Bikecheck: Nový Mondraker F-Podium Ondry Cinka

Tak trochu potajmu představil španělský Mondraker novou generaci svého celoodpruženého závodního XC biku, který poprvé osedlal o víkendu v Les Gets i Ondra Cink...

Autor: Petr Bureš
Foto: Jan Němec
Bikecheck: Nový Mondraker F-Podium Ondry Cinka

O uplynulém víkedu se ve francouzském Les Gets konal další závod světového poháru XCO a při té příležitosti se poprvé veřejnosti ukázal také nový model závodního biku, který má mimo jiné za cíl odvézt závodníky v příštím roce na olympiádu.

Podobně, jako v některých jiných případech, nejde o žádnou zásadní revoluci v designu ani koncepci kola, ale za zmínku určitě stojí několik důležitých změn, které se udály oproti stávající generaci tohoto modelu.

Tou nejzásadnější novinkou je sjednocení zdvihů u všech modelů. Dosud jste si mohli vybírat mezi dvěma různými verzemi modelu F-Podium, které měly buď zdvih 110/100 mm nebo, ve verzi DC 120/115 mm. Nově budou mít všechny nabízené modely zdvihy 120/110 mm.

Současně s konsolidací zdvihů byl přepracován jak přední rámový trojúhelník tak i zadní stavba a uložení tlumiče. Mondraker klade stále důraz na svou "forvard geometry", která se v rámci nového modelu inspirovala u trailovější současné verze F-Podium DC a přináší o něco delší reach 455 mm společně s 65,5° hlavovým úhlem a 76° úhlem sedlovým s tím, že budou použity kratší představce.

Kromě nové geometrie dostal nový rám také novou hlavovou trubku, uzpůsobenou pro kompletní integraci kabeláže. Ondra má na svém závodním kole prozatím klasický 50 mm představec s -13° úhlem a v něm týmová karbonová Onoff Helium Carbon řídítka, zkrácená na šířku 740 mm. Sériově by se pak na nových modelech měl objevit nový vlasní karbonový plně integrovaný kokpit.

Zadní stavba využívá stále virtuální zavěšení Zero Suspension System, ale byla upravena její kinematika a nově se má pracovat také s kratším tlumičem, který dostal nový dvojdílný tvar potřebného blatníčku, chránícího ho před nečistotami v besprostřední blízkosti zadního kola. Zadní trojúhelník pak prošel i mírnou váhovou redukcí, takže samotný rám nyní váží pouhých 1950 g.

Samozřejmostí je taktéž kompatibilita s UDH zadní patkou, díky které má Ondra na svém biku nejvyšší a nejlehčí verzi řazení Sram XX SL Eagle AXS T-Type a to včetně karbonových klik s integrovaným wattmetrem.

Nová je zde také kinematika zadního odpružení, která by měla být o něco progresivnější, lépe akceleruje a jde za pedálem a vychází z potřeb náročných tratí světového poháru.

Ondra vozí nové karbonové výplety Mavic Crossmax obuté do Maxxis Aspenů a svůj bike má vybavený také bezdrátově ovládanou teleskopickou sedlovkou Rock Shox Reverb AXS, kterou kontroluje speciálním tlačítkem, umístěným u levého gripu. Podle machanika Jakuba Šulce, který Ondrovi připravuje jeho bike, vozí Ondra tlaky 1,1-1,3 baru podle trati.

Samozřejmostí je na týmových závodních kolech také kompletní nejnovější odpružení Rock Shox SID a Sid Luxe ve verzi Ultimate.

Nové F-Podium má ambice pokrýt jak potřeby samotných závodníků, tak nabídnout opravdu lehký ale velice schopný trailbike. Oficiální představení všech modelů, výbav a cen proběhne začátkem října s tím, že první nové biky by se měly objevit na pultech prodejen již během tohoto listopadu. Více informací o stávající nabídce najdete na českém webu www.mondraker.cz.

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Bikecheck: Nový Mondraker F-Podium Ondry Cinka
  2. Fotogalerie
Přečteno - 12850x Tagy: mondraker ondřej cink my2024
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsOrbea Rise 2025 - konečně super lehký a silný
    Orbea Rise 2025 - konečně super lehký a silný
  2. DoplňkyCane Creek uvádí první upsidedown gravel vidlici Invert
    Cane Creek uvádí první upsidedown gravel vidlici Invert
  3. Testy - RecenzeTEST: Canyon Spectral CF 9
    TEST: Canyon Spectral CF 9
  4. Český pohárNa úvodní závod ČP do Města Touškov míří obhájci Terpstra i Cink
    Na úvodní závod ČP do Města Touškov míří obhájci Terpstra i Cink
  5. TechnikaFotogalerie: Equator Yasei
    Fotogalerie: Equator Yasei
  6. Testy - RecenzeTEST: Pells Raw 2 - Lehký gravel tančík, který překvapí obratností
    TEST: Pells Raw 2 - Lehký gravel tančík, který překvapí obratností

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 chaya - vloženo: 11.09.2023 v 14:02:08

    Mondraker novou generaci svého celoodpruženého t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744