Test: Bell XR Spherical

Představujeme vám univerzální novinku od značky Bell nabitou technologiemi, kterou jsme měli možnost v redakci na vlastní kůži otestovat... 

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš & Tomáš Růžička
Test: Bell XR Spherical

Bell patří ke značkám, které byly u toho, když se horská kola rodila. Během více než tří desítek let ušly helmařské technologie obrovský kus cesty a Bell patřil vždy ke špičce jak vývoje technologií, tak i materiálů.

Jako pamětník začátků horských kol si velice dobře pamatuji jeden z prvních modelů MTB helem vůbec, který byl právě od značky Bell. Na své hlavě ho vozil a propagoval legendární John Tomac. Tenhle model nesl jméno Image, prodával se mnoho let v mnoha barevných verzích a “Johny T” se jako tvář značky Bell tehdy ocitl dokonce i na krabici této legendární helmy.

Možná se ptáte proč právě počátky horských kol a s tím související počátky cyklistických přileb zmiňuji právě teď? Má to svůj důvod, a ten spočívá v jisté podobnosti a jakoby návratu ke kořenům. Když se podívám na to, jak vypadá nejnovější model XR Spherical značky Bell, který jsem měl mimochodem možnost otestovat, nacházím prostě určitou podobnost.

Helmu, o které bude dnes řeč, dělí od pionýrského modelu Image tři desítky let. Samozřejmě, že podle toho vypadají aktuální technologie, použité na této helmě, nicméně pokud se lehce zasníte a odmyslíte si modernější pojetí novinky, možná, stejně tak jako já, určitou podobnost, zejména v podélných průběžných linkách odvětrávání helmy nebo ve vodorovné černé lince nad čelem také zaznamenáte.

Progresivně univerzální

Novinka s názvem XR Spherical je přilbou, která chce oslovit zákazníky napříč několika kategoriemi. V katalogu tuto helmu najdete v sekci silničních přileb, jenže i samotný výrobce ve svých videích a materiálech uvádí, že u silničního využití uživatele této helmy rozhodně nemusí skončit. Stejně tak se XR Spherical hodí pro XC jezdce, nebo pohodové cyklistické dojížděče, ale třeba také pro vyznavače štěrkoletů.

Tato helma je totiž koncipována natolik univerzálně, že bez problému uspokojí všechny výše uvedené kategorie cyklistů. Její konstrukce, jakkoli ze strany působí až subtilním dojmem, nabízí velmi hlubokou skořepinu, která je navíc v zadní části protažena hluboko do zátylku, podobně, jako některé moderní trailové helmy.

Jak název napovídá, je zde použita technologie Spherical powered by MIPS, která je založena na principu dvou vzájemně nezávislých skořepin, které jsou do sebe vloženy a vzájemně propojeny pomocí žlutých pružných elastomerů. Fakticky tak konstrukčně dostáváte dvě helmy spojené do sebe.

Systém Spherical pracuje podobně jako klasická skořepina MIPS, umístěná uvnitř klasické přilby jen s tím rozdílem, že zde se vůči sobě pohybují dvě pevné části helmy, nikoli výstelky vůči skořepině. Na obrázku je vidět vnitřní část skeletu helmy prostřednictvím šedivých propojek v rámci odvětrávacích otvorů.

Že je zde dbáno jak na maximální bezpečnost, tak na co možná nejlepší odvětrání, dokládá hned několik vlastností. Vnitřní skořepina helmy je vyrobená inmold technologii s využitím měkčího EPS, které má za úkol tlumit případný náraz, zatímco vnější skořepina je z tužšího EPS, které naopak lépe ochrání z vnějšku.

Pro co možná nejlepší odvětrání nadesignoval Bell pro tuto přilbu celkem 18 větracích tvorů, které jsou umístěny a tvarovány tak, aby pomáhaly co nejlepšímu proudění vzduchu podél vaší hlavy a vzduch přitom mohl procházet oběma částmi skořepiny.

Upínání helmy je velice snadné a je možné ho nastavovat v několika směrech. Zadní upínací mechanizmus s nastavovacím kolečkem je možné polohovat v rámci čtyř výškových poloh. Obvod hlavy pak stahujete zadním kolečkem, zatímco přilbu na hlavě drží Tri-Glides pásky, které jsou pod bradou spojeny magnetickou přezkou Fidlock.

Praktickou součástí helmy jsou také spodní přední větrací otvory Sweet Guide uzpůsobené pro zaparkování slunečních brýlí. Vnitřek helmy je pak pečlivě vypolstrován antibakteriálními výstelkami Ionic+, které jsou samozřejmě snadno vyjímatelné a pratelné.

Přilba se vyrábí ve dvou velikostech; menší M pro obvod hlavy 55 - 59 cm a větší L pro obvod hlavy v rozsahu 58 - 62 cm. Výrobce udává hmotnost 325 g pro velikost L, my jsme v redakci na vážili přesně 327 g.

Pokračovat na: Praktické zkušenosti

Seznam stránek článku:

  1. Test: Bell XR Spherical
  2. Praktické zkušenosti
  3. Fotogalerie
Přečteno - 8941x Tagy: testy bell helmy
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    TEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
  2. DoplňkyCamelbak Podium Vacuum - aby vám čaj vydržel horký
    Camelbak Podium Vacuum - aby vám čaj vydržel horký
  3. TechnikaFotogalerie: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
    Fotogalerie: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
  4. Testy - RecenzeTEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
    TEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
  5. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68
  6. Testy - RecenzeTEST: Crussis Legend 68
    TEST: Crussis Legend 68

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744