Cape Epic 2024: Obhájce loňského vítězství Matt Beers pojede s Howie Grottsem

Ani dnes nevynecháme představovačku dvojice Cape Epic 2024. Specialized letos spojuje dva vítěze různých ročníků... 

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec, Michal Červený
Cape Epic 2024: Obhájce loňského vítězství Matt Beers pojede s Howie Grottsem


Specialized Bicycles letos nenasadí nikoho z továrního celku, přesto se bude snažit přidat devátý titul na svůj rekordní seznam výher v Absa Cape Epic. Jak toho chce docílit? Obhájce loňského vítězství Matt Beers se spojil s vítězem z roku 2018, Američanem Howardem Grottsem. Jihoafricko-americká dvojice pojede pod hlavičkou Toyota-Specialized-NinetyOne, oporou jim bude na podporu záložní dvojice Alexe Millera a Johana van Zyla.

Jihoafrický maratonský šampion Matt Beers získal v roce 2023 po boku Američana Christophera Blevinse svůj druhý titul na Absa Cape Epic. Bývalý motokrosový závodník, který se stal bikerem, je proslulý svým velkým motorem a vlastnostmi podobnými parnímu vlaku na rovinách. Díky tomu by se jeho týmový kolega z roku 2024 měl cítit jako doma, protože Howard Grotts v roce 2018 zvítězil po boku Jaroslava Kulhavého, jemuž v Jižní Africe málokdo řekne jinak než "Czech Express".


Howie Grotts zvítězil v roce 2018 spolu Jaroslavem Kulhavým...

Trasa dvacátého ročníku Absa Cape Epic se sotva několika rovinatými kilometry a mnoha prudkými stoupáními bude pravděpodobně více vyhovovat Grottsovi než Beersovi. Ačkoli znalost místních podmínek a know-how závodu vyrovná případnou mírnou nevyváženost ve stoupáních pro Jihoafričana. 

"Myslím, že trasa je dobrou kombinací opravdu prudkých stoupání a silových výjezdů," řekl dvojnásobný vítěz závodu. "Trasa je velmi podobná té z roku 2021, kdy jsem vyhrál s Jordanem Sarrouem, takže se na ni těším. Howard už tento závod vyhrál a ví, co může očekávat. Loni jsme spolu trochu závodili v USA a myslím, že máme dobrou představu o tom, jak ten druhý rád jezdí."

Matt Beers a Chris Blevins si vloni skvěle rozuměli... 

"Jsem přesvědčen, že tato trasa Howardovi hodně sedí, snad se ho udržím, až to bude hodně prudké," smál se Beers." Také si myslím, že ví, jak zvládnout jezdce, jako jsem já, když v roce 2018 vyhrál s Jaroslavem. Věřím, že horko a drsné podmínky letos nabídnou velmi odlišný styl závodění."

Díky trase a pravděpodobným klimatickým podmínkám by závod mohl být stejně zajímavý jako Grottsův návrat do Západního Kapska. Američan nestartoval v Cape Epicu od roku 2018 a nějaký čas strávil mimo elitní závody, získal magisterský titul z matematiky a našel novou lásku ke sportu. "Pandemie byla přirozeným bodem k zamyšlení a k přemýšlení o něčem jiném než o cyklistických závodech," vysvětlil Grotts. "Možnost přestěhovat se na pár let do nového města /Missoula v Montaně, pozn. redakce/ také podnítila chuť vyzkoušet si i jiné sporty, jako je běh a klasické lyžování."


Kdo z těchto mužů bude stát na stupních vítězů i 24. března 2024?

Díky podpoře Specialized se Grotts od svého návratu k závodění objevuje převážně na gravel závodech v USA. "Opravdu se těším na pořádné závody na horských kolech," usmál se. "V kalendáři dnes dost převažují gravel závody, což není špatně, ale je příjemné se 'vrátit ke kořenům'. Ale i za těch pět let, co jsem Cape Epic nejel, se zlepšila technologie kol, výživa i tréninková věda, takže bude zajímavé sledovat, jaká je úroveň."

Matt Beers a Howard Grotts vystartují 17. března s číslem jedna. Kdo budou jejich největší soupeři? Rozhodně to bude německá dvojka Orbea Leatt Speed Company ve složení Georg Egger a Lukas Baum, jenž dokázali fantasticky zvítězit v roce 2022 při svém debutu. Ti vystartují s číslem 10. Nesmíme zapomenout ani na Nino Schurtera (SUI), jenž se spojil se Sebastianem Fini Carstensenem. A pochopitelně i němcko-český pár Andreas Seewald a Martinem Stošek (Canyon Sidi), jenž právě v roce 2022 měl celkové vítězství na dosah. 

Ale o tom až příště. 

 

Přečteno - 4265x Tagy: cape epic howard grotts matt beers
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  2. Týmy a klubyTým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
    Tým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
  3. ZávodyFotogalerie: Cape Epic 2024
    Fotogalerie: Cape Epic 2024
  4. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  5. Ostatní závodyZávěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
    Závěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
  6. Ostatní závodyCape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem
    Cape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 Paklík - vloženo: 02.03.2024 v 17:10:34

    odpověď na North Boy — #1 Ahoj,

    tady je startovka.

    https://www.epic-series.com/capeepic-riders-register

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 North Boy - vloženo: 02.03.2024 v 08:33:28

    Píšete v poslední větě Andreas Seewald a Martinem Stošek ? Ještě před pár dny jste psali, že s Martinem pojede Petr Vakoč. Tak jak to tedy je?

    1. na tento komentář reaguje Paklík — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744