TEST: Garmin Fénix 6X

Pojďme se podívat, kam Garmin posunul sportovní hodinky Fénix v aktuálním provedení. Připravili jsme pro vás psanou recenzi i pohyblivé obrázky...

Autor: Tomáš Růžička
TEST: Garmin Fénix 6X

Dnes již legendární nástupce řady Fénix od Garminu je již nějaký ten měsíc na trhu. Mám za sebou 3 měsíce jeho používání a skladové zásoby v Garminu jsou, zdá se, konečně naplněny. Ono totiž jako s každým novým modelem Fénixe, tak i na F6 se stály „fronty“ jak na teplé housky. Tento pátý, resp. šestý model hodinek/sporttesteru Fenix (potřeba počítat s vynecháním číslice 4 a naopak započítat evoluci z Fénix 5 na Fénix 5+) platí mezi sportovci za vrchol toho, co mohou dnes k monitorování svých výkonů a zážitků použít. Podíl na tom hraje i to, že designově jsou jako dělané i pro „normální“ civilní nošení. Prostě s plastovými digitálkami, byť přetékají funkcemi, parádu neuděláte. Fénix ve všech modelech zahlédnete i na mnoha zápěstích, která když si spojíte se zbytkem těla, tak zjistíte, že si je oblíbilo i spousta nesportovců. No to nemusím rozvádět, u mě byste také na první pohled nehádali, že jezdím 6 000 km ročně na bajku 😊

Pojďme si ještě na začátek ujasnit jedno. Na dnešní test budeme primárně nahlížet z pohledu cyklistiky. Fénix, ne jinak je tomu i u 6x, je nabit funkcemi, které budete postupně objevovat i za několik měsíců a normální smrtelník je ani nevyužije. Proto v tomto testu nebudeme plavat, pádlovat a bohužel ani lyžovat. MTBS.CZ je cyklistický server, tak se bude iba bicyklovat…

Ale na druhou stranu, jako bonus k psané recenzi připojím i video s Garmin Varia Radarem a video s navigací. Velkou video recenzi pak přidáme příští týden, protože pár minut pohyblivých obrázků někdy řekne více, než mnoho“ áčtyřek“ textu. 

Vylepšení

Pokud si občas lámete hlavu, s čím výrobce může ještě přijít novým a převratným a že se nám toto nějak zpomaluje i v dalších oborech elektroniky… mobily, foťáky... tak si s tím hlavu nelamte. Výrobci na nás vždy něco vymyslí, abychom to nutně potřebovali. No a hoši z Garminu do nás naprali v zásadě toto:

Větší a lepší displej, mnohem větší výdrž baterie a řízení její spotřeby, více funkcí, více variant modelu, drobné designové úpravy, změny v uchycení osiček, snížení výšky (tloušťky) těla hodinek a u modelu Solar spolupráci se sluníčkem, a tedy „došťuch“ energie. Ale to hlavní zůstalo, ovládání tlačítky, přehršle funkcí a skvělý design, protože ne každý chce nosit rozplácnuté iLentilky na zápěstí.

Verze/odolnost/barva displeje

Garmin v řadě 6 zachoval základní dělení na 3 verze:

  • Fénix 6s - dámské provedení, případně pro chlapáky s malou ručkou
  • Fénix 6 - pro samičky s velkou ručkou a chlapáky, kteří si nejsou jisti velikostí
  • Fénix 6x – pro velkou/normální ruku. A hlavně pro ty, kteří přechází z modelu např. Fenix 3, kdy byla pouze jedna velikost Fénixů a teď by jim ty první dvě verze připadaly malé.

 

 

Další dělení je podle použitého krycího sklíčka. Základní modely PRO (napříč všemi modely) mají krycí sklo Corning Gorilla Glass 3. Při investici o pár tisícovek vyšší je toto nahrazeno krycím sklíčkem ze syntetického safíru s tvrdostí 9/10, tedy model Sapphire a s úpravou lunety DLC, což je povrchová úprava zaručující větší odolnost. No a poprvé Garmin vyrukoval s modelem Solar, kde má krycí sklíčko vynikající optické vlastnosti a v porovnání se safírovými sklíčky není náchylné na tvorbu odlesků. Odolností je pak blíže ke Gorilla Glass než k Sapphire Glass. Sklo safírové pak poskytuje o malinko horší čitelnost displeje, důvodem je nižší propustnost a více odlesků. Přínosem je pak pochopitelně mnohem větší odolnost. Za mě je u aktuálního modelu již tak skvělá čitelnost displeje ještě na vyšší úrovni.

U Fénixů se nově můžete setkat se dvěmi typy podsvícení a mixuje se to i v rámci jednoho modelu. Nedostal jsem se k informaci, zda je to z důvodu dvou dodavatelů displejů, nebo je v tom hlubší záměr. Jedno svítí celoplošně, teda svítí celý displej, v diskuzích to nazývají „modré podsvícení“, to druhé svítí decentněji, jako by svítily jen ty světlé plochy na displeji, v diskuzích tomu říkají „černé podsvíceni“.

U mé verze Fenix PRO tedy vidíte to podsvícení do modra.

Barvu neřeším, spíše mi chybí automatická změna režimu při západu slunce. Když se vracíte za tmy, příjemnější by byla automatická změna světlé verze podkladu displeje na tmavou.

Hlavní změny

Hlavní a zásadní změnou je větší displej. Vždy jsem si říkal, proč proboha ta plocha není využita lépe. No a…

Fénix6X disponuje nyní displejem o velikosti 1,4" což je o 36 % větší plocha displeje proti předchůdci.

Zde porovnání Fénix 6X s předchůdcem Fénix 5+ (tedy prostřední model), ale nárůst velikosti displeje je velmi patrný.

 

 

U Fénix 6 se displej zvětšil na 1,3" což je nárůst plochy větší o 18 %. Fénix 6s si jako jediný zachoval původní velikost displeje, protože prý k zvětšení displeje u tohoto modelu došlo již v předchozí generaci hodinek.

Další změny jsou v o malinko nižší výšce Fénixů a v konstrukci a vzhledu nožiček sloužících uchycení řemínků. Ty jsou nově kratší a umožňují rychlejší ohnutí řemínku okolo zápěstí. Změna je nejvíce vidět u nejmenších modelů Fénix 6S, ale týká se i Fénix 6 a Fénix 6X. Všechny modely nyní lépe sedí na užších zápěstích. Na druhou stranu na mě důvěryhodněji působilo uchycení osičky skrz. Zatímco nyní je to řešeno rozpěrnou osičkou. Tuto změnu si vyžádalo právě zkrácení nožiček/paciček …nebo jak to nazvat.

Porovnání F6X vs F5+

 

Zůstalo pak uchycení pásků Quick Fit pro snadnou výměnu řemínků.

Nevýhodou může být cena náhradních pásků, která je na úrovni 1 300,- Kč.

Řešit se to dá koupí řemínků ve spřátelené Číně za pár korun. Sám mám však dvě nedobré zkušenosti. Při jedné jsem F3 zavadil o plachtu pergoly a F3 dopaly na stěrkový povrch terasy ze 3m výšky. Naštěstí zadní stranou. A jednou jsem toto úspěšně zopakoval, to jsem řemínek vytrhnul z osičky při sundávání batohu. To už jsem měl méně štěstí a F3 si odnesli malý vryp na lunetě. Takže je na rozhodnutí každého soudruha, zda investuje do originálního řemínku, nebo zkusí nějaký ten z Číny. Ale třeba je kvalita za ty roky zase dál. Já se přiznám, že pokukuji po koženém pásku přímo od Garminu. F6X s ním vypadají parádnicky.

Další zásadní změnou je výdrž baterie. Ne že by byla baterie dramaticky větší (pokud vůbec), ale jde o lepší battery management. Zatímco u Fénix 3 jsem se rozplýval nad celkovou výdrží s GPS 18-20 hodin, zde u stejně velkého modelu atakuje Garmin již 60h ve standardním režimu GPS a přidány jsou režimy řízení baterie viz foto.

 

V režimu GPS bez trvalého podsvícení si bere Garmin F6X zhruba necelé 2 % baterie za 1h, což dá oněch 60h celkem. S podsvícením je to pochopitelně méně a Fénix si bere při trvalém podsvícení na úrovni 40 % nějaká 3 % baterie za 1h. Záleží na dalších okolnostech, jako intenzita podsvícení, volba režimu GPS, využití map při navigaci a jejich typ a podrobnost. Například při navigaci jsou to také cca 3 %. V režimu smart watch pak Garmin slibuje 21 dní. Toto jsem nezkoušel, protože F6X vás nenechá 3 týdny bez aktivity 😊. Z dlouhodobých zkušeností s produkty Garmin mohu jen potvrdit, že jejich údaje o výdrži jsou reálné.

Ve správci baterie je možno zvolit několik režimů napájení nebo si upravit pro své potřeby ten svůj. Rozhodnete si tak, zda potřebujete akceptovat měření tepu na zápěstí, připojení telefonu atd…

Nabíjení probíhá speciálním kabelem, který je v balení a na 100 % jste za 2h 10min. Z uváděných údajů výdrže je patrné, že na prodloužený víkend rozhodně kabel tahat nemusíte, na týdenní dovolenou někteří ano. Doporučuji kabel neztratit, stojí totiž bratru 790,- Kč.

  

Ovládání

Ovládání modelu Fénix drží Garmin (naštěstí) stále formou tlačítek v počtu 5. Rozlišuje se, co ovládá krátkým a co dlouhým stiskem. Lze nastavit i často používané funkce a obsadit tak tři volná tlačítka k tomu vyhrazená. Tedy obě na pravé straně a spodní na levé straně. Prostřední tlačítko na levé straně je vyhrazeno na vstup do menu a horní do doplňků.

Sám mám tak nastavenu blokaci tlačítek (ne že by to bylo až tak potřeba) a na pravé straně odpočet času (když peču např. štrúdl :)) a úpravu podsvícení - to zase když jezdím i v noci, abych si ten štrúdl odpracoval.

Přečteno - 64038x Tagy: testy garmin gps doplňky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Kellys Thorx 50
    Fotogalerie: Kellys Thorx 50
  2. Testy - RecenzeTEST: Kellys Thorx 50 nově na Shimanu
    TEST: Kellys Thorx 50 nově na Shimanu
  3. DoplňkyShimano ME5 a ME7 nové trailové a enduro boty
    Shimano ME5 a ME7 nové trailové a enduro boty
  4. OstatníFotogalerie: Pivot Trail 429
    Fotogalerie: Pivot Trail 429
  5. Testy - RecenzeTEST: Pivot Trail 429
    TEST: Pivot Trail 429
  6. DoplňkyBontrager představuje plně integrované nářadí do rámu
    Bontrager představuje plně integrované nářadí do rámu

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #25 j_mikes - vloženo: 03.03.2020 v 13:02:19

    odpověď na JirikH — #6 Musím jen souhlasit s Tomáš Růžička — #11a lalin — #12. Polar jsem před pár lety měl a od té doby už ví, že jediná cesta je Garmin :-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #24 JirikH - vloženo: 01.03.2020 v 14:25:22

    odpověď na Jachym — #16 Tak jo, je rozdí 5 min na věc čumět v shopu nebo je mít pár dnů. V tomto souhlas.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #23 JirikH - vloženo: 01.03.2020 v 14:23:35

    odpověď na Tomáš Růžička — #22 Psal jsem, že si myslím, že Polar je lepší jako sporttester. A zároveň jsem psal, že Garminy budou lepší jako chytré hodinky. Prostě sporttester je sporttester a chytré hodinky jsou chytré hodinky, byť se funkčně částečně překrývají.

    Pokud jde o sport - zda si někdo udělá zátěžové testy, určí si AnP, VO2 max, atd., to je přece vedlejší (jistě HRmax potřebuji pro nastavení čehokoliv, co snímá HR).

    Podstatné od sportterstesteru je vědět, kdy mohu a kdy ne. Jistě, konečný prvek pro rozhodnutí jsem já. Ale to je to, co mě zajímá, kdy mohu více, kdy na doraz a kdy jen zlehka. A tady prostě nevidím nic moc od Garminu. A ze zkušenosti vím, že ne vždy pocity odpovídají. Rozjedu se, sporttester říká do toho, i když se mi moc nechce. A ono zjistím po chvíli, že to jde. Stalo se mi nejednou. Ano, je to na delší povídání. Mám doma Garminy, Polary, měl jsem Xiaomi Amazfity. Takže něco vím. Manželce opravdu stačí jen ty Garminy. Nicméně když se hýbu a mám pocit, že bych z pohybu mohl dostat více, potřebuji prostě sporttester.

    Btw Stravu mají jak Polar V800, tak novější Vantage. Nebo měl jsem 24 h Body Battery 5, jel jsem na kole a Polary hlásily po ortostatickém testu žádný problém.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #22 Tomáš Růžička - vloženo: 01.03.2020 v 12:04:03

    odpověď na JirikH — #15 Hele, ok, beru to. Tento příspěvek je alespoň konstruktivní. V prvním byl hejt „Polar je lepší“ v druhém nějaké argumenty, když nahození zafungovalo. Pak jsi recenzi přečetl a přišel s kritikou. Beru to. Nebudu tu házet odhady procent. Ale drtivá většina uživatelů (a vycházím i z pozorování okolí a také výkonnostních cyklistů) spoustu těch funkcí nevyužije. Pokud to někdo bere tak „vědecky“ jak se tu snažíš demonstrovat ty, tak si udělá zátěžový test a trénuje systémově. A sporttester používá k monitoringu v tréninku a vyhodnocování u PC. Rozhodně se nenechá trénovat sportesterem. Přesnost měření některých veličin nevyhodnotím. Je potřeba přečíst tedy recenze kde je to popsané lépe a držet se Polaru. U Fénixů je zajímavé to propojení sport vs civil a více lidí bude zajímat navigace, Strava, Radar, Garmin Pay... Ale to bych, jak cítím, se s tebou pouštěl do nekonečné diskuse 😊 Hezký den, Tomáš

    1. na tento komentář reaguje JirikH — #23
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #21 Tomáš Růžička - vloženo: 01.03.2020 v 12:02:00

    komentář byl smazán

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #20 Tomáš Růžička - vloženo: 01.03.2020 v 11:52:40

    komentář byl smazán

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #19 lukowicz - vloženo: 01.03.2020 v 11:41:30

    odpověď na Tomáš Růžička — #18 Aha, tím pádem budu hodně vybírat.Díky za info. Jen doufám že Garmin na náš trh dodává obě verze podsvícení a né jen modrou

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #18 Tomáš Růžička - vloženo: 01.03.2020 v 11:39:10

    odpověď na lukowicz — #17 Mám info z Garminu, že to není tímto ovlivněno...

    1. na tento komentář reaguje lukowicz — #19
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #17 lukowicz - vloženo: 01.03.2020 v 11:23:50

    Jen k tomu podsvícení: U modelu bez safírového skla je modré podsvícení a u modelu se safírem je černé podsvícení. Tady to týpek hezky porovná

    https://www.youtube.com/watch?v=J8XZ_lsGGtI

    1. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #18
    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #16 Jachym - vloženo: 01.03.2020 v 09:39:22

    odpověď na JirikH — #15 Já bych to neviděl tak černě. Mě se recenze líbila, je vidět, že autor má s garmin hodinkama nějaké zkušenosti a ne že je dostal půjčené na týden. Nemá cenu opisovat DC Rainmakera a už vůbec ne se pokoušet ho trumfnout. Tady asi pro většinu čtenářů je bike zábava a ne věda.

    1. na tento komentář reaguje JirikH — #24
    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #15 JirikH - vloženo: 01.03.2020 v 09:16:59

    Jinak recenze bez prověření a otestování spprttester funkcí je na nic. Hodinky se mohu osahat i v obchodě. A napsat, že trénovat hlavně podle pocitu, to je absolutní nepochopení funkci sporttesteru. Anebo jeho nefunkcnosti

    1. na tento komentář reaguje Jachym — #16
    2. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #20
    3. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #22
    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #14 JirikH - vloženo: 29.02.2020 v 22:51:34

    odpověď na Tomáš Růžička — #11 Navigace na Garminu se cyklistům může hodit, pokud nehledají meze, jak moc mohou trénovat a co nejvíce se posunovat. Takže Polary nebudou pro každého cyklistu. Podle mě tedy.

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #13 JirikH - vloženo: 29.02.2020 v 22:49:57

    odpověď na lalin — #12 Od sporttestesteru očekávám pokročilé funkce diagnostiky. Chytré hodinky mají takové ty fičury pro běžný život, jako přehrávač, navigaci, platby, atd. Nicméně testoval jsem na Garminu, protože nějaký mám, např. body battery, SpO2, VO2 max, apod. Po půl roce testování musím říci, že Garmin dává velmi orientační hodnoty. Hodně toho svádím na optický senzor, který z principu je hodně nepřesný, zejména při vyšších tepových frekvencích nebo změnách. A na měření variability tepu se také moc nehodí. Porovnával jsem ledacos s hodnotami naměřenými s hrudním pásem. A jako sporttester mě Garmin prostě nepřesvědčil. Kdo je prodejcem Polaru, to se snad dá dohledat na netu. Takže příště ověřené info.

    P.S.: Garmin navíc tyto funkce pro sporttester nakupuje od Firstbeat. Podobně jako Huami (Xiaomi - ty jsem testoval také). Nebo Fitbit... Polar má vlastní research, je méně zaměřený na masy, ovšem o to více na sport.

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #12 lalin - vloženo: 29.02.2020 v 22:00:03

    odpověď na JirikH — #6 Nejste prodejce Polaru? Jinak teda nevím :-) Polar byl špička nevím před 10ti až 15ti lety, stejně jako Nokia... ale pak udělali finští inženýři asi někde chybku a tvrdit dnes o Polaru že to je proti Garminu pořádný sportestr :-D ...no mě jste teda nepřesvědčil ;-) Sportesterů jsem měl několik i od Polaru, Suunta 2x a nyní mám už pátým rokem F3 a právě jsem objednal F6 :-)

    1. na tento komentář reaguje JirikH — #13
    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #11 Tomáš Růžička - vloženo: 29.02.2020 v 21:02:33

    odpověď na JirikH — #6 Díky za přínosný komentář. Škoda, že jsem to nevěděl dřív. Mohl jsem si ušetřit spoustu písmenek, obrázků a videa... Jen ti zpovykaní cyklisti to netuší a převažuje na řídítkách Garmin :) Tomáš

    1. na tento komentář reaguje JirikH — #14
    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #10 Pepa RSV4 - vloženo: 29.02.2020 v 21:01:31

    odpověď na Jachym — #7 👍

    odpověz na tento komentář
  17. avatar
    #9 Pepa RSV4 - vloženo: 29.02.2020 v 21:00:35

    odpověď na Jachym — #7 👍

    odpověz na tento komentář
  18. avatar
    #8 Tomáš Růžička - vloženo: 29.02.2020 v 21:00:01

    odpověď na Jachym — #7 Jj ...ten tep se objevil tuším v předposlední aktualizaci 6.0 Taky jsem to uvítal. Tomáš

    odpověz na tento komentář
  19. avatar
    #7 Jachym - vloženo: 29.02.2020 v 20:34:36

    odpověď na Pepa RSV4 — #3 Tak já úplně stejně: F5 můj první sporttester, přešel jsem na F6x před měsícem. Byl jsem hodně spokojen už s F5, samozřejmě F6x je ještě lepší a můžu ho doporučit i když podle mě zas tak velký rozdíl od F5 to není. I tak jsem rád že jsem upgradoval: víc mi sedí ta velikost, výdrž baterie je super a větší displej taky.

    K recenzi: dík za ten tip jak zobrazit HR na mapě při navigaci, to jsem nevěděl a při navigaci mi to chybělo.

    1. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #8
    2. na tento komentář reaguje Pepa RSV4 — #9
    3. na tento komentář reaguje Pepa RSV4 — #10
    odpověz na tento komentář
  20. avatar
    #6 JirikH - vloženo: 29.02.2020 v 18:25:05

    Chytré hodinky to budou dobré. Ale pokud chce někdo pořádný sporttester, tak Polar.

    1. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #11
    2. na tento komentář reaguje lalin — #12
    3. na tento komentář reaguje j_mikes — #25
    odpověz na tento komentář
  21. avatar
    #5 Pepa RSV4 - vloženo: 29.02.2020 v 16:18:14

    Už se těším na video.Viděl jsem už na Youtube představení Fenix 6X A zároveň lehké srovnání s Forerunner 945 . Fenix 5 jsou moje první hodinky od Garminu a jsem velmi spokojený. Do té doby jsem měl jen LG a Moto 360. Dnes už bych do takových nešel. Garmin je na sport o hodně lepší.

    odpověz na tento komentář
  22. avatar
    #4 Tomáš Růžička - vloženo: 29.02.2020 v 12:14:08

    odpověď na Pepa RSV4 — #3 A tak to mě mrzí :) Z F5+ bych váhal, z F5 to asi smysl dává... Příští týden bude ještě video recenze, kterou jsem nestihl sestříhat. Tomáš

    odpověz na tento komentář
  23. avatar
    #3 Pepa RSV4 - vloženo: 29.02.2020 v 11:51:28

    odpověď na Tomáš Růžička — #2 V současné době používám Fenix 5. A hodně vážně uvažuji o Fenix 6X Pro. Vaše recenze mě hodně nahlodala.

    1. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #4
    2. na tento komentář reaguje Jachym — #7
    odpověz na tento komentář
  24. avatar
    #2 Tomáš Růžička - vloženo: 29.02.2020 v 10:08:02

    odpověď na Pepa RSV4 — #1 Ano samozřejmě... Po jízdě aktivitu zastavíte a uložíte. Navigace se dá spustit v průběhu aktivity a nebo i ukončit. Tomáš

    1. na tento komentář reaguje Pepa RSV4 — #3
    odpověz na tento komentář
  25. avatar
    #1 Pepa RSV4 - vloženo: 29.02.2020 v 08:36:24

    Mám otázku. Dá se použít navigace a mít zároveň zapnutý záznam výkonu?

    1. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744