UCI a Zwift spojily síly, za rok se pojede virtuální MS na trenažerech

UCI a společnost Zwift ratifikovaly Memorandum o porozumění pro rozvoj cyklistických e-sportů coby nové cyklistické disciplíny
 

Autor: Jan Němec
UCI a Zwift spojily síly, za rok se pojede virtuální MS na trenažerech

 

Po začlenění elektrokol do sfér Mezinárodní cyklistické unie a uspořádání prvního šampionátu e-biků nyní světová federace UCI nedávno oznámila, že podepsala Memorandum o porozumění s celosvětovou online tréninkovou a závodní platformou Zwift o řízení a rozvoji cyklistiky, coby "elektrosportu" a nové disciplíny na cyklistických trenažerech.
 
Toto Memorandum přichází po začlenění e-sportu* nebo chcete-li virtuální cyklistiky do Ústavy UCI, schválené Kongresem federace v září 2018 v rakouském Innsbrucku. Cíl je zde dvojí: stanovit podmínky, jež zaručí, že tato disciplína vyhoví normám sportovní čestnosti a férovosti, která je nezbytná u všech disciplín uznávaných UCI, a dále uspořádat v roce 2020 první Mistrovství světa UCI v elektrocyklistice včetně jemu předcházejících kvalifikačních závodů, a to vše na platformě Zwift.
 
Jen pro připomenutí: společnost Zwift byla nedávno potvrzena jako Oficiální dodavatel pro UCI Mistrovství světa v silniční cyklistice 2019, které se konalo v anglickém Yorkshiru.
 
V rámci tohoto memoranda bude Mezinárodní cyklistická unie UCI a společnost Zwift spolupracovat na zajištění sportovní důvěryhodnosti cyklistických e-sportovních akcí. To bude obnášet ustanovení hardwarového programu, jenž bude dostatečně spolehlivý, aby ho bylo možné použít při akcích uznávaných UCI, dále pak programu pro ověření výkonu, jenž potvrdí výkonnost cyklistů a bude ochranou proti technologickým podvodům, a konečně také systém identifikace jednotlivých jezdců, jenž bude pracovat mimo jiné i s jejich výškou a hmotností. Navíc se budou testovat různé závodní formáty, a to pro jednotlivce i týmy. V souladu s tím budou upravena nařízení a ustanovení UCI.   



 
Co se sportovní stránky věci týče, Mezinárodní cyklistická unie uspořádá v roce 2020 Mistrovství světa na trenažerech (na platformě Zwift). Termín i místo konání tohoto mistrovství ještě musí být potvrzeny. Organizace UCI a společnost Zwift uzavřely dohodu, že ve vybraných zemích bude uspořádáno maximálně 15 národních šampionátů a dále se bude konat také kontinentální mistrovství. Tato klání, zorganizovaná buď přímo v příslušném místě, nebo vzdáleně on-line, budou sloužit jako kvalifikační závody pro Mistrovství světa UCI v e-sportech. Aplikace Zwift přitom bude jediným programem, použitým na všech těchto akcích.
 
V návaznosti na první ročník MS vyhlásí UCI veřejnou soutěž, na jejímž základě bude vybrán hostitel, s nímž bude UCI spolupracovat na pořádání šampionátu po roce 2020.     
 
Prezident UCI David Lappartient prohlásil: „Elektrokola a elektrizovaná cyklistika představuje fantastickou příležitost pro rozvoj cyklistiky. Je to nový způsob provozování cyklistiky, jenž je stále rozšířenější a čím dál většímu množství sportovců  - ať už začátečníků, nebo těch zkušenějších – dává možnost trénovat a závodit bez ohledu na počasí či místo bydliště. Toto Memorandum o porozumění mezi naší federací a společností Zwift je rázným krokem vstříc celkové integraci elektrocyklistiky pod křídla UCI.“
 
Generální ředitel společnosti Zwift pro e-sporty, pan Craig Edmondson dodal: „Na začátku tohoto roku jsme oznámili svoji touhu vyvinout platformu pro e-sporty, ale já si myslím, že jde o daleko víc než jen to. Chceme zavést nový přístup k tomuto sportu. Toto partnerství je významným krokem vpřed na této cestě. My ve společnosti Zwift jsme na samotném začátku dlouhé a vzrušující cesty k založení nové a inovativní cyklistické disciplíny.“ 
 
O společnosti Zwift

Zwift je fitness společnost zrozená ve světě her. Věnuje se fitness a má bohaté zkušenosti s vývojem software a videoher. Společnost Zwift, v níž se snoubí tato vášeň s hlubokým pochopením světa fitness, je vůbec první firmou, jež používá rozsáhlou herní technologii pro multiplayer k tomu, aby zážitek ze sportování venku přenesla dovnitř. Sportovci z celého světa díky tomu mohou trénovat a vzájemně spolu soupeřit v úžasných trojrozměrně generovaných světech prostřednictvím pouhého bezdrátového připojení jejich stávajících zařízení a hardware (např. cyklistických trenažérů, měřičů výkonu, běžeckých trenažérů, monitorů srdeční frekvence atd.) do otevřeného průmyslového standardu ANT + a BLE. Ať už jde o přátelské soutěže nebo závodní a strukturované tréninkové programy, společnost Zwift buduje komunitu podobně smýšlejících sportovců, které pojí touha po lepším zážitku ze společného sportování.


* stále jsme nenašli přesný český ekvivalent anglického termínu UCI Cycling Esports World Championships 2020 

Přečteno - 5479x Tagy: uci zwift virtuální cyklistika trenažer
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. OstatníPraha hostila kongres Evropské cyklistické unie
    Praha hostila kongres Evropské cyklistické unie
  2. Mistrovství světaSvětový šampionát v esportech dostane novou skotskou Zwift mapu
    Světový šampionát v esportech dostane novou skotskou Zwift mapu
  3. Ostatní závodyMistrovství světa ve "Zwiftování" se pojede jako vyřazovačka
    Mistrovství světa ve "Zwiftování" se pojede jako vyřazovačka
  4. Ostatní závodyNovinky UCI: SP XCM 2023, short track i pro U23 a MS v dalších letech
    Novinky UCI: SP XCM 2023, short track i pro U23 a MS v dalších letech
  5. Ostatní závodyUCI představila 12dílnou Gravel World Series, startuje se za týden na Filipínách
    UCI představila 12dílnou Gravel World Series, startuje se za týden na Filipínách
  6. OstatníUCI staví Rusko a Bělorusko mimo soutěže a odebírá jim statuty UCI týmů
    UCI staví Rusko a Bělorusko mimo soutěže a odebírá jim statuty UCI týmů

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 rotik - vloženo: 12.10.2019 v 17:22:23

    odpověď na badluck — #4 Souhlas, taky mě to napadlo a zarazilo. Zwift si to u UCI vydupal určitě sám, zjevně dobrý lobbing a prachy samozřejmě. Jde to napříč více sporty, že federace, které by měly hájit zájmy toho sportu se staly továrnami na prachy. A když se to nedej bože někomu nelíbí, tak se vytáhne univerzální floskule, že je to rozvoj a přivábí to pozornost. Ze všeho se musí dělat něco víc, než to je, při tom to není vůbec potřeba. Pro lidi, který zajímá show a kraviny to bude zajímavé a tradiční fanoušci, který se kterýma se počítá jako se samozřejmostí, to budou muset opět skousnout...

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 badluck - vloženo: 12.10.2019 v 14:07:07

    Jak muze UCI uzavrit memorandum pouze se ZWIFTem a odriznout tak vsechny ostatni konkurenty? Maji stanovit nejake minimalni pozadavky na HW a pokusit se vytvorit sdilene prostredi kam se muzete pripojit z ruznych trenazeru.

    A ciste osobni nazor, ze neni potreba poradat ve vsem MS.

    1. na tento komentář reaguje rotik — #5
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 karel.neugebauer.7 - vloženo: 11.10.2019 v 18:54:45

    No ty kráso, cyklistika byla vždy o pohybu venku svou vlastní silou. UCI to pěkně hnojí.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 rotik - vloženo: 11.10.2019 v 16:42:58

    Já bych nezůstával na půli cesty a do spojení s těmi Zwift trenažery bych dal rovnou elektrokola. To by byl panečku pokrok! A duhový dres za takový vyhraný závod, samozřejmě :D

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 Pajan - vloženo: 11.10.2019 v 13:00:27

    Tohle má 100x větší smysl, než závody na elektrokolech.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744