vážit přehazovačka, 76 g řadící ovladač. K dostání v omezeném množství by mělo být v Česku nové GX Eagle AXS již v polovině dubna 2021, takže pokud byste náhodou nesehnali nové kolo, můžete alespoň pouvažovat o zajímavém upgradu toho stávajícího.

Kompletní informace najdete na www.bikecentrum.cz nebo na www.cyklozitny.cz. Odpovědi na nejčastější otázky ohledně této novinky najdete zde: Bezdrátový SRAM GX Eagle AXS - otázky a odpovědi.

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. SRAM GX Eagle AXS - bezdrát za hubičku
  2. Fotogalerie
Přečteno - 34797x Tagy: sram axs my2021
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsRock Shox inovoval svůj chytrý Flight Attendant
    Rock Shox inovoval svůj chytrý Flight Attendant
  2. Tech newsNové brzdy Sram Maven bourají zažité mýty
    Nové brzdy Sram Maven bourají zažité mýty
  3. TechnikaFotogalerie: Propain Ekano 2 CF
    Fotogalerie: Propain Ekano 2 CF
  4. Tech newsPropain Ekano 2 CF - Sram motor "na lehko"
    Propain Ekano 2 CF - Sram motor "na lehko"
  5. TechnikaFotogalerie: Zipp 1ZERO HITOP
    Fotogalerie: Zipp 1ZERO HITOP
  6. Tech newsSram Eagle Powertrain - nová dimenze pohonu
    Sram Eagle Powertrain - nová dimenze pohonu

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 lalin - vloženo: 07.04.2021 v 11:48:27

    odpověď na myval87 — #3 kazetu 12-51 neznám, ale pokud je tato přehazka schopna pojmout rozsah 10-52 (kazety Sram) tak Shimano 10-51 by neměl být žádný problém ;-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 myval87 - vloženo: 06.04.2021 v 18:30:40

    bude toto razeni kompatibilni se shimano kazetou 12-51 diky

    1. na tento komentář reaguje lalin — #4
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 lukykop - vloženo: 27.03.2021 v 19:28:37

    No, za hubičku si představuju trochu jinou cenovku..

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 josefmalykh@email.cz - vloženo: 25.03.2021 v 23:00:24

    Hmmm

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744