Cape Epic 2015 v české režii?

Poslední dva ročníky Cape Epic vyhrála dvojice s českým bikerem. Oba vítězové se letos sejdou na startu. Ponořili jsme se do hloubi startovní listiny a zanalyzovali konkurenci...

Autor: Tomáš Přibyl
Cape Epic 2015 v české režii?

Pojďme udělat malou inventuru a rekapitulovat letošní startovní pole, aspoň co se týká největších favoritů. Je dobré připomenout, že už loni se vydal Cape Epic poměrně kontroverzní cestou stejných (a tučných) odměn pro nejlepší v kategoriích mužů i žen. Cílem bylo samozřejmě přilákat maximálně silnou konkurenci a získat tak ve všech hlavních kategoriích primát nejlépe obsazeného etapáku na planetě; a tím pádem i zájem dalších sponzorů, médií atd. Však to znáte.

Podařilo se to?

Zatímco loni to asi nebylo to pravé ořechové, mluvím samo sebou o kategorii žen, letos to vypadá, že se ledy pohnuly. Konkurence je jednoznačně nejtvrdší a my si budeme rekapitulovat pět pravděpodobně nejsilnějších párů, které se objevují v tiskových zprávách jako favoritky.

Ariane Kleinhans a Annika Langvad se vloni náramně bavily

Startovní číslo 50 povezou Švýcarka Ariane Kleinhans a Dánka Annika Langvad. Jsou to obhájkyně loňského triumfu, který se nerodil lehce po technických problémech hned na začátku závodu. Nicméně sedmatřicetiminutový náskok v cíli etapáku hovoří jasně o dominanci této dvojice. Připomenu jen, že se v případě obou jedná o zkušené závodnice; Ariane má v nohou 4 ročníky a 22 vyhraných etap, Annika ročník jeden a 7 vítězných etap.

Se startovním číslem 51 uvidíme švýcarskou veteránku Esther Suss s novou týmovou dvojkou, kterou se pro rok 2015 stala Belgičanka Alice Pirrard, aktuální národní maratonská mistryně. Z potenciálních favoritů je Esther nejzkušenější; má na kontě 5 startů na Cape Epic a 20 vítězství v etapách.

Číslo 53 dostala přiděleno velmi překvapivá dvojice, jejíž potenciál je zahalen určitým tajemstvím. Legendární  Norka  Gunn Rita Dahle bude startovat společně se světovou šampionkou v sprint eliminatoru Kathrin Stirneman ze Švýcarska.  Gunn Rita, ověnčená všemi myslitelnými světovými tituly a olympijskými medailemi, i její partnerka startují v africkém pekle poprvé, na první pohled vypadá dvojice tak trochu nesourodá svým zaměřením, ale nenechme se mýlit.

Číslo 52 bude mít na řídítkách loňská partnerka Esther Suss  Sally Bigham z Velké Británie a její partnerkou v utrpení bude naše stará známá Blaža Klemenčič ze Slovinska. Zatímco Sally má na svém kontě už 4 africké starty, při kterých zaznamenala 9 etapových vavřínů, Blaža je v závodě úplným nováčkem.

Poslední dvojice, kterou je potřeba zmínit, jede s číslem 55 a představuje magnet pro domácí diváky. Robyn de Groot je jihoafrickou šampionkou v XCM pro rok 2014, její švédská partnerka Jennie Stenerhag  pak zvítězila na domácím maratonském šampionátu  o rok dříve.

Chcete můj tip? Mám nést kůži na trh? Dobře. Mými jednoznačnými favoritkami jsou obhájkyně trofeje z roku 2014, na záda jim z háku budou dýchat Esther Suss a Alice Pirrard. Ale Cape Epic je ošidný, ženy zpravidla nemají k dispozici záložní týmové dvojice a každý technický problém na trati je pak velmi obtížně řešitelný. Vše tedy zůstává otevřené, rozhodnutí padne až projetím cílové brány v Meerendal Estate.  

Muži ve znamení  několika historických milníků

Co tím mám na mysli? Je to hned několik momentů, z nichž velká část bude velice atraktivní pro českého fanouška. Předně; mezi hlavní tři favorizované týmy patří hned dva s českou účastí. Je to o to zajímavější, že oba Češi byli členy vítězných dvojic v roce 2013 a 2014. Samozřejmě se jedná o Jaroslava Kulhavého a Kristiána Hynka.

Robert Mennen a Kristián Hynek - vítězové Cape Epic 2014

Druhým momentem je bitva o nesmrtelnost mezi Christophem Sauserem a Karlem Plattem. Oba mají v tuto chvíli na svém kontě čtyři vítězství v Cape Epic a oba touží dobýt další, které by je s největší pravděpodobností na dost dlouhou dobu učinilo legendami závodu, pokud už jimi vlastně nejsou. Oba mají po loňsku obrovskou motivaci, protože ročník 2014 se jim nevydařil podle předpokladů a skončili bez vítězné trofeje. Připomeňme jen, že Sauser startoval  s naším Františkem Raboněm a dojeli druzí, Karl Platt musel spolknout hořkou pilulku těsně po začátku závodu, když se jeho dvojice vinou zdravotních problémů úplně rozpadla. Dodnes mám před očima video, ze kterého jeho zklamání přímo prýštělo. Dnes je ale na startu znovu, odhodlaný a nepochybně skvěle připravený.

A třetí důležitý moment? No tím je přece po dlouhých letech start kompletní české dvojice, která má šanci dostat se do boje o umístění v popředí startovního pole. Jak už jsme avizovali, je to Honza Jobánek s Filipem Adelem, startující v dresech Mitas-Superior týmu. Česká kola, české pneumatiky, česká dvojice. Co víc bychom chtěli?

Filip Adel a Jan Jobánek, po dlouhé době čistě česká dvojice na startu Cape Epic

Stejně jako u ženské kategorie v krátkosti si probereme favorizované dvojice a hned ta první je poločeská.  S číslem jedna se na trať vydají Kristián Hynek a Rakušan Alban Lakata z týmu Topeak Ergon. Zatímco Kristián má za sebou jeden start, vítězný loňský debut s jednou vítěznou etapou, Alban se může chlubit šesti absolvovanými ročníky se dvěma etapovými vítězstvími.

Číslo 2 na řídítkách signalizuje dalšího Čecha ve dvojici. Již zmíněný legendární Christoph Sauser spolu s Jardou Kulhavým tvoří dvojici týmu Investec Songo Specialized. Švýcar má na hrbu devět předchozích účastí a 35 vítězných etap. Jaroslav účast jednu a 5 vítězných etap.

Tabulku s číslem 4 dostanou u prezence Karl Platt a Urs Huber, reprezentující tým Bulls. Karl je ze všech favoritů nejzkušenější, tedy pokud jde o Afriku. Má za sebou deset startů a 14 vítězných dní. Jeho parťákem je osvědčený Švýcar Urs Huber, který v Africe startoval čtyřikrát a má na kontě dvě vítězné etapy.


Osudný moment pro Karla Platta - opouští Cape Epic 2014 kvůli zraněnému kolenu

Pětka měla patřit letos zkušeným Němcům Markusi  Kaufmanovi s Jochenem Kaessem. Reprezentují formaci Meerendal Centurion Vaude. Kaufman se však nešťastně zranil na etapáku ve Španělsku, takže osud dvojice je nejasný, je však možné, že Kaessovi bude doplněn Stefan Sahm z vlastních týmových zdrojů. V původním složení se jednalo o velmi nebezpečný pár, oba závodníci měli na kontě čtyři africké starty a jedno, resp. dvě vítězství  v etapě.

José Antonio Hermida a Rudi van Houts; zástupci Multivan Merida jsou nerozlučnou dvojicí a rozhodně jim motivace nechybí. José po loňském trápení kvůli žaludečním problémům závod pojal více méně tréninkově, ale veselý z toho nebyl. Jejich dresy ponesou číslo 6 a ostatní se musí mít na pozoru.

A konečně domácí favorité, Jihoafričané Philip Buys a Matthys Beukes ze Scott  Factory Racing. Domácí týmy mají vždy o motivaci postaráno a cílem je vždy aspoň dílčí etapové vítězství. Jejich hlavním záměrem je určitě stát na stupních vítězů, a to i v celkovém hodnocení.

Jaroslav Kulhavý na Cape Epic 2013Znovu spolu! Jaroslav Kulhavý a Christoph Sauser

Stručný přehled situace na startu letošního ročníku bychom tedy měli. Už brzy vám ale přineseme další materiál. Připravujeme rozhovory s našimi závodníky, součástí článku bude i pohled médií na jejich šance. Povíme si také něco o strategii a záložních týmech. Bude to nepochybně skvělá bitva, tak trochu bratrovražedná. Zůstaňte na příjmu!

Foto: Michal Červený, Petr Slavík, Nick Muzik, Gary Perkin - Cape Epic/SPORTZPICS

Přečteno - 9782x Tagy: cape epic
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  2. Týmy a klubyTým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
    Tým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
  3. ZávodyFotogalerie: Cape Epic 2024
    Fotogalerie: Cape Epic 2024
  4. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  5. Ostatní závodyZávěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
    Závěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
  6. Ostatní závodyCape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem
    Cape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 Ondřej Kurri - vloženo: 04.03.2015 v 21:04:06

    S Kassem by prý měl jet Daniel Geismayr.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 sofort - vloženo: 04.03.2015 v 20:20:07

    odpověď na Ondřej Kurri — #1 Rýpeš zcela zbytečně:-) Tady s tím stejně nehneš :-)

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 Ondřej Kurri - vloženo: 04.03.2015 v 19:46:23

    Já nechci rýpat, jo, ale ten pravopis..... :-))

    1. na tento komentář reaguje sofort — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744