Úspěšnou premiéru Gravel Blindura ovládli Polívková a Paprstka

Jaká byla premiéra Gravel Blindura? Asi s námi budou účastníci souhlasit, když mu dáme jedničku s hvězdičkou....  

Autor: Jan Němec
Úspěšnou premiéru Gravel Blindura ovládli Polívková a Paprstka


Vypadá to, že spojení jmen Prokop - Pól je záruka úspěchu. Dvojice, která to společně táhne už pěknou řádku let, vždy makala naplno a dosáhla skvělých úspěchů. Ať už jde o úspěchy na poli sportovním, nebo nyní, kdy zapisují kladné body coby organizátoři. Po endurových závodech se duo pustilo i na pole neorané - gravel. Uplynulý víkend se pod jejich pořadatelskou taktovkou odehrál vůbec první závod na terénních silničkách, kroskách atp. pod názvem Gravel Blinduro. Jako lokalitu si zvolili Českou Kanadu se zázemím v Cyklokempu ve Starém Městě pod Landštejnem. A právě oni dva a jejich pořadateský tým se stali vítězem celého víkendu, nutno jim zatleskat, protože premiéra závodu štěrkoletců se vyvedla po všech stránkách.  Triumfy ze sportovního klání si odvezli Kája Polívková (Damynakole.cz) a Tomáš Paprstka (Expres CZ Scott Kolín).

Michal Prokop a Zdeněk Pól na rider's meetingu...


Damjan Siriški 

"My jsme věděli, co chceme udělat, ale netušili jsme, kdo se na závody přihlásí, a je super, že jsou tady lidi z endura, cross country, maratonci, hobíci, novináři... Vybrali jsme si skvělou lokalitu, která tomuhle typu závodění sedí, ale pořád to byl takový zkušební ročník," vypověděl Michal Prokop. "A myslím, že se to povedlo, tedy aspoň z našeho pohledu organizátorů. Nikdo zásadně nebloudil, neměli jsme žádný zranění, nezaznamenali jsme žádný jiný průšvihy a od lidí slyšíme jen pozitivní reakce."

S tím naprosto souhlasíme a přidáváme se do řady těch, kteří akci chválí. Tým MTBS se závodu zúčastnil, a to ve velmi početném zastoupení. Takže hodnotit můžeme nejen dle reakcí ostatních závodníků, ale také z pohledu účastníka. Špičková lokalita, výborně zvolený okruh, měřené erzety měly všechno: lesní pěšiny, kořenové pasáže, štěrkové cesty, hrubý makadam, starý asfalt, písek, stoupání i sjezdy. Vše v rozumném poměru. A ta krajinka? Pche. To byla kochačka. Jezírka, skály, lesy, louky. Někdo stavěl na třešně, někdo zase na pivko či kávu. Fotek vzniklo na trati hodně, hlavně v místě zvaném Ďáblova prdel...


Pauza ve Slavonicích....můj Whyte Glencoe nakonec dostal dopředu Specialized Fast Trak, namísto holohlavého WTB jako na zadním....


40 cm v podání Toma Paprstky...., foto: Robin Nevřala


Vzhledem k účasti nebyl problém na registraci a ani na startech jednotlivých erzet. Značení okruhu dostatečné, našli se pochopitelně jedinci, kteří se museli otáčet... Nám se to ale nestalo. Na občerstvovačce v polovině okruhu a v cíli jednoznačně kraloval chleba se škvarkama. Možná jedinou nepříjemností byla pomalá obsluha v Bike baru, na večeři se tak muselo čekat dlouhé desítky minut.... A počasí? Ano, mohlo být klidně o pár stupínku víc :-) 

Doprovodný program si v tom komorním prostředí všichni náramně užili. Jak exhibice Damjana Siriškyho, když na gravel biku překonával trialové sekce, tak pochopitelně i dva vložené závody: o nejpomaleji absolvovaný slalom s nepivem Giro d'Birra a pak Kona Bunny Hop Battle. Oba slušně obsazené, ale oba také vítězně pokořil Tomáš Paprstka - v Bunny Hopu skončil shodně na 40 cm spolu s Ondřejem Loupem, který skákal na základní verzi Specialized Sequoia bez nášlapů a se 14,5 kg....


První vítězové Gravel Blindura

Celkem 127 kilometrů ve dvou dnech absolvovalo na 130 závodníků na nejrůznějších bicyklech, o kterých vám přineseme ještě samostatný článek. V sobotu bylo na programu pět erzet v rámci 65km okruhu a k tomu jedna krátká večerní. Druhý den bylo na programu dalších 5 erzet, okruh měřil 60 km. Šlo v podstatě o totožnou trať jen v opačném směru. Čtyři erzety byly taktéž shodné a v sobotu se jely jedním směrem a v neděli druhým. 

Meřené sekce se jely na oči, takže nikdo dopředu nevěděl, co ho čeká. Jaká bude délka, jaké bude převýšení... Každopádně v sobotu ráno se strhla leká panika a mnozí začali měnit pláště za širší a ti, co měli dostatečně široké, tak za bezdušáky. Tým Park Toolu Petra Kuby tak měl horečku sobotního rána... Hned jednička vedoucí přímo z kempu byla výživná. Byla jedna z nejdelších a drsný kořenitý sjezd a následná cílová rovinka v hlubokém písku spoustu lidí vystrašila.... Nakonec to ale nebylo tak šílené a technická sekce byla tou nejtěžší, co trasa nabízela. Ostatní nebyly tak drncavé, všechny ale bolely stejně. 


Honza Kuba ladí pláště před startem...


Krosová vložka na pláži přírodního koupaliště dala na závěr erzety hodně zabrat..., foto: Robin Nevřala

Po sobotních šesti měřených sekcích byl v čele Tomáš Paprstka, minutu před Jirkou Fikejzem (Rock Machine - Cyklomax), který se mírně rozštípal v písku v noční erzetě. Tomáš nenechal nikoho na pochybách a své elitní kvality v neděli ještě zvýraznil. A to jel na klasických úzkých krosových galuskách! 

"Super akce, první závod podobnýho typu u nás, já jsem moc spokojenej, že mi to v týmu vůbec umožnili se zúčastnit. Parádní trénink na závody, strávil jsem 1:25 hod. v erzetách, totální šrot, takže paráda. Erzety super, kořeny, výběh, moc se mi to líbilo. V sobotu jsme jeli všichni společně, užívali jsme si to, fotky, rozhledna, Ďáblova prdel...," líčil Tom Paprstka, jemuž společnost dělal i bratr Radim a otec Roman.

"Dneska jsem už ale jel sám, ráno byla zima a mrholilo, tak jsem nechtěl prochladnout, jel jsem v kuse, jen na občerstvovačce jsem si vzal pití a jídlo. Po sobotě jsem měl minutu, což nebylo moc, tak jsem se snažil jet tak, abych neudělal chybu. Jirka jel skvěle, ale věřil jsem, že náskok udržím i druhý den, nakonec jsem ještě 50 vteřin přidal," řekl dál absolutní vítěz prvního českého gravel závodu.


"I mně se to hrozně líbilo, ideální formát pro tenhle typ závodu. Můžeš jet pohodu, užívat si krajinu a pak si i parádně zazávodit v erzetách, který dohromady daly skoro hodinu a půl. Pestrý erzety, jak čistě na výkonnost, tak i pěkná technika, bavilo mě sledovat různý setupy kol, někdo zariskoval a dal úzký pláště, někdo jel široký. Perfektní zážitek," nechal se slyšet druhý v pořadí Jirka Fikejz. "Tomáš Paprstka je pořád někde jinde než já, jel na svém závodním kole, takže v kopcích jel jinou ligu. Já naopak zvolil těžší kombo, s bikovýma pláštěma a mohl jsem získávat v technice. Ale pokazil jsem si to tou noční erzetou, kde jsem se vysekal a v neděli mě docela bolela ramena. Ale jsem spokojenej, já jel v sobotu na svém limitu," přiznal Jirka, který naopak jel na svém speciálu Rock Machine.

Trojici nejlepších doplnil Tomáš Kutin (SingleBe Bikes), těsně za trojicí medailistů skončil nejmladší člen redakce MTBS.cz Jakub Jirků!

Závod žen ovládla Kája Polívková. "Vůbec jsem to nečekala.... už se mi to v mém věku nestává, abych vyhrála celkově :-))) Ale bylo to úžasný, my jsme si to moc užily," vypověděla vítězka.


Originální závod si vyžaduje originální ceny.... Berana zhotovil Radek Beneš


Kuba Jirků urval bronz v kategorii, celkově čtvrtý....


Co tedy napsat na závěr? Možná jen to, že už se těšíme na další skvělý ročník!

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Úspěšnou premiéru Gravel Blindura ovládli Polívková a Paprstka
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyGravel Blinduro 2023. Velebíme i pošesté.
    Gravel Blinduro 2023. Velebíme i pošesté.
  2. Ostatní závodyGravel Blinduro 2023 se důsledně vyhýbá civilizaci
    Gravel Blinduro 2023 se důsledně vyhýbá civilizaci
  3. Ostatní závodyGravel Blinduro 2023 otevírá čekací listinu
    Gravel Blinduro 2023 otevírá čekací listinu
  4. OstatníVydraž unikátní gravel bike Repete, pomůžeš České Kanadě
    Vydraž unikátní gravel bike Repete, pomůžeš České Kanadě
  5. Ostatní závodyGravel Blinduro popáté. Parta roste, atmoška zůstává
    Gravel Blinduro popáté. Parta roste, atmoška zůstává
  6. Ostatní závodyPro každého něco: Od finále ČP XCM po pohodu ve Znojmě nebo na Gravel Blinduru
    Pro každého něco: Od finále ČP XCM po pohodu ve Znojmě nebo na Gravel Blinduru

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 germano - vloženo: 26.06.2018 v 12:21:39

    odpověď na Kankys — #1 Díky :-) Upraveno....

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Kankys - vloženo: 26.06.2018 v 12:09:38

    Ten týpek má jméno Ondra Loup 😎

    1. na tento komentář reaguje germano — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744