Vítězství v Kutné Hoře si Martinez vychutnal "supermanem"

Artistickým kouskem oslavil své vítězství ve 3. závodu Českého poháru XCO v Kutné Hoře, kde porazil i Jana Škarnitzla. Závod žen ovládly Polky...

Autor: Jan Němec
Vítězství v Kutné Hoře si Martinez vychutnal "supermanem"

Třetí díl Českého poháru horských kol zavítal do Kutné Hory, kde se na trati o délce 4,2 kilometru bojovalo o body UCI kategorie C1. 

Francouzský matador a hvězda kutnohorského podniku Miguel Martinez kraloval třetímu závodu Českého poháru v cross country. Na trati v Kutné Hoře ve svých osmatřiceti letech dokázal, že rozhodně nepatří do bikového důchodu. S českou konkurencí, v níž ovšem chyběli Ondřej Cink a Jaroslav Kulhavý, si poradil zcela suverénně a vyhrál s náskokem minuty a půl před týden bronzovým Janem Škarnitzlem z mistrovství Evropy. Pro třetí místo si dojel o další minutu zpět Jan Nesvadba (Superior Rubena Team).

Miguel Martinez. Vrásky jsou sice znát, ale tah má pořád. 40 let staré brýle po tatínkovi jsou nyní nepostradatelnou součástí jeho image.... 

"Nečekal jsem takový výsledek, navíc jsem po nemoci, takže jsem překvapený. Nejvíc jsem se obával Jana Škarnitzla, ale viděl jsem, že na startu trochu zaspal, a tak jsem se rozhodl za to vzít," popsal olympijský vítěz ze Sydney Martinez závod, když si cílovou rovinku náramně vychutnal: projel ji ve stylu Supermana…

Jan Škarnitzl se sice snažil v polovině sedmiokruhového závodu situaci ještě zvrátit na svou stranu, přiblížil se k Francouzovi na 15 sekund. Ale to bylo vše co mu Miguel dovolil, jakmile zjistil, že za to Škarna bere, opět zrychlil. 

"Po startu jel výborně Nesvadbič, ale pak, když za to Miguel vzal, tak vznikla díra. Asi dneska zásadní, protože nikdo nezareagoval. Ale abych řekl pravdu, dneska bych na něj asi neměl, zkusil jsem to v pátém kole, hrábnul jsem si, přiblížil se na 15 vteřin. Nicméně on to viděl a ještě si zrychlil… trošku mě to mrzí, že jsem ho neporazil. Malinko jsem to přehnal s tréninkem v těch vedrech v týdnu, dneska mi to nešlo, trápil jsem se," svěřil se po závodě Honza Škarnitzl.


Jan Škarnitzl

Bronzový Jan Nesvadba byl se svým výkonem spokojený, po nevydařené "Evropě" si alespoň trochu spravil chuť. "Po startu jsem jel první, Miguel tam párkrát raketově zrychlil a byl pryč. Já jsem spokojenej se třetím místem, už jsem dlouho nic nedojel…. dával jsem si dneska majzla ve sjezdech, abych neměl žádnej defekt," sdělil Nesvadbič.

V průběžném pořadí seriálu se do čela vyhoupnul Tomáš Paprstka (Remerx Merida Kolín) o jeden jediný bod před Jaroslava Kulhavého (Specialized Racing), který v době, kdy se závodilo v Kutné Hoře, v Irsku bojoval o medaili na mistrovství Evropy v maratonu.


Katarzyna Solus-Miskowicz

Mezi ženami dominovaly polské závodnice týmu Kross Racing: stylem start-cíl zvítězila Katarzyna Solus-Miskowicz před Annou Szafraniec, třetí skončila s odstupem 45 vteřin nejlepší domácí závodnice Barbora Machulková (Kona Cycling Point), která rovněž triumfovala v kategorii do 23 let. 

"Jsem hodně spokojená, jsem nejlepší z Češek, mám radost. Už před závodem jsem se cítila dobře, ale nečekala jsem, že to pojede tak, jak to jelo. Jen první dvě kola byla taková utahaná, ale pak jsem se rozjela," pochvalovala si dnes devatenáctiletá Barbora.  

V celkové klasifikaci stále vede polská bikerka Anna Szafraniec s náskokem 43 bodů před Barborou Machulkovou.

Barbora Machulková dnes letěla

Mezi juniory si vítězství odnesl Roman Lehký (KC Kooperativa SG Jablonec) a juniorkám suverénně kralovala Barbora Průdková (Nutrend Specialized). Zatímco Bára měla závod zcela ve svých rukou a neohroženě vyhrála už třetí pohárový závod v řadě, Roman to jednoduché neměl. Při neúčasti Jana Rajcharta (Nutrend Specialized), který se rozhodl raději odpočívat, byl jeho největším soupeřem Lukáš Kobes (Velosport Domažlice) a také polský junior Marcell Boguslawski. Právě Kobes za to v polovině závodu vzal a Lehkému i Boguslawskemu se vzdálil. Tempo ale přepálil a  konec téměř nezvládnul. "Poslední kopce už jsem měl modro před očima, bylo to šílený," nechal se slyšet Lukáš.

Roman Lehký

"Já jsem měl výbornej start, ale ve třetím kole, když za to Lukáš vzal, tak jsem si musel zvolnit, nestačil jsem.  Už jsem si myslel, že je to ztracený, ale pak se mi rozjely  nohy a bylo to dobrý," popisoval vítěz kategorie juniorů.

Další závod se jede za tři týdny v Peci pod Sněžkou.

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Vítězství v Kutné Hoře si Martinez vychutnal "supermanem"
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyGAPP System Kolofix vstupuje do své sedmé sezony. Cíl je jasný: Paříž
    GAPP System Kolofix vstupuje do své sedmé sezony. Cíl je jasný: Paříž
  2. Ostatní závodyFinále Sunshine Cupu vyneslo bronz sourozencům Jítě a Honzovi
    Finále Sunshine Cupu vyneslo bronz sourozencům Jítě a Honzovi
  3. Český pohárSouboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
    Souboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
  4. Český pohárMistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
    Mistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
  5. Český pohárSP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová
    SP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová
  6. Český pohárToi Toi Cup ovládli Konwa a Zemanová, v posledním díle vítězí Jidřich a Ungerová
    Toi Toi Cup ovládli Konwa a Zemanová, v posledním díle vítězí Jidřich a Ungerová

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #6 Pavel Nový - vloženo: 23.06.2014 v 18:22:46

    odpověď na xtrail — #3 starej, ale jakej

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #5 okam - vloženo: 23.06.2014 v 10:04:40

    V televizi říkali, že vozí 27,5 rám, ale má do toho narvaný 29 kola. Dál že jeho bike má 8 kilo a galusky vozí na 1,3 atmosféry

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #4 hejtman - vloženo: 21.06.2014 v 20:01:57

    odpověď na Storck — #1 Byl jsem se tam podívat a jel na na 27,5.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #3 xtrail - vloženo: 17.06.2014 v 19:40:40

    Starej chlap Martinez zmastil všechny naše závodníky....

    1. na tento komentář reaguje pavel.54321 — #6
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #2 khtour - vloženo: 17.06.2014 v 19:25:57

    odpověď na Storck — #1 škoda že jsi nepřijel a nepředvedl nám své dovednosti. Jinak MIG 17 jezdí na 29"

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #1 Storck - vloženo: 17.06.2014 v 13:42:37

    Jaký rozměr kol vozí Martinez ? Jinak trať vypadá celkem jednoduše, o víkendu jsem jel Bělkovický Řetěz a myslím, že byla trať technicky náročnější...

    1. na tento komentář reaguje khtour — #2
    2. na tento komentář reaguje hejtman — #4
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744