TEST: Koba Sentiero C3

K redakčnímu testu nám tentokrát dorazil zajímavý kousek z XC segmentu od švýcarské značky Koba. Jak si vedl a jak se nám líbil?

Autor: Zdeněk Vobecký
Foto: Jan Němec
TEST: Koba Sentiero C3

Koba je švýcarská značka, kterou založil slovenský emigrant Ján Koba, se kterým jsme si povídali minulý rok v sídle firmy ve Švýcarsku. Více o značce a Jánu Kobovi se tedy můžete dočíst v loňském článku zde:  

Ján Koba: Můj příběh

Značku Koba bych neoznačil jako garážovku, přesto se jedná o značku spíše méně známou. V mém soukromém průzkumu ji dosud znal spíše menší počet lidí, kteří se v cyklistice pohybují. O to více jsem byl překvapený z toho, jak dobré kolo v podobě modelu Sentiero Švýcaři postavili. Koba má v současné době v nabídce slušnou paletu modelů kol v segmentech od silnice, přes gravel, XC až k enduru.

Testovaný model Sentiero má nejvíce “mutací” a nabízí se ve zdvizích 100 mm / 100 mm, 120 mm / 120 mm (což je námi testovaný kus) a 130 mm / 120 mm.

Rám 

Materiál, ze kterého je rám vyrobený, nese označení TORAY 800. Z karbonu je jak přední trojúhelník, tak zadní stavba. Zadní stavba má, tak jak je dnes zvykem, bezčepovou technologii, kterou nahrazuje flexe karbonu na horních vzpěrách. Návrh rámu, testování a montáž kola probíhají v sídle firmy Koba ve švýcarském Buchsu, samotná výroba rámu je potom v Asii. Rám celkově působí velmi jednoduchým a minimalistickým dojmem, hladký a bez zbytečných zákoutí a v kombinaci s vnitřním vedením kabeláže se tedy výborně myje. 

Geometrie rámu se nese na moderní vlně s hlavovým úhlem 67,4°. Úhel sedlové trubky má 74,7°, reach 440 mm a krátká zadní stavba má 435 mm. Geometrie je “pevná” a není možné si ji nikterak ladit. Standardem jsou boost osy vpředu i vzadu. 

Hmotnost testovaného kola odpovídá tomu, co výrobce uvádí na svém webu, tedy 10,7 kg pro velikost M. Samozřejmostí je potom montáž dvou košíků na láhev. Jako dobrý krok vidím i užití patky v univerzálním standardu od Sramu.

Přečteno - 21486x Tagy: koba testy
Zapojte se do diskuze

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 josefmalykh@email.cz - vloženo: 23.11.2022 v 14:17:32

    vypadá to jako CAnnondale Scalpel......

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744