Kutná Hora rezonuje. "Uděláme maximum pro to, aby se to neopakovalo," zní z ČSC

Apríl si s bikery v Kutné Hoře nemile pohrál, neregulérní podmínky stále rezonují internetem. Organizátoři by páteční rozhodnutí vzali zpátky, ČSC vydalo prohlášení...

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec
Kutná Hora rezonuje. "Uděláme maximum pro to, aby se to neopakovalo," zní z ČSC


Už nyní je jasné, že to, co se o víkendu dělo v Kutné Hoře, bude dlouho rezonovat. Návrat Českého poháru XCO do Kutné Hory se zkrátka nepovedl. Nepomohl tomu ani Miguel Martinez. Zle si s pořadatelským týmem organizátorů zahrálo počasí, jako kdyby snad i vědělo, že je apríla a že pořadatelé svůj závod organizují na nevhodném místě. Naprosto nesjízdná trať učinila ze závodů hotové galeje, zvlášť pro mladší kategorie. Mnoho závodníků tak nenastoupilo nebo nedokončilo, ale byli i tací, kteří se s tratí a podmínkami porvali až do konce. Organizátoři ČP vydali prohlášení s omluvou a řešením.

Jeden z mnoha, kteří se cíle nedočkali, byl i úřadující šampion Ondřej Cink (Primaflor Mondraker Genuine). Jenže zrovna Ondra nepatří mezi ty, kteří by ze závodu utíkali, když se nedaří. Reagoval tak na internetovou kritiku a své odstoupení vysvětlil. I když nemusel. Závodníků, kteří odstoupili bylo během soboty více než 20 %, dalších 20 % se vůbec nepostavilo na start... 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Ondřej Cink (@ondrejcink)

Každopádně dozvuky, které úvodní závod ČP v Kutné Hoře stále ještě přináší, už donutil reagovat Český svaz cyklistiky a promotéry poháru, na které se z mnoha stran snáší oprávněná kritika. Bláto v Kutné Hoře se už dostalo i na stránky velkých deníků a ani bychom se nedivili, kdybychom dnes viděli pohárové záběry ve zprávách na Nově... "Pokud bych se na to mohl podívat zpětně, tak bych své rozhodnutí v pátek odpoledne změnil. Uděláme maximum pro to, aby se to neopakovalo," sdělil pro iRozhlas.cz šéf Českého poháru Josef Dlohoš. 

A věřme, že tato slova jsou míněna vážně. Podle regulí se závod měl opravdu zrušit, to už nyní ví snad všichni. Závodů, kdy pršelo a běhalo se, už jsme asi všichni zažili desítky, jenže Kutná Hora byla ještě trochu víc za hranou. Jenže dokázat takový krok před závodem učinit není nic jednoduchého. A hlavní rozhodčí z Polska byl evidentně příliš měkký nato, takový verdikt vyřknout. Je to tedy zejména jeho chyba, která by neměla zůstat bez dalších disciplinárních kroků. Pravdou ale také je, že si za více než 20 let nepamatujeme zrušený závod XCO nebo XCM kvůli počasí. A jezdilo se v krutých věcech...

"Těžké rozhodnutí. Měli jsme dvě porady, diskuse byla dlouhá a vášnivá. Apelovali jsme na to, aby se závod zrušil, jenže názory týmů nebyly jednoznačné. Byla skupina, která nic rušit nechtěla, měla vybavení, techniku, strategii a závod odjela. Závod se na konec jel, ale neměl," uvedl Dlohoš.

Přečteno - 29674x Tagy: český pohár kutná hora
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárSouboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
    Souboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
  2. Český pohárMistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
    Mistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
  3. Český pohárSP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová
    SP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová
  4. Český pohárToi Toi Cup ovládli Konwa a Zemanová, v posledním díle vítězí Jidřich a Ungerová
    Toi Toi Cup ovládli Konwa a Zemanová, v posledním díle vítězí Jidřich a Ungerová
  5. Český pohárFinále Toi Toi Cupu a MČR mládeže hostí Veselí nad Lužnicí
    Finále Toi Toi Cupu a MČR mládeže hostí Veselí nad Lužnicí
  6. Český pohárFotoreportáž - zasněžený šestý díl Toi Toi v Hlinsku
    Fotoreportáž - zasněžený šestý díl Toi Toi v Hlinsku

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 Aleš Procházka - vloženo: 04.04.2023 v 09:19:51

    Prosím, úplně naposled: prý se stala v KH situace, že maďarský závodník přiběhl v probíhajícím závodě do depa, vymontovali z rámu obě kola, odšroubovali pedály, aby ho to nemlátilo a s tímhle doběhl celý závod. Podle pravidel prý v pořádku, startovní číslo na řídítkách. Může tohle někdo potvrdit nebo vyvrátit?

    1. na tento komentář reaguje karel.neugebauer.7 — #10
    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 Aleš Procházka - vloženo: 04.04.2023 v 08:36:48

    Napřed nevážně, instagramový profil @visitkutnahora se sloganem Město pro rekreaci dostává po víkendu nový rozměr. V české historii třeba výraz Bílá hora nabízí v českém MTB XCO nové možnosti. A co třeba @ctwcycling s Petrem Saganem po pádu na Flandrech: Jebu na to, budu jezdit bajky, třeba Českej pohár... https://www.instagram.com/p/CqkQfDHtopO/

    A teď vážně: z prohlášení předsedy Komise MTB a trialu ČSC a zároveň promotéra Českého poháru vyznívá tohleto: pokazili jsme to, neodhadli jsme to, špatně jsme se rozhodli, UCI závod kategorie C1 závod proběhl za neregulérních podmínek, proti platným pravidlům UCI, ale výsledky platí, UCI přidělené body platí a aby jsme to nějak kompenzovali (z celé situace vybruslili), upravíme pravidla bodování Českého poháru MTB XCO.

    Osobně si myslím, že závod by měl být anulován a dosažené výsledky by měly být zrušeny. Raději nechci domyslet téma finančních záležitostí směrem k účastníkům, partnerům a poskytovatelům dotací z veřejných zdrojů.

    V každém případě bych chtěl veřejně napsat, že si vážím práce Petra Marka a Pepy Dlohoše, co pro české MTB udělali a dělají, ale podle interpretovaných reakcí přímo na závodech a podle mých soukromých sms s oběma z nich (a jejich reakcí) si nejsem jistej, že jim lidi tuhle omluvu uvěří. Každý z nás udělal někdy průšvih, ale nespokojené hlasy mluví o demonstraci síly, aroganci, výsměchu do očí, vymlouvání se a amatérismu. A to ty lidi fakt bolí a bude to stát sakra moc práce jim ukázat vaše lepší já.

    Tak ahoj všem někde někdy na závodech! Aleš

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 James Matthew - vloženo: 04.04.2023 v 08:31:09

    Bylo by dobré od svazu zdělit co je to maximum .... o KH se ví, že za současné podobě trati je za deště nesjizdná. Pokud se k tomu přidá nesmyslný termín a místní pořadatel s pochybnou minulostí, je průser na světě.

    Komise MTB a hlavní promotér tomu mohli předejít....kdyby chtěli.

    Samozřejmě rušit UCI závod den před startem není asi sní ze strany UCI zadarmo a Komise MTB by tím přiznala chybu ve výběru lokality, termínu i pořadatele.

    Takhle to pustili a věřili v zázrak.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 zirecek - vloženo: 03.04.2023 v 21:45:46

    Vydaná omluva v celém kontextu doznívajících informaci znamená, že to celé smrdí ještě více. Oni se totiž boji dalších zjištění a informací vyplouvajících na povrch od opravdu nasraných lidí, kteří běžné mlčí, ale už i na ně to bylo moc... PR klišé o maximálním úsilí jsou pokrytecké řeči v domnění, že už mohou všem zavřít pusu... Tohle fakt sakra smrdí!

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 Michal Štolfa - vloženo: 03.04.2023 v 20:35:59

    Já byl pouze na sobotní debatě k nedělním závodům. A otevřeně tady píšu, že pan Dlohoš lže. Na té debatě ani jednou neřekl, že se má závod zrušit. Naopak neustále opakoval, že nemají žádné kompetence a možnosti závod zrušit. A vyloženě se nám vysmíval. Ano našel se jeden slovy jeden zástupce z lidu, který tvrdil, že trať je naprosto v pořádku a sjízdná, že ji aktuálně projeli. Otázka co říkají na bod pravidla 2.1.6.,že trať musí být 100% sjízdná padla několikrát, odpověď tam ovšem nepadla. Stále si mleli svou, že není možné závod zrušit a že hlavní slovo má hlavní rozhodčí, který zřejmě nezná pravidla, nebo je nekompetentní, nebo je podplacený, nebo ční nad všemi pravidly a rozhoduje se podle toho jak se vyspí. Dále je zarážející další věc, jak je možné, že v době konání takové akce je hned za zdí vedle startu pořádaná další velká soutěž jakýchsi mažoretek nebo co to bylo. Akce byla proklamována pod záštitou starosty města Kutná Hora a hejtmana Středočeského kraje. Zajímalo by mě vyjádření ťěchto patronů závodu jestli jsou spokojeni s úrovní akce. A poslední věc přidám k zázemí zóny C. Kde byly zóny pro karavany. Nikde nebyla ani cedule a pořadatel který by tuhle zónu reguloval a tak se stalo, že v pátek v 6:00 bylo parkoviště plně obsazené auty lidí, kteří jeli do práce a lidé, kteří zaplatili 1200 kč za rezervaci stání pro karavan neměli ani kam najet a museli čekat až se místa postupně uvolní. Nehledě k tomu, že pokud je člověk karavanem potřebuje někde doplnit vodu. Jeden z nás, který dorazil již ve čtvrtek, šel do místních technických služeb se zeptat zda je možné vodu doplnit tam. Řekli mu, ze v tom problém nevidí, ale musí se zeptat vedení, ať přijde ráno. Ráno se mu omluvili, že to možné není, protože rada města Kutná Hora tuhle akci neschválila a nesouhlasí s ní. Což zapadá do všech kontextů toho co jsme zažili. A jestli je i tohle pravda, tak vlastně byla celá akce nelegální a my všichni jsme se nevědomky stali úcastníky přestupkového chování poškozovaní veřejného prostranství.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744