Topeak rozšířuje svůj sortiment bikepackingu

Jsou moderní a dříve nebo později je bude potřebovat každý gravelista. Co to je? Ano, speciální brašničky na kolo, které Topeak nově představil v novém hávu...

Autor: Petr Bureš
Foto: Topeak & Petr Bureš
Topeak rozšířuje svůj sortiment bikepackingu

Bikepacking je když vyrazíte na kolo, ideálně někam do divočiny, s plánem tam přenocovat naprosto mimo jakoukoli civilizaci. Všechno co budete potřebovat, jídlem a pitím počínaje, přes spacák a oblečení až po náhradní oblečení stan si přitom vezete na kole s sebou. Co zapomenete, nebo co se vám nikam nevejde, to prostě nemáte.

Bikepacking se dá dělat na různých kolech. Nejvíc trendy je dneska gravel, ale jde k němu využít klidně i horské kolo, ideálně hardtail. Pro takový bikepacking je totiž důležité abyste měli v rámu dostatek místa pro adekvátní množství speciálních brašen případně držáků a dokázali si s sebou tak vzít co nejvíc potřebných věcí.

Výrobců, kteří se zabývají specifickými brašnami pro tento druh cestování, je dnes mnoho. Existují základní dostupnější modely, ale také na bázi špičkových materiálů navržené highendové produkty, mnohdy v cenách pohybujících se v násobcích levných brašen. Fantazii se meze nekladou a my si tak můžeme vybírat podle libosti i podle potřeb.

Značka Topeak vyrábí bikepackingové brašny poměrně dlouhou dobu a drží v nich celkem široký sortiment. Nyní přichází ovšem s s novinkou, které se možná budete smát, ale jak prozrazují použité fotky, rozhodně má něco do sebe. Tou novinkou je totiž nové barevné provedení.

Dosud totiž většinu brašniček Topeak nabízel v klasické černé barvě, která sice nikoho neurazí, ale výraznější styl prostě nemá. Designéři se proto rozhodli přidat nový originální šedozelený barevný odstín, který kolo ověšené kompletní sadou brašen doslova rozsvítí.

Novinka je k dispozici prozatím v následujících čtyřech typech brašen:

Frontloader

Tohle je typ brašny, kam se většinou roluje spacák, ale do vodotěsného vaku můžete dát vlastně cokoli. Barevný je zde vlastně jen samotný držák s důmyslným systémem přezkového uchycení k představci a řídítkům. Topeak nabízí jedinou variantu s kapacitou 8l a vnitřním vakem s odolností 10 000 mm. Cena je stanovena na 2 249,- Kč.

Toploader

Toploader je malá, ale praktická brašnička ne horní rámové trubce, pro kterou někteří výrobci rámů dokonce nabízejí šroubovací úchyty. Jinak se ale její uchycení spoléhá na trojici suchých zipů z nichž dva obepínají horní rámovku a jeden pak sloupek vidlice pod představcem.

Do brašničky z voděodolného materiálu většinou dáváte mobil, doklady či jiné cennosti, které potřebujete mít za jízdy při ruce a proto se hodí i praktická integrovaná pláštěnka, kterou v případě nutnosti rychle vyndáte a obalíte s ní celou brašničku. Objem nabídne 0,75 l, cena je 899,- Kč.

Midloader

Tohle je hlavní rámová brašna, která se připevňuje pod horní rámovou trubku a podle toho jak velký máte rám si můžete zvolit také její velikost. Uchycení mají na starosti suché zipy v kombinaci s dvojicí přezek. Počet závisí na velikosti. Dovnitř se dostanete z obou stran krytými voděodolnými zipy.

Vybírat můžete ze tří velikostí: 3, 4,5 a 6 litrů a to v cenových relacích 1 349,- / 1 649,- / 1949,- Kč.

Backloader

No a naší pouť mezi bikepackingovými brašnami zakončíme pod sedlem, kde můžete vézt také velice objemnou brašnu, která navíc v některých případech může posloužit i jako blatník. Proto je i zde použit voděodolný materiál pro vnější stěnu brašny, který je doplněn navíc o vodotěsný vak umístěný uvnitř, do kterého dáváte všechny věci.

I tady si můžete volit velikost brašny podle potřeby a rozsah je opravdu hodně veliký. Nejmenší a nejkratší verze nabídne 6 litrů. Prostřední model už slušných 10 litrů a největší varianta, která deklaruje nosnost až 5 kg, pak pojme dokonce 15 litrů. Ceny jsou nastaveny na 1 949,- / 2 249,- / 2 549,- Kč.

Kromě výše uvedených "zelených" novinek pak Topeak doplňuje ještě i svůj černý sortiment a to o dvojici specifických brašen Freeloader a Barloader. Na našem vzorku je můžete vidět v přední části na řídítkách kde jsou v těsné blízkosti výše uvedeného Frontloaderu. Jde jednak o flexibilní vak ,který se umísťuje na přední část Frontloaderu, jednak o kompaktní vyztuženou brašničku, která si místo našla vedle představce.

Kompletní info o bikepackingovém programu Topeaku najdete na stránkách českého zastoupení www.zookee.cz.

Přečteno - 8553x Tagy: topeak doplňky gravel bikepacking
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Equator Yasei - Titanové opojení
    TEST: Equator Yasei - Titanové opojení
  2. DoplňkyD3O rozšiřuje svůj "ochranný" sortiment
    D3O rozšiřuje svůj "ochranný" sortiment
  3. TechnikaFotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
    Fotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
  4. Testy - RecenzeTEST: Van Rysel E-GRVL HD
    TEST: Van Rysel E-GRVL HD
  5. Testy - RecenzePrvní dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
    První dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
  6. Ostatní závodyPetr Vakoč v Rakousku zahájil světovou gravel sérii
    Petr Vakoč v Rakousku zahájil světovou gravel sérii

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 svabenic@gmail.com - vloženo: 25.06.2020 v 13:07:00

    Backloader mám (nemám rád něco na zádech), i když od jiné značky, a celkem funguje, jen se musí dát pozor na odírání kraťasů. Ještě bych pochopil batoh do rámu, ale navěsit na rodla pár kil se mi nejeví vzhledem k ovladatelnosti kola moc rozumné. A vozit vše najednou, jak je na fotce, si říká o výlet do škarpy

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744