Superior XP 969 - připraven závodit

V letošním roce přichází Superior s mnoha novinkami. Jednou z nejzásadnějších je nová koncepce karbonového hardtailu XP...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
Superior XP 969 - připraven závodit

Letošní sezona bude pro českou značku Superior důležitá hned z několika důvodů. Jedním z nich je očekávaný úspěch této novinky v kategorii sportovních karbonových hardtailů, která se dočkala zcela nového rámu.

Superior 2020 - nezůstane kámen na kameni

XP je u Superioru synonymem pro dostupnější závodní hardtaily. Kromě základních hliníkových rámů zde najdeme také karbonové rámy tvarově shodné s týmovými speciály, které jsou jen kvůli dostupnějším cenám postaveny na bázi nižšího karbonu s o něco vyšší hmotností.

Superior tento materiál interně označuje jako MTB Race Pro Mid Modulus. Opticky však nepoznáte rozdíl od vyšších týmových specifikací.

Hlavní tvarové rysy si novinka ponechala od svého předchůdce. Typicky ostře říznutá hlavová pasáž s navazující horní rámovkou, která je v zápětí zredukována na ještě subtilnější plochý profil a zvýrazňuje tak kontrast v porovnání s robustní spodní rámovou trubkou, dává kolu moderní vizáž. Tu pak ještě podrthují slaboučké horní vzpěry zadní stavby a naopak hodně robustní rozšíření spodních řetězových vzpěr u středového složení, které se směrem k zadním patkám výrazně zužují.

Na první pohled také registrujete výrazný sloping horní rámovky podtržený její větší délkou a spolu s ní i delším přesahem sedlové trubky končící subtilní objímkou.

Jestliže vizuálně se rám od svého předchůdce až tak moc neliší a je evidentní, že má spoustu dědičných genů, tak co se geometrie týká, je to úplně jiná písnička. Superior totiž zareagoval na trend poslední doby a upravil jak úhly, tak délky tak, aby odpovídaly modernímu pojetí geometrií XC závodních strojů inspirujících se trailovými biky. Vidlice se výrazně položila, sedlovka naopak napřímila a délka rámu protáhla při zachování krátké zadní stavby.

Čistý moderní design pak Superior podtrhává jak nízkou hmotností, tak kompletní sadou využitých technologií, kterým nově dominují boostové širší osy, se kterými přichází jedno důležité omezení a to nemožnost použít přesmykač. Místo něj Superior dává sériově maličké vodítko řetězu.

Mimochodem, středové složení zůstává v PressFit specifikaci optimální pro Shimano a rám je nadesignovaný kompletně pro vnitřkem vedenou kabeláž. Superior se sice rozhodl použít menší průměr sedlovky 27,2 mm, nicméně i tak počítá s případným osazením teleskopické sedlovky, pro kterou je tu u hlavovky rezervní vstup pro ovládací bovden.

Pokračovat na: Vylepšený základ

Seznam stránek článku:

  1. Superior XP 969 - připraven závodit
  2. Vylepšený základ
  3. Fotogalerie
Přečteno - 34467x Tagy: superior 29 karbon tech2020
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyFilip Adel a jeho čtvrtý Cape Epic. "Je to čest jet s Járou," říká
    Filip Adel a jeho čtvrtý Cape Epic. "Je to čest jet s Járou," říká
  2. Ostatní závodyKulhavý s Adelem zbrojí na Cape Epic
    Kulhavý s Adelem zbrojí na Cape Epic
  3. Ostatní závodyČeský Superior se stal partnerem mistrovství světa v gravelu
    Český Superior se stal partnerem mistrovství světa v gravelu
  4. Týmy a klubyKulhavý se vrací na biky, stává se ambasadorem Superioru, s nímž míří na Cape Epic
    Kulhavý se vrací na biky, stává se ambasadorem Superioru, s nímž míří na Cape Epic
  5. Týmy a klubyČeští biatlonisté dnes zahajují SP, do sezony je zrychlovala kola Superior
    Čeští biatlonisté dnes zahajují SP, do sezony je zrychlovala kola Superior
  6. Výstavy a veletrhySvětové premiéry a novinky na festivalu Gravel Days
    Světové premiéry a novinky na festivalu Gravel Days

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744