GT Bicycles slaví 50 let

Americká značka GT v roce 2022 slaví velké kulaté jubileum svého založení. Pojďte si společně s námi zavzpomínat na to, co všechno ji během pěti desítek let provázelo...

Autor: Petr Bureš
Foto: Archiv
GT Bicycles slaví 50 let

Podobně jako většina dnes velkých renomovaných cyklistických značek začínalo také GT ve skromných podmínkách. Píše se rok 1972 a Gary Turner začíná řešit, na čem bude jezdit jeho syn Craig závody v BMX. Většina dětí tehdy jezdila na různě upravovaných kolech Schwinn Stingray, která však byla jednak poměrně dost těžká a jednak i dost poruchová.

Gary Turner byl povoláním inženýr a pracoval jako konstruktér závodních dragsterů. Netrvalo proto dlouho a díky svým svářečským schopnostem a zkušenostem se stavbou podvozků dragsterů se rozhodl, že postaví pro svého syna vlastní BMX rám. Ten navrhl z trubek z ušlechtilé oceli 4130 chrom-moly, která měla daleko lepší vlastnosti než obyčejná ocel používaná tehdy na rámech levných kol.

Garyho syn Craig tak objížděl závody na kole, kterého si rychle všimli ostatní a Gary Turner tak začal vyrábět tyto rámy také pro ostatní děti. Díky nízké váze se kolo stalo rychle hitem a malá garáž v kalifornském Fullertonu se rázem stala výrobnou BMX rámů. Jenže rostoucí zájem o tyto rámy a omezené výrobní kapacity Garyho garáže logicky musely narazit na strop.

Díky tomu, že Garyho syn objížděl spoustu závodů a také známý seriál SoCal BMX, se seznámil s Richardem Longem, který tehdy provozoval jednu z BMX tratí a společně se dohodli, že založí firmu, která bude vyrábět BMX kola. K tomu pak došlo přesně pět let od vyrobení prvního Garyho rámu, v roce 1977.

Nová společnost dostala jméno po iniciálách Garyho Turnera GT Bicycles a specializovala se na výrobu BMX rámů. Zájem o jejich kola byl obrovský a tržby firmy, která se z malé garáže přestěhovala do nových výrobních prostor, raketově stoupaly. Do konce roku 1981 tržby dosáhly 4 milionů dolarů.

Turner a Long v roce 1981

 

Jelikož se z GT stala rychle velice úspěšná firma, začala se angažovat také na sportovním poli. V roce 1980 uvedlo GT Bicycles na trh své první závodní kolo s názvem GT Pro a spolu s tím byl odstartován také sponzoring profesionálních jezdců Eddiho Fioly a Boba Moralese, kteří patřili ke špičce freestyle BMX.

Obchodům se dařilo, a tak značka GT v druhé polovině osmdesátých let kupuje několik dalších firem. V roce 1985 to bylo Dyno od Boba Moralese a následovaly ještě Robinson Racing v roce 1987 a Auburn Cycles a Powerlite v roce 1989. Mimochodem, jméno "Dyno" GT dodnes využívá, a to pro označení svých specifických cruiser BMX modelů, jejichž popularita v USA roste, nicméně v Evropě jde spíše o podivínské retro modely.

Druhá polovina osmdesátých let pak znamenala mnoho změn, které souvisejí s útlumem BMX aktivit a nástupem fenoménu horských kol. Pro dvojici zakladatelů to pak znamenalo několik zásadních změn.

Přečteno - 12556x Tagy: gt retro
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: GT Force Carbon Elite
    Fotogalerie: GT Force Carbon Elite
  2. PreviewGT Force Carbon Elite - základní endurko
    GT Force Carbon Elite - základní endurko
  3. TechnikaFotogalerie: GT Fury 2024
    Fotogalerie: GT Fury 2024
  4. PreviewGT Fury 2024 - sjezdařův sen
    GT Fury 2024 - sjezdařův sen
  5. Retro20 let - Scott Genius slaví kulatiny
    20 let - Scott Genius slaví kulatiny
  6. TechnikaFotogalerie: GT Stomper FS ACE
    Fotogalerie: GT Stomper FS ACE

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Tomáš Šťastný I. - vloženo: 05.12.2022 v 19:51:29

    Díky za rozšíření obzorů, pěkně zpracovaný článek, Peťane 👍.

    Chtělo by to jen opravit:

    "po iniciálech"

    "některé sekce tak připomínaly spíše sjezd, nebo motokros."

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744