Kulhavý s Grottsem dovezli žlutý dres Cape Epic do cíle, Hynek 2.

Na své třetí vítězství v Cape Epic dnes dosáhl Jaroslav Kulhavý jedoucí s Howardem Grottsem. Českou radost korunovali také Kristián Hynek a Ondřej Fojtík... 

Autor: Jan Němec
Foto: MIchal Červený a Greg Beadle, Andrew McFadden/Cape Epic/SPORTZPICS
Kulhavý s Grottsem dovezli žlutý dres Cape Epic do cíle, Hynek 2.


Hotovo. Absa Cape Epic 2018 je v cíli. Osm dnů, 658 km a 13 530 nastoupaných metrů během patnáctého ročníku etapového závodu je minulostí. České fanoušky může těšit fakt, že právě u letošního letopočtu budou zářit česká jména. Jaroslav Kulhavý s Američanem Howardem Grottsem (Investec Songo Specialized) závod ovládli celkově, Kristián Hynek s Rakušanem Albanem Lakatou (Canyon Topeak) skončili druzí a Ondřej Fojtík s Italem Massimo Debertolisem (Wilier Force 7C 2) triumfovali v kategorii Masters. 

V kategorii žen bezpečně dovezly do cíle svůj oranžový dres Annika Langvad a Kate Courtney (Investec Songo Specialized), i když dnešní etapu pojaly spíše jako výlet a byly přilepené na zadní kola svých nejbližších soupeřek týmu Ascendis Health - Sabine Spitz (GER) a Robyn de Groot (RSA). Byla to tak první etapa, kterou dánsko-americký pár nevyhrál, finálový vavřín uzmuly dámy v dresech PMR / CST  Raiza Goulao a Margot Moschetti.


Sabine Spitz s Robyn de Groot  a za nimi dvojice lídrů Annika a Kate


Howie Grotts se cítil v kopcích posledních dvou etap skvěle...

Howie a Jára

 

Grand Finale zavedlo závodníky z Wellingtonu do Val de Vie a byl to možná nejtěžší závěr z uplynulých let. Na 67 km trase je čekalo 2000 metrů převýšení. Noční déšť malinko zhutnil písečné a prašné úseky, podmínky tedy ideální. Na nich se rozvíjel souboj zejména o druhé místo, protože soupeřit proti skvěle jedoucímu Járovi a Howiemu s osmapůlminutovým náskokem už další páry vzdali. Tento souboj se odehrával mezi německo-brazilskou dvojicí Manuel Fumic a Henrique Avancini (Cannondale Factory), kteří měli před etapou 21 vteřin k dobru před třetím párem Canyon Topeak. A byl to Fumic s Avancinim, kteří za to vzali jako první, ale netrvalo dlouho a byli pohlceni vedoucím balíkem. V něm velkou aktivitu prokazoval zase Kristián s Albanem a také italský tým Trek Selle San Marco. Ten si nakonec dokázal vybudovat několik desítek vteřin velký náskok. I jejich snažení ale nakonec přišlo vniveč. Tou dobou naopak začal výrazně ztrácet tým Cannondale Factory a Manuel Fumic už neudržel své nervy a srazil Jeremiaha Bishopa, týmového kolegu Kristiána a Albana, tvrdě k zemi. 

O vítězi dnešní etapy se rozhodlo až v závěrečném sjezdu, který jako první zdolal Jára s Howiem. Jenže ti raději jeli velmi opatrně, ale Trek Selle San Marco neměli co ztratit a šli do jezdu po hlavě. To se jim vyplatilo a získali vítězství v Grand Finále. Jára s Howiem přijeli do cíle výletním tempem jako druzí. A začali slavit. Šampaňské stříkalo o sto šest....

"Bylo to osm strašně náročných dnů, ale jsme strašně rádi, že se nám podařilo vyhrát i přes problémy, které jsme měli zpočátku závodu. Tušili jsme, že jsme na tom dobře, ale stát se mohlo cokoliv. Je parádní, že se nám povedlo s Howiem napoprvé vyhrát, který je tady defacto nováček. Je to obrovská zkušenost do dalších let, kdy bychom se třeba mohli společně pokusit vyhrát a atakovat Suziho pět vítězství. Musíme poděkovat i jemu, který nám tady hodně pomáhal a radil," okomentoval vítězné tažení jubilejním patnáctým ročníkem Cape Epic Jaroslav Kulhavý.

Malé drama se odehrálo v závěrečném sjezdu, kdy Kristián proříznul plášť a musel opravovat. Defekt vyřešil velmi rychle, předjel ho jen jeden pár a ztratil jen minimum času. Do cíle ve Val de Vie přijeli s Albanem na 4. místě. 


Jaroslav Kulhavý a Kristián Hynek v cíli


Tým starající se o dvě nejlepší elitní dvojice Cape Epic 2018...

 

"Je neuvěřitelný, že se nám podařilo absolvovat téměř celý Epic bez výrazných technických problémů a pak 10 km před cílem defekt... Naštěstí jsem to rychle opravil Sahmuraiem, uteklo nám tím třetí místo v dnešní etapě," nechal se slyšet Kristián. "Neměli jsme ambice útočit na žlutý dres, ale cílem bylo získat druhý místo. Byli jsme hodně aktivní, viděli jsme, že Fumic má problémy, měřili jsme si rozestupy vždycky na nějakých místech, kde bylo vidět, takže jsme nepolevovali... Jsme moc spokojený, přijeli jsme sem pro vítězství, ale nutno říci, že Jára s Howiem jeli skvěle a byli nejlepší. Myslím, že to byl letos pěkný závod, přelívalo se pořadí," uvedl Kristián, jehož čeká další větší závod až za měsíc mistrovství Evropy v maratonu.

Celkem 5 etapových vítězství v kategorii Masters získal Ondřej Fojtík s Massimem Debertolisem a mezi bikery starší 40 let byli nejrychlejší. "Já jsem si ten týden neuvěřitelně užil, byl jsem se super týmem, Massimo je super člověk... moc si vážím toho, že jsem mohl jet s ním, Epic je mega akce, bylo to zajímavý u toho být," řekl Ondra Fojtík, který by své nabyté sportovní, závodní a tréninkové zkušenosti předával dál v nově vznikajícím centru v Brně.

Honza Fojtík a Jirka Křivánek (Mitas Ethis Sport) v záverečné Grand Finale dokončili na 25. pozici a celkově jim patří 28. příčka. Jak viděli svůj premiérový start na Cape Epic? 

"Před prologem jsme chytili nějakou bakterii z jídla a to se s náma vezlo celej etapák. Ale závod samozřejme hodnotíme pozitivně, jeli jsme na 100 % každej den přes všechny komplikace a snažili jsme si to užívat a nemyslet na to, že bojujeme na jiných pozicích, než jsme před startem chtěli. Byl to parádní zážitek, být součástí tak velkýho podniku, kde jedou ti nejlepší lidi na světě. Tratě byly samozřejmě náročný, dlouhý, takový klasicky maratonský na 4-5 hodin anebo krasný trailový, nahoru dolů. Zázemí závodu bylo perfektní, vyzkoušeli jsme si variantu "basic" , takže stan a všechno jako normální hobbíci, takže to byl ten pravej zážitek a o to je to silnější. Snad se sem za rok vrátíme!" zhodnotil svou premiéru Honza Fojtík.

Ondra Fojtík a Massimo Debertolis

Jirka Křivánek a Honza Fojtík


Ze dvanácti českých borců na startu jich do cíle dojelo 11, což je velký úspěch. Už během prologu odstoupil Roman Široký (Mitas & Premium Hotels), který byl v páru s Radimem Novotným. Ten absolvoval celý Epic jako individuální závodník. Roman je podle posledních informací stále v nemocnici v Kapském Městě a pere se s následky žaludeční infekce.

Cíle ve Val de Vie dosáhli i Ivo Pravda a Jakub Partik (The Drillers), když se umístili jako 70. muži. Tomáš Přibyl úspěšně dokončil svůj šestý Cape Epic, tentokrát s jihoafrickým parťákem Williem Landmanem v dresech Velo Centrum - Stealth. Dvojice týmu Force Training Jan Gabriš a Patrik Nešpor  se umístili na 150. místě celkově.

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Kulhavý s Grottsem dovezli žlutý dres Cape Epic do cíle, Hynek 2.
  2. Výsledky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  2. Týmy a klubyTým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
    Tým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
  3. PozvánkyKristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
    Kristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
  4. ZávodyFotogalerie: Cape Epic 2024
    Fotogalerie: Cape Epic 2024
  5. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  6. Ostatní závodyZávěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
    Závěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 LH62 - vloženo: 28.03.2018 v 13:08:34

    odpověď na germano — #4 Souhlasim, pekne Maguovy postrehy.

    Jinak MTBS diky za vsechny informace a clanky k letosnimu Cape Epic a doufam, ze poznamky stouralu k preklepum apod. vas moc neotravily.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 germano - vloženo: 27.03.2018 v 18:07:10

    odpověď na Magua — #3 Kdyby šly dávat lajky, jeden bych vám dal.... :-) Díky za postřehy.

    1. na tento komentář reaguje LH62 — #5
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 Magua - vloženo: 27.03.2018 v 17:50:57

    Letos poprvé jsem Cape Epic sledoval podrobněji včetně částí přenosů či highlightů. Zde jest pár postřehů. Howie byl jedinej, kdo dokázal Jardovi uviset téměř vždy a jelikož to byl shodou okolností jeho týmový parťák, tak jejich tým vyhrál. Kromě prologu jsem snad nezaznamenal, aby Howie tahal a to jsem viděl řádově mnoho desítek minut. Bylo docela příjemné poslouchat komentáře o Kulhavém typu "phenomenal power", "czech express", "one of the strongest riders". Kluci z Cannondalu udělali závod zajímavý, ale bohužel jim v posledních etapách už trochu docházelo, především Fumicovi, ale i tak v porovnání se zkušenými maratonci předvedli slušný výkon. Zajímavé byly i postřehy Christopha Sausera, který mimo jiné říkal, že Jarda v době, kdy spolu jeli Cape Epic poprvé, prakticky neuměl na kole téměř nic opravit a při běžném defektu byl skoro bezradný - a kvitoval jeho výrazný pokrok. O Hynkovi pak prohlásil, že jeho výraz na kole vypadá furt stejně a nejde poznat, jestli je na umření nebo má skvělou formu. Dobrý byl i jihoafrický komentátor, který celý závod vyslovoval Hynka "hajnek".

    1. na tento komentář reaguje germano — #4
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 Anthemmer - vloženo: 26.03.2018 v 14:57:56

    Škoda že musel odstúpiť Nino, potom by to bolo napínavejšie a možno celé inak ;)

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 zirecek - vloženo: 26.03.2018 v 05:54:31

    Tolik překlepů, nedoklepů a jazykových drobností hodně sráží pocit při čtení článku...

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744