Fatbike Challenge 2016 - víkend v Jizerkách

Fatbikům letošní zima příliš nepřeje, ale ani to nezkazilo radost a požitek z prvního ročníku akce pod názvem Fatbike Challenge 2016...

Autor: Redakce MTBS
Fatbike Challenge 2016 - víkend v Jizerkách

Minulý víkend se v Držkově v Jizerských horách uskutečnila akce s názvem Fat Bike Challenge víkend. Sportovně-závodně-nezávodní podnik, kde šlo hlavně o to užít si volný čas v sedle tlusťochů ve společnosti podobně naladěných lidí. Ačkoli podle kalendáře byla půle února, počasí bylo spíše aprílové. V týdnu před akcí stačilo dvakrát napadnout a dvakrát zase vše roztát.

Zázemí celé akce bylo v místním kulturním domě. Odtud se v pátek večer vyráželo na první společnou vyjížďku směr hřeben Černé studnice. Hejno světlušek přelétlo na sedlo Berany a odtud pak po zasněženém hřebenu zpět do base campu. Pro většinu osazenstva to bylo první seznámení s tlusťochy.

V sobotu po společné snídani a náležitém vytrávení přišel čas na trail race. Závod po klikatých, úzkých cestičkách nahoru a dolů. Startovalo se hromadně a s úsměvem na rtech. Muži si objeli dva devítikilometrové okruhy, ženy jeden. V prvním kole se jelo ještě po zmrzlém povrchu, občas sněhu. Slunce ovšem nelítostně pracovalo a druhé kolo bylo vyloženě cyklokrosové. V cíli byl nejrychleji Jirka Reeh, který se na trati zdržel hodinu a deset minut. Z žen se s tratí nejlépe poprala Alena Čepelíková, která do cíle doběhla vedle kola s řetězem v kapse.

Fatbike Challenge 2016

Po očistě kol, závodníků a následném rautu program pokračoval diashow cestovatele a dobrodruha Honzy Žďánského. Ten vyprávěl o své zimní výpravě přes zamrzlý Bajkal na fat-tříkolce. Jenže on ten Bajkal zamrzl jen tak trochu a o to větší to bylo drama. Prostě zážitky, které si většina lidí ráda poslechne, ale zažít to na vlastní kůži nechce. Každopádně bylo u piva co řešit a tak se řešilo asi do tři hodin ráno.

V neděli opět společná vyjížďka směr Černá studnice, která je o nějakých 200 výškových metrů výše než Držkov a to byl za aktuálního počasí rozdíl mezi sněhem a bahnem. Zasněžený hřeben z Beran na Muchov byl tím pravým fatbike trailem. Odtud pak po žluté směr Smžovka, kdy terén hodně přiostřil a každý si tak mohl vyzkoušet, kolik toho z kopce zvládne a jak hodně pomáhá plášť rozměru 4 nebo 5 palců.

"Díky podpoře dovozců Salsa a Specialized se nám podařilo sehnat 20 fatbiků na vypůjčení, díky tomu si spousta lidí mohla pořádně osahat tyhle stroje a užít si tak celý víkend, bez nutnosti mít vlastní kolo. Počasí nám moc nepomohlo. Mělo to i něco do sebe, alespoň si všichni mohli vyzkoušet, že fatbike není jen kolo na sníh. Teď už spřádáme plány na druhý ročník," říkají organizátoři.

Text: Ondřej Němec, Bikebros

Fatbike Challenge 2016
Fatbike Challenge 2016
Fatbike Challenge 2016
Fatbike Challenge 2016
Fatbike Challenge 2016
Fatbike Challenge 2016

Přečteno - 5715x Tagy: fatbike
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsAscendu 3x3 tříkolka, co vyjede vše
    Ascendu 3x3 tříkolka, co vyjede vše
  2. Ostatní závodySnow Bike Festival: Fatbiková paráda ve švýcarských alpách
    Snow Bike Festival: Fatbiková paráda ve švýcarských alpách
  3. PozvánkySnow Bike Festival v Gstaadu znovu jako UCI závod
    Snow Bike Festival v Gstaadu znovu jako UCI závod
  4. ZávodyFotogalerie: Lawi Krkonošská 70 - fatbike race
    Fotogalerie: Lawi Krkonošská 70 - fatbike race
  5. Kolo pro životŠpindl znovu zve bikery. Je tady finále Stopy pro život
    Špindl znovu zve bikery. Je tady finále Stopy pro život
  6. ZávodyFotogalerie: Fatbiky na Božím Daru 2017
    Fotogalerie: Fatbiky na Božím Daru 2017

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 ltm_cz - vloženo: 24.02.2016 v 13:36:10

    Myslím, že se na tom dá zablbnout i po lese :) bez sněhu ....

    bohužel, zima tento rok není moc ani na horách :( a zrovna z Držkov kde se FatBike CHallange konalo je to fakt kousek do Krkonoš i Jizerek ....

    Minulý rok jsem měl Fatbika půjčeného na jeden den a bylo to super 10čísel prašanu a sluníčko .. pak tě to úplně nutí uvažovat o koupi :)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 leszczynski - vloženo: 24.02.2016 v 12:03:20

    odpověď na lalin — #3 V našich klimatických podmínkách tento "trend" moc nechápu. Max. tak někde na horách, kde je opravdu hodně sněhu, má fatbike uplatnění.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 lalin - vloženo: 24.02.2016 v 11:43:21

    aspoň je vidět, jak "obrovský boom" ty fatbiky reálně jsou :-)

    1. na tento komentář reaguje leszczynski — #4
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 ltm_cz - vloženo: 24.02.2016 v 11:29:58

    odpověď na panzdenda — #1 To bude asi tím , že ostatní vyměkli a zůstali doma u televize... nebo tady očekáváme jen reporty z masových akcí?

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 panzdenda - vloženo: 23.02.2016 v 21:14:31

    Závodu se zúčastnilo 18 závodnků... to snad ani nepatří na stránky portálu kategorie mtbs.cz :-)

    1. na tento komentář reaguje ltm_cz — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744