"Eine Albstadt Rückblicke" aneb zajímavosti uplynulého svěťáku

Co všechno ukázal a prozradil první evropský závod SP v Albstadtu? První bedna pro Ibis, nenápadný LUX 2023, Sarrou bez mozku, kam zmizely hardtaily?

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený, Jan Brychta
"Eine Albstadt Rückblicke" aneb zajímavosti uplynulého svěťáku

 
Druhý závod světového poháru XCO v německém Albstadtu odstartoval i evropskou šňůru seriálu. Týmy a závodníci se tak mohli ukázat v plné parádě. Oproti Brazílii sice ubylo diváků a exotiky, přibylo ale zajímavostí, novinek, spekulací a tajnůstek. A my se v nich velmi rádi rochníme... Zmiňované poznatky můžete brát i jako pozvánku do Nového Města, protože celý ten cirkus se právě přesunuje a vy ho můžete vidět na vlastní oči...

Hardtaily vyměněny za fully
Zatímco vloni byly na trati SP vidět hardtaily v drtivé většině i mezi muži, letos tomu tak nebylo. V roce 2021 byl v první pětce pořadí závodu XCO jediný závodník na celoodpruženém kole - Nino Schurter. Jinak vítěz Victor Koretzky (Orbea), třetí Mathias Flückiger (Thömus), čtvrtý Ondřej Cink (Kross) i pátý Thomas Pidcock (BMC), jeli na pevných rámech. V tom letošním závodě tomu bylo zcela naopak. Jediným závodníkem na hardtailu byl pátý David Valero Serrano (BH). Jinak vítěz Pidcock (BMC), stříbrný Schurter (Scott), bronzový Vlad Dascalu (Trek) i čtvrtý Titouan Carod (BMC) vezli fully. 

"Mně ten pevňák moc nesedí, člověk už je zvyklý na fulla, takže jsem už letos jel na něm. Ve sjezdech člověk ušetří hodně energie a zároveň může jet rychleji," vypověděl Ondra Cink, který se řadí mezi ty, kteří vloni jeli hardtail a uplynulou neděli fulla.
 

Zrychlilo se?
S výše uvedeným se pojí u druhá zajímavost... A tou je IG "storýčko" Henrique Avanciniho: "Stejná trať jako vloni, podobné podmínky jako vloni a skončil jsem na 9. místě s tempem, které by mě zařadilo do boje o vítězství. Zvedla se úroveň?" Odpověď asi není jednoznačná, protože velkou roli budou hrát drobné úpravy na trati, které mohly časy zrychlit. Nebo to bude tak, že výběr celoodpružených modelů kol je zkrátka vhodnější? 

 

Rissveds na Ibisu
Americký Ibis slaví první medaili ve světovém poháru XCO! A to hned v prvním závodě, do kterého byl nasazen. Švédská bikerka Jenny Rissveds při své letošní premiéře v SP dojela druhá za Rebeccou McConnell. Což jistě není samo o sobě nijak zajímavé, nebýt toho, že sedmadvacetiletá Jenny vyměnila Specialized za Ibis. Startovala na novém modelu Exie - defacto prvním cross country modelu této značky představeného vloni v červenci - a rovnou jej poslala na bednu. Pokud vás zajímají detaily kola, počkejte si pár dnů...


 

Starý lišák Nino
Nino Schurter nepřestává udivovat. Ve svém věku - v pátek slaví 36 let! - pracuje na detailech jako málokdo. Je si vědom toho, že rozhodnout závod může drobnost. Pokud jste sledovali živý přenos z Albstadtu (a vlastně i z Petrópolisu), jistě vám nemohlo uniknout to, jak se devítinásobný mistr světa nebojí použít "B" lajnu. Kolik závodníků si vůbec takovou možnost vyzkouší v tréninku? 

Živoucí legenda sportu ladí pochopitelně i svůj stroj. Jeho Spark má některé specialitky, které nenajdete na žádném sériovém kole na světě - do short tracku nasadil převodník se 40 zuby! Made in Sram. Na míru, pouze pro Nina. V cross country Nino používá 38 zubů, což také není zcela běžné.

V neposlední řadě jsou to také antivibrační nálepky Axxios, jichž má na svém biku celkem 11. Opravdu taková věcička pomáhá, nebo jen to jen placebo? 
 

Používají Pidcocka pro posouzení prototypu? Pravděpodobně!
Přestože Pidcock od zlaté medaile z olympijských her v Tokiu na horských kolech nezávodil, stačilo Britovi jen pár kol, aby ze svých soupeřů nadělal komparzisty.  Pod nohama měl v podstatě stejný stroj BMC Fourstroke, na kterém většinu sezony závodil vloni. Co nemohlo ujít pozornosti novinářů - bohužel jeho tým Tomova dvě totožná kola sleduje pohledem ostřížím a jakékoli přiblížení fotografa je eliminováno, přesto pár kvalitních fotografií do světa internetu uniklo - je prototyp vidlice a tlumiče SR Suntour s elektronickým lockoutem. Oba díly postrádají dálkové ovládání a inteligentně se nastavují tak, aby se uzamkly nebo otevřely v závislosti na terénu.

O novém systému SR Suntour se toho oficiálně moc neví, nicméně se zdá, že úroveň integrace je na velmi vysoké úrovni. Je to cesta, jak se SR Suntour snaží předběhnout Fox Live Valve, nebo RockShox Flight Attendant, tedy dva elektronické systémy na trhu?
 

Spy Canyon Lux
V tichosti pustil německý Canyon do víru dění nový model Lux, který bude představen až za několik týdnů. V Albstadtu se objevily dva, jeden sedlala Loana Lecomte a druhý Sam Gaze. Mimochodem, nový Lux také vezli šest dnů ve žlutém dresu Martin Stošek a Andreas Seewald na Cape Epic. Bylo těžké při našich bulvárních choutkách dělat jakože nic... a právě z tohoto důvodu jsme vám z Jihoafrické republiky představili kolo Kristiána Hynka, jedoucího na stávajícím modelu.

I v tomto případě platí, že jakékoli detailní fotografie a informace jsou tabu. Canyon měl původně novinku představit už tento víkend v Novém Městě na Moravě, ale jak už je v posledních měsících v cykloprůmyslu zvykem, vše se zpožďuje a odkládá. A tak i Lux 2023 bude oficiálně představen až na konci května v Koblenzi.  

Na první pohled se nový Canyon Lux od toho z roku 2018 příliš neliší. Největší novinky můžeme spatřit v oblasti hlavy - masívnější provedení a zejména plná integrace vedení. Další viditelnou změnou - na druhý pohled - je nová zadní vzpěra na levé straně kola, jež na konci postrádá typické zakřivení. 

Na další detaily si ovšem musíme počkat. 
 

Sarrou jel bez mozku
Francouzský exmistr světa Jordan Sarrou nejen že nevyrazil na hardtailu, on nevyrazil ani na top modelu určeném pro cross country. Zvlášť na takovém okruhu, jako je Albstadt - tedy s velkým převýšením a nepříliš náročnou technikou - je s podivem, že devětadvacetiletý závodník sáhl po modelu bez mozku, tady Epic Evo. Ten totiž postrádá technologii Brain umožňující automatické zamykání a odemykání tlumiče i vidlice a zejména pak vyšší zdvihy. Vzadu 110 mm a vpředu až 120 mm, obě jednotky ovládá konvenčně mechanicky z řídítek.

 

  


Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyPo královské etapě je v čele Cape Epic Beers s Grottsem. Hník s Petrušem v top 10, Kulhavý končí
    Po královské etapě je v čele Cape Epic Beers s Grottsem. Hník s Petrušem v top 10, Kulhavý končí
  2. Ostatní závodyCape Epic 2024: Stošek s Vakočem dnes plnili svou úlohu a skočili do top ten
    Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem dnes plnili svou úlohu a skočili do top ten
  3. Ostatní závodyNino Schurter ukázal hlad po vítěztví na Cape Epic, s Carstensenem ovládli prolog
    Nino Schurter ukázal hlad po vítěztví na Cape Epic, s Carstensenem ovládli prolog
  4. Ostatní závodyCape Epic 2024: Nino Schurter na startu, překvapivě s Dánem Carstensenem
    Cape Epic 2024: Nino Schurter na startu, překvapivě s Dánem Carstensenem
  5. Světový pohárSvětový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude
    Světový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude
  6. Světový pohárDo startu MS v Táboře zbývají 4 dny, co napovědělo Hoogerheide?
    Do startu MS v Táboře zbývají 4 dny, co napovědělo Hoogerheide?

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #7 Honza S. - vloženo: 12.05.2022 v 14:36:14

    odpověď na Lucka — #6 Nemám jinou možnost, jinak by to bylo k pláči.:-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #6 Lucka - vloženo: 12.05.2022 v 14:01:56

    odpověď na Honza S. — #5 Tak to berte jako vtip, jak jste psal v prvním komentáři :-)

    1. na tento komentář reaguje Honza S. — #7
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #5 Honza S. - vloženo: 11.05.2022 v 22:52:56

    Hm, tak ani druhý pokus s nadpisem nevyšel. Neurčitý člen v množném čísle neexistuje. Neumíte psát ani česky, tak se prosím nesnažte do toho tahat ještě druhý jazyk.

    1. na tento komentář reaguje Lucka — #6
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #4 Luboš Oubrecht - vloženo: 11.05.2022 v 12:01:06

    odpověď na rotik — #3 Jordan Sarrou, jako tovární jezdec Specialized asi problém se servisem řešit nebude ( u hobby jezdců už to může být důvodem ) Vidím to tak, že mu nemusí vyhovovat charakteristika platformy Brain ( někdo na Brain nedá dopustit a někomu to prostě nesedí ). Ale jako pravděpodobnější důvod vidím to, že jako většina světové špičky v XCO v posledních dvou sezónách přechází na vyšší zdvihy ( 110 – 120 mm ), tak i on chce takový bike zkoušet ( uvedl to v rozhovoru pro jakýsi zahraniční web ). Jelikož model s Brainem má 100 / 100 mm, tak sáhl po modelu Evo, který má 120 / 110 mm a Brain nemá. Myslím si, že je to přechodné období, než vyjde nový Epic. Ten už v XC variantě bude pravděpodobně na vyšším zdvihu a bude opět vybaven nějakým automatickým zavíráním pružení. Je to jen můj odhad, ale současný Brain je možná poslední na mechanickém principu :-)

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #3 rotik - vloženo: 11.05.2022 v 10:55:15

    Že Sarrou jel bez BRAINu se nedivím. Není náhoda, že jeden z nejprodávanější modelů XC biku na cyklobazaru je právě EPIC s BRAINem. Jo, když to chvilku funguje, asi je to fajn. Problém ovšem je, že takových okamžiků moc není a jste s tím víc v servisu, než v terénu. Kupoval jsem teď nový bike a BRAIN byl pro mě důvod proč jsem Epica vyředil z výběru. Ne vše, co je automatické je lepší a v tomto případě manuální lockout je mnohem spolehlivější. Samozřejmě tady dočteme jen o tom, jak je BRAIN suprčupr vychytávka...

    1. na tento komentář reaguje Luboš Oubrecht — #4
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #2 Burgr - vloženo: 11.05.2022 v 07:54:29

    odpověď na Honza S. — #1 Němčinu nedokážu posoudit, ale třetí pád v češtině je "mi/mně", nikoli mě...

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #1 Honza S. - vloženo: 10.05.2022 v 21:42:43

    Tvl, to je zase jednou titulek. To tady prezentujete svoji neznalost němčiny nebo to byl jenom pokus o vtip?

    1. na tento komentář reaguje Burgr — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744