Emil Hekele: Návrat na MS po osmnácti letech

Čtvrtý muž domácího šampionátu Emil Hekele brzy oslaví 40. Na svůj věk se rozhodně necítí, na MS se vrací po dlouhých 18ti letech...

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený, Miloš Lubas
Emil Hekele: Návrat na MS po osmnácti letech


"Na čtyřicet se rozhodně necítím, když má člověk výkonnost, tak není starý," říká Emil Hekele, čtvrtý muž letošního šampionátu v Hlinsku, kde si definitivně řekl o reprezentační dres. Naposledy startoval před osmnácti lety na mistrovství světa v mrazivém Popradu 1999, kde v kategorii U23 skončil sedmý. Možná jediný neprofesionál ve startovním poli žije v Lošticích, kde provozuje svou malou prodejnu Emilio Sport, která je jeho obživou. Na kole trénuje po práci. V neděli v 15:00 hod. se spolu s Borošem, Nesvadbou, Malíkem a Paprstkou postaví na start elitního závodu mužů.

Emile jak se cítíš po 18 letech na MS a jaké jsou tvé ambice?
Cítím se dobře, je skvělé být zase na mistrovství, vážím si toho. Nemůžu ale mít přehnaný ambice. Všude kolem slyším a čtu, že sem na mistrák světa nepatřím, že jsem starej a neperspektivní. Pokud má člověk výkonnnost, tak není starej. Tak to vidím já. Já jsem strašně rád, že jsem tu šanci tady startovat dostal. Myslím, že mě to zase může posunout dál. Osobně bych strašně rád skončil v první třicítce, ale bude strašně záležet na startu, kde nestojím optimálně a tady na tý trati to nebude jednoduchý. Spokojenej budu ale i v tom momentě, když na trati nechám všechno, neudělám chybu.

Co říkáš mistrovské trati?
Trať jsem jen viděl, procházel jsem si jí. Půjdu na ní trénovat až dnes, hodně se mi líbí, ale na sebe bych si představoval jinou, delší rovinky, jsem víc do tahu. Bude záležet na podmínkách, hodně se mění a ještě se měnit budou. Jdu do každýho závodu s tím, že tam nechám všechno, ať tam je trať jakákoli.


Emil Hekele v březnu 2017 oslaví kulaté čtyřicátiny, přesto nebude ve startovním poli mužů nejstarším účastníkem. Primát v tomto směru má dánský reprezentant Joachim Parbo, který letos na podzim bude mít na dortu 43 svíček. Za zmínku ovšem stojí vůbec nejstarší startující na letošním MS v Lucembursku. Tou je domácí Suzie Godart.... a pozor, ta 12. července 2017 oslaví už své 55 narozeniny! Další zajímavostí je, že na na letošním lucemburském mistrovství dojela třetí a její 27letá dcera hned za ní čtvrtá. Ale v minulosti už spolu stály na bedně dvakrát. S cyklistikou Suzie začala později, až po narození svých dětí. Hned v roce 1994 se jí podařilo vyhrát domácí mistrovství. Na dnešní odpoledne má realistický cíl - nechytnout rundu. O konci kariéry zatím neuvažuje.

 


Takhle Emil Hekele slavil v cíli domácího šampionátu v Hlinsku

Zažíváš slušnou sezonu
Změnil jsem pár věcí, jsem sám ve svým týmu, ale mám okolo sebe pár lidí, kteří se o mě starají. Teď mám nového trenéra, má to řád a výkonnost jde nahoru. Cítil jsem se dobře už v Táboře, kolem vánoc jsem se rozzávodil, forma gradovala na mistráku v Hlinsku. Možná by to mohlo být ještě lepší, kdybych nejel ten poslední závod v Holandsku, ten byl hodně těžký. Navíc si myslím, že mě v Hlinsku limitovalo to, že nemám kotoučovky. Na nich bych ten sjezd projížděl jinak.

Co tě žene dál?
Já ani nevěděl, jestli tuhle sezonu objedu. Už jsem si zase říkal, jestli mám vůbec jezdit dál. Motivovala mě moje bývalá partnerka Martina, pak jsme se rozešli a já jsem řekl, že když už jsem tu sezonu načal, tak jí dojedu. Nebyl jsem v dobrým stavu, prázdnej. Na tréninku jsem si čistil hlavu, nemyslel jsem na splíny. Zajel jsem pár dobrých závodů, v Kolíně jsem vydržel jet s klukama půl hodiny a to mě zase nakoplo. Strašně mi to pomohlo psychicky, když jsem věděl, že můžu jet s Paprstkou a Nesvadbou. Tohle funguje, to mě posunulo dál, člověk si hned víc věří.


Emil Hekele 27.1. 16:54 hod. Ibis Hotel, Esh-sur-Alzette

Přemýšlíš o konci kariéry nebo budeš závodit dál?
No, vzpomínám na to, jak spolu stáli mladej a starej Šimon na startu :-) Neříkám, že se toho dožiju, ale nebylo by to špatný. Já plánuju jen tak rok, maximálně dva dopředu. Pro mě je motivace příští rok mistrovství Evropy v Táboře. Doufám, že zdraví vydrží. Ani nevím, jak to bude s ostatníma klukama, kteří teď stojí jako Radek Šimůnek, Kuba Skála nebo Martin Bína. Takže Tábor 2017 je pro mě velká motivace.

Přibliž našim čtenářům své začátky...
V devíti letech závodně - cyklokros a silnici. Od malička jsem si ale hrál na cyklokrosaře. Znal jsem všechny naše hvězdy jako Fišeru, Šimůnka, Kvasničku a to mě strašně vtáhlo do cyklokrosu. Byl jsem v Dukle na dráze, ale pořád mě to táhlo do terénu a vždycky jsem v tom chtěl něco dokázat.

A potom?
Elitu jsem začal jezdit v roce 2013, když byl mistrák v Lošticích. Měl jsem dvě pauzy, jedna pětiletá a dvouletá. 2002-2004 a pak 2008-2014. Měl jsem pocit, že to nejde nikam posunout v těch podmínkách, který jsem měl. Dostal jsem se do stavu, kdy jsem říkal, jestli to má vůbec smysl. Žádnej tým mě nechtěl, tak jsem si řekl, že s tím skončím. Pak mě zase Zdenda Mlynář zlanařil a šel jsem jezdit do Sparty, z tý jsem pak odešel a po čtyřech sezonách jsem si zase řekl, že s tím seknu. Pak mě nakopl mistrák u nás doma v Lošticích, kde jsem skončil dvanáctej. To není špatný, říkal jsem si a zase mě to namotivovalo. Výsledky šly postupně nahoru, jezdil jsem pak v desítce na MČR, a to nebylo špatný.


Emil na trati v Uničově 2016

Jakého úspěchu si ve své kariéře vážíš nejvíc?
Úspěch - to nedokážu posoudit, ale asi by to bylo to 7. místo na MS 1999 v U23.

Poslední dotaz: van der Poel nebo van Aert?
No, to je otázka. Těžko na ní odpovídat, oba jsou na tom skvěle, bude záležet na maličkostech, ale mírně favorizuju van der Poela, kterej je technik a umí víc nástupy, van Aert je spíš tempovej.

Přečteno - 9025x Tagy: mistrovství světa cyklokros bieles emil hekele
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
  2. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  3. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  4. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  5. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
  6. Mistrovství světaPrvní medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
    První medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 Giro - vloženo: 03.02.2017 v 11:45:28

    Čau něco do diskuse, jeden můj trenér říkával: „ zkus mezi 18 a 22 do toho dát všechno a dělej to s maximálním nasazením, a když tě to potom neuživí (nezajistí na budoucnost)věnuj se sportu jen na hobby úrovni a buduj si normální profesní život.“ Např. v dávných letech, kdy běžci nebyli profi, Herb Elliot ukončil kariéru v necelých 25, jako světový rekordman a olympijský vítěz, protože dodělal vysokou školu a byl čas se zapojit do normálního života. Jinak je to samo každého svobodná volba!

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 jemen01 - vloženo: 03.02.2017 v 10:38:35

    odpověď na LuckyLuke — #2 Jodpověď na LuckyLuke — #2 Ja si myslim prave naopak ze je to ukazka ze kdyz se to da kdyz chce,a nemyslim si ze to dela kuli vysledkum,ale kdyz ma pro to vasen a nasazeni!proste kdyz to je jeho zivot tak nevim proc by se mel jako kazdej druhej snazit v nejaky firme kdyz muze delat neco co je jeho sen!Pro me je to stejnej borec jakokdokoliv jinej koho tady adorujete na mtbs strankach jako Jiri jezek,kulhavy nebo jini....jak rikam je super videt ze se to da a tim nemyslim jen Sport.

    za me respekt!

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 LuckyLuke - vloženo: 01.02.2017 v 22:12:16

    Nevím, ve mě to vzbuzuje spíš lítost. Pokud umístění na MS v třetí desítce ve 40 letech (což samo o sobě je určitě super výsledek - ale nevydělá si tím) je jeden z top výsledeků celoživotního obětování sebe sama, rodiny a pořádné profesní kariéry. Já byl jeden z těch, co včas přestal do závodní cyklistiky "investovat" své ostatní příležitosti, i když jsem svého času měl nabídky se cyklistikou (nuzně) živit.

    1. na tento komentář reaguje jemen01 — #3
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 rotik - vloženo: 30.01.2017 v 16:06:52

    Klobouk dolů, před Emilem! Pěkný rozhovor a Emil taky zajel supr výsledek...

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744