Ghost Riot Enduro Full Party podruhé

Dneska si podrobněji představíme druhou generaci populárního celoodpruženého biku od německé značky Ghost...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
Ghost Riot Enduro Full Party podruhé

Je to až neuvěřitelné, ale od prvního představení modelu Riot zanedlouho uplyne už osm let. Ano, tak dlouho je to od chvíle, kdy značka Ghost světu poprvé představila opravdu hodně inovativní bike, navíc s českou konstruktérskou stopou na kterém posléze jezdilo v továrním týmu i několik českých závodníků.

Tehdy šlo o bike na pomezí trailu a endura, postavený na 27,5" kolech a kompletně karbonovém rámu. Druhá generace, která sice staví na stejném jménu, si však z původního modelu ponechává jen pramálo.

Ghost oslavil 20 let představením modelu Riot 2014

Vzpoura ostře řezané novinky Ghost Riot

Adam Stašek: Riot je moje dítě

Ghost nového Riota nabízí celkem ve třech variantách, z nichž dnes máme před sebou tu s nejvyšším zdvihem 160 mm označenou jako Enduro. Nový Riot, jak již bylo řečeno, si ale z toho starého nenechává krom názvu téměř nic. Kompletně předělaná, a to dost zásadně, je zde geometrie a vůbec celý sizing. Co se materiálu týká, tak karbon nově kompletně nahrazuje hliník, a pokud se ptáte, jak je to s průměrem kol, tak i zde je odpověď, že se mění, a to tak, že u nejmenší velikosti S dostanete 27,5" a u tří ostatních velikostí (M, L a XL) pak najdete výhradně devětadvacítky.

Enduro model je nově postavený také na vyšších zdvizích. Zadních 160 mm doplňuje přední 170mm vidlice. A s příchodem nového modelu se mění také kompletní systém odpružení. Zatímco původní Riot disponoval čtyřčepovým zavěšením zadní stavby, vylepšeným navíc o speciální napákování tlumiče "Riot Link", tak nejnovější generace dostala kompletně nové odpružení, postavené na bázi virtuálního odpružení, které využívá dvojici na sobě nezávislých vahadel, na kterých je zavěšena zadní stavba, svařená do tvaru mohutného trojúhelníku.

Tlumič je pak v rámu umístěn svisle před sedlovou trubkou, což je vlastně asi jediné, co je společné pro nový a původní model Riotu.

Jinak co se týká samotného rámu, tak zajímavě ale velice prakticky je zde řešeno vedení kabeláže. Spodní rámová trubka je totiž ve své dolní části opatřena jakýmsi kanálem, zakrytovaným dlouhým plastovým dílcem, který drží kabeláž u rámu, aniž by se přitom musela složitě prostrkovat otvory dovnitř samotných trubek a vycházet z nich ven v jejich zadní části.

Pozorní čtenáři si určitě všimnou také zvláštní sedlové objímky, která prozrazuje, že podobně jako u nového hardtailu Lector má i Riot integrovanou teleskopickou sedlovku Eightpins o průměru 34,9 mm, která zajíždí v celé své délce do rámu a její zdvih je jednoduše nastavitelný.

Geometrie je zde oproti původnímu modelu Riot hodně jiná. Nejenom, že je orientována více na to, jaký jízdní styl preferujete místo toho, aby se odvíjela striktně od výšky postavy, ale dostala také hodně progresivní styl, který charakterizují hlavový úhel 64°, sedlový úhel 77°, reach až 528 mm (XL), nebo délka zadní stavby 435-455 mm v závislosti na velikosti.

A jak možná tušíte z fotek, nejvyšší model Full Party nemá nudnou ani specifikaci komponentů...

Pokračovat na: Shimano, Formula a spol.

Seznam stránek článku:

  1. Ghost Riot Enduro Full Party podruhé
  2. Shimano, Formula a spol.
  3. Fotogalerie
Přečteno - 15326x Tagy: ghost my2021
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  2. ServisAccell Group uzavře továrnu Ghost ve Waldsassenu
    Accell Group uzavře továrnu Ghost ve Waldsassenu
  3. TechnikaFotogalerie: Ghost Path Riot CF Advanced
    Fotogalerie: Ghost Path Riot CF Advanced
  4. Testy - RecenzeTEST: Ghost Path Riot CF Advanced
    TEST: Ghost Path Riot CF Advanced
  5. TechnikaFotogalerie: Ghost Path Asket PRO
    Fotogalerie: Ghost Path Asket PRO
  6. Tech newsGravelový Ghost Path Asket PRO přijíždí
    Gravelový Ghost Path Asket PRO přijíždí

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744