KS boří mýty s vlastní odpruženou gravel vidlicí

Další známý výrobce se rozhodl rozšířit své portfolio o gravelovou odpruženou vidlici, které nadělil za skvělou cenu super technologie...

Autor: Petr Bureš
Foto: KS
KS boří mýty s vlastní odpruženou gravel vidlicí

Značka Kind Shock patří dnes mezi renomované dodavatele především teleskopických sedlovek. V rámci tohoto sortimentu ji škálou nabízených modelů ani zkušenostmi nemůže nikdo konkurovat. Kromě mechanických modelů s nebo bez dálkového ovládání umí dnes nabídnout i bezdrátově ovládanou elektrickou variantu teleskopické sedlovky a v její nabídce najdete od nejkratších až po nejvyšší zdvihy a také speciální odlehčený karbonový závodní XC model.

KS LEV Circuit - nově bezdrátově 

Novinkou v sortimentu, kterou nyní KS oficiálně představuje, nicméně k vidění byla již v loňském roce u příležitosti několika akcí a výstav, je odpružená vidlice, určená pro gravel. Novinka nese označení GTC Gravel Fork a využívá maximum technologií, kterými KS dnes disponuje.

Potřeby gravelistů, kteří pokukují po odpružené vidlici, se dosud snažili uspokovat tři hlavní výrobci: Fox se svým modelem F32, Rock Shox se svou vidlicí Rudy a SR Suntour díky své gravel vidlici GVX32. Pak je ti ještě hodně specifický Lauf s pružením v rámci netlumených karbonových planžet, ale to je samostatná kategorie. Jenže dosud to bylo tak, že jste buď museli počítat s cenovkou hodně nad 20 tisíc, nebo jste zhruba za polovinu mohli mít Suntourku, která ale nepotěšila svou vyšší hmotností. KS nyní přichází konečně s modelem, který je levný, ale současně i velice lehký.

KS GTC je stoprocentně gravelovou vidlicí, která splňuje veškeré požadavky na tento komponent. Nabízí zdvih 40 mm, vzduchové pružení, nastavitelné olejové tlumení a designově se snaží o maximální optické i faktické odlehčení. Nemůžu si pomoct, ale spodní část vidlice mi prostě evokuje dávné doby začátků odpružení, kdy podobný tvar spodních nohou vidlice použivala italská značka Marzocchi u svých modelů XC 400 a 500.

Ale to jsme odbočii. Jakákoli příbuznost s výše uvedenými vidlicemi je samozřejmě čistě náhodná, nicméně konstrukce, zejména spodních nohou GTC Gravel vidlice je postavena na kombinaci hliníkových patek a karbonových nohou s integrovaným můstkem vidlice.

KS má s kombinací těchto dvou materiálů již značné zkušenosti, protože několik let nabízí závodní lehkou karbonovou teleskopku, kde rovněž kombinuje karbon s hliníkem na těle sedlovky.

Get Down! Teleskopická sedlovka KS LEV CI Carbon pro žiletky! 

Využití karbonu v rámci nohou vidlice přináší poměrně zajímavou úsporu hmotnosti. KS uvádí, že hmotnost vidlice je velice slušných 1385 g, otázkou je, s jak dlouhým sloupkem, protože ty se u gravelů mohou délkově lišit i o mnoho centimetrů. Horní korunka, sloupek i vnitřní nohy jsou pak ze slitiny hliníku AL 6066-T6.

Pro uchycení brzdového třmenu je zde připravený flatmount standard. Přední pevná osa je klasického rozměru 100x12 mm s praktickou vytahovací páčkou rychloupínáku, díky které nebudete potřebovat pro demontáž předního kola imbusový klíč.

Výrobce uvádí, že je vidlice kompatibilní s poměrně širokými plášti až do rozměru 700x50 mm a osadit ji můžete 160 i 180mm kotouči. Co se týká technické specifikace, tak od sloupku po spodní patky je vidlice vysoká 435 mm a disponuje offsetem 46 mm.

U nás je distributorem KS firma Katmar.cz, takže dotazovat se na dostupnost a ceny můžete tam. Po přepočtu by se tato vidlice měla pohybovat v cenách kolem 16 tis. Kč, což je výrazně níž než současné modely Foxu a Rock Shoxu.

Přečteno - 7499x Tagy: gravel kind shock ks my2024
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Equator Yasei
    Fotogalerie: Equator Yasei
  2. TechnikaFotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
    Fotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
  3. Testy - RecenzeTEST: Equator Yasei - Titanové opojení
    TEST: Equator Yasei - Titanové opojení
  4. Tech newsYeti SB165 2024 - evoluci nezastavíš
    Yeti SB165 2024 - evoluci nezastavíš
  5. Testy - RecenzeTEST: Qayron Spyro MKIII Q
    TEST: Qayron Spyro MKIII Q
  6. TechnikaFotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
    Fotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 vicktorioo - vloženo: 09.02.2024 v 20:19:32

    odpověď na tntbiker — #1 Přesně!!! Ale pohyb v kruhu je pro lidsko typický :D Gravel mám, abych si užil zpevněné cesty popř. nouzově projel něco horšího. MTB mám, abych mohl do lesa a nic neřešil a silničku mám, abych mohl švihat dálky na silnici a nabral fyzičku a dostal se rychle na chalupu. Dávat na gravel odpruženou vidlici je prostě mimo. Hlavně váhově.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 blue - vloženo: 08.02.2024 v 17:57:33

    odpověď na tntbiker — #1 To říkám už dlouhou dobu. Teda, ne, že bych kdy v gravelu vůbec viděl smysl...

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 tntbiker - vloženo: 08.02.2024 v 12:16:10

    Původní koncept a smysl gravela je pomalu a jistě v prd .... Teď už jen stačí vyměnit řídítka a máme tu horské kolo na "devětadvácách" a na užších pláštích nebo trekinga.

    1. na tento komentář reaguje blue — #2
    2. na tento komentář reaguje vicktorioo — #3
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744