Eurobike 2012 komponentový Highlights #2

Nejzajímavější novinky v oblasti kol jsme vám již představili, teď jsou tedy na řadě novinky mezi komponenty a doplňky...

Autor: Petr Bureš
Eurobike 2012 komponentový Highlights #2

Mavic 29

Francouzský Mavic sice již nějakou dobu vyrábí 29" ráfky, ale až do letoška je nenabízel sériově v celých zapletených kompletech. To se ovšem konečně mění. Nově jsou totiž v nabídce identické sety Crossmax SLR, ST a Crossride jak pro 26" tak 29" provedení a dokonce ve stejném designu. Co na to říct? Snad jen "Konečně". Jen doufáme, že 29" verze Crossridů nebude tak špatná jako její 26" dvojče.

Ergon custom kokpit

Na stánku Ergonu se to letos zase hemžilo zajímavými novinkami. Kromě rozšířené řady sedel s novými ližinami a spousty gripů a dalších vychytávek nás zaujal koncept na zakázku vyráběného kokpitu. Poté co si vás změří a vyhodnotí optimální vzdálenosti, délky, šířky a zaoblení, navrhnou vám a vyrobí karbonový kokpit zcela na zakázku. Na cenu se ale raději neptejte.

Fox CTD remote

Americký Fox opět expanduje a to hned v několika směrech. Totální integrace ovládání, a jeho zjednodušení, nové modely vidlic s CTD tlumením a v neposlední řadě rozšíření portfolia výrobků o novou teleskopickou sedlovku. Vrcholné provedení všech svých vidlic a tlumičů představil tentokráte jako sady pro jednotlivé cílové skupiny. Jediné co bychom mu vytkli, že ovládací páčka na řídítka, kterou můžete nastavovat jak tlumení, tak sedlovku je poměrně velká a pohřbí ladnost krásného XTR a nová teleskopická sedlovka nemá hydraulické ovládání zespodu, ale budete se potýkat s měnícím se obloukem ovládacího bovdenu vedoucího od zámku sedlovky.

Schwalbe galusky
Velkou neznámou pro nás byla novinka na stánku Schwalbe a to představení silničních galusek od této dosud výhradně "plášťové" firmy. Dá se očekávat, že nové technologie Schwalbe v budoucnu umožní přejít i na výrobu MTB galusek a to by v případě takto velké firmy mohlo znamenat výrazný boom napříč celosvětového bikového "obuvnictví", protože jak všichni vědí, Schwalbe výrazně dominuje celosvětové OEM produkci plášťů.

Enve disc vidlice

Vcelku minoritní zákazníky zřejmě potěší fakt, že americké Enve rozšířilo svou nabídku karbonových komponentů také o karbonovoou silniční vidlici opatřenou postmount úchytem kotoučové brzdy. Inu trend v nabídce kotoučových silniček nechce propást.

Rock Shox elektro

Ačkoliv v silničním souboji třech velkých značek (Shimano, Campagnollo, Sram) je posledně jmenovaný jedinou firmou, která se prozatím elektrické sadě brání zuby nehty, v horských kolech se elektrifikace nebojí. Pět let vývoje Sram konečně zúročil, když nabídl svůj vlastní "chytrý" systém odpružení. (E:I Shock - Rock Shox představil inteligentní odpružení) Princip je jednoduchý. Na základě snímání jízdních podnětů malý servomotorek v tlumiči ovládá jeho tlumení a přepíná automaticky mezi třemi polohami open-pedal-lockout. Tenhle systém Rock Shox nebude prodávat samostatně. Prozatím ho můžete vidět výhradně na kolech značek Ghost, Lapiere a Haibike, se kterými byl systém vyvinut.

Sram XX1

Nezmínit jeden z nejinovativnějších komponentů na příští rok, sadu Sram XX1, v tomto přehledu by bylo velkou chybou. Napsáno toho o ní již bylo hodně (Sram XX1 - budoucnost v 11°? , Sram uvolnil oficiální fotky sady XX1, Přesmykač je mrtev aneb TEST Sram XX1), avšak skutečnost bude zřejmě ještě výrazně zajímavější, než poměrně skromné plány při jejím úvodním představování. Původně enduro sada si totiž velmi rychle našla cestu i na prestižní XC speciály a to i díky olympiádě, takže kdo ví, zda-li "starému" iXiXu nezvoní pomalu umíráček?

Bosh inovace

Velký stánek Bosh byl neeustále v obležení návštěvníků ačkoliv na něm byly k vidění "jen" spousty drátů, motorů a různých rozebraných pohledů do útrob jeho elektropohonů. Letos si pro příznivce elektrobiků připravil novou verzi motoru i silnější baterie, ale zejména nové intuitivní ovládání Intuvia, díky kterému je možné motor ovládat tlačítky umístěnými hned u gripu. Zajímavá je rovněž informace, že v nabídce jsou dvě verze motoru a to s dopomocí do 25 Km/hod a alternativně dokonce až do 45 Km/hod ovšem evropská legislativa prozatím druhou variantu na jízdních kolech neumožňuje.

Pokračovat na: A co doplňky?

Seznam stránek článku:

  1. Eurobike 2012 komponentový Highlights #2
  2. A co doplňky?
  3. Fotogalerie
Přečteno - 27115x Tagy: eurobike tech2013
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Eurobike 2023
    Fotogalerie: Eurobike 2023
  2. Výstavy a veletrhyEurobike 2023 #5 (R-Y)
    Eurobike 2023 #5 (R-Y)
  3. Výstavy a veletrhyEurobike 2023 #4 (M-R)
    Eurobike 2023 #4 (M-R)
  4. Výstavy a veletrhyEurobike 2023 #3 (F-M)
    Eurobike 2023 #3 (F-M)
  5. Výstavy a veletrhyEurobike 2023 #2 (A-F)
    Eurobike 2023 #2 (A-F)
  6. Výstavy a veletrhyEurobike 2023 #1
    Eurobike 2023 #1

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 vlada83 - vloženo: 05.09.2012 v 15:33:00

    ty tretry giro na kaničku jsou totální úlet :-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 tomas.w.vosyka - vloženo: 05.09.2012 v 11:47:59

    :D ten BELL je totální kopie POC Trabec...že se nestydí žabaři.....

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 jan.vitek - vloženo: 05.09.2012 v 10:34:20

    Galusky Schwalbe nejsou zrovna novinka. Jezdil jsem je, mají perfektní grip za všech podmínek a jsou pohodlný, ale zpracování oproti např. Tufo je slabší, je těžký je vystředit a strašně rychle se sjíždějí.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 Meganik - vloženo: 05.09.2012 v 10:33:56

    Schwalbe má v nabídce silniční galusky minimálně již 4. sezónu a i bikový Racing Ralph je v galuskové verzi min. 2 roky v nabídce :-/ :-P

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 michalll - vloženo: 05.09.2012 v 09:44:05

    Totální integrace ovládání, a jeho zjednodušení = další monstrózní dvojpáčka na řídítkách a dva další bovdeny navíc?

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744