Mavic news MY2020

Francouzský Mavic hlásí připraveno na letošní sezonu. Ukážeme vám kompletní průřez novinkami na letošní rok...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš & Mavic
Mavic news MY2020

Francouzská značka Mavic byla kdysi známá v podstatě jen díky svým ráfkům a zapleteným kolům. Jak šel čas, rostl a rozšiřoval se sortiment téhle značky a dnes už rozhodně neplatí, že jde jen o ráfkařskou firmu. V sortimentu nalezneme totiž kromě kol a ráfků také kvalitní tretry, oblečení nebo širokou škálu přileb.

Zapletená kola a ráfky

Zapletená kola a ráfky hrají v sortimentu Mavicu samozřejmě nadále důležitou roli. Novinek je v tomto ohledu také poměrně dost. Mavic pokračuje v používání vlastního rohatkového systému s jedinou pružinou, který vyvinul a neustále vylepšuje.

Mezi silničními zapletenými koly na první pohled překvapí krásná limitovaná edice potištěných zapletených kol se speciální grafikou TdF 106, která jsou k dispozici celkem ve třech modelech Comete Pro Carbon, Cosmic Pro Carbon a Ksyrium Pro Carbon již v rámci modelového roku 2019.

V podobném duchu, tedy myšleno s obdobnou limitovanou technologií potisku, budou pak k mání i bikové výplety Mavic Deemax PRO v edici Sam Hill. Když už jsem zmínil Deemaxy, tak jejich sjezdová varianta dostává nový, ostřeji řezaný profil ráfku.

Rozšíření se dočkala také modelová řada zapletených kol určená všem příznivcům štěrkoletů. Jedná se o karbonovou variantu lehkých gravel výpletů Mavic Allroad Pro Carbon SL, která je nabízena jak v sedmistovkovém průměru s vnitřní šířkou ráfku 23 mm, tak v 27,5" (650b) verzi s vnitřní šíří 26 mm. Hmotnost 1 445/1550g. Cena: 51 999,- Kč včetně plášťů, 650b varianta pak přijde na 48 999,- Kč bez plášťů.

Mavic nově také rozšiřuje sortiment samotných ráfků. Kromě dostupnějších profilů nově přichází i se špičkovými ráfky z materiálu Maxtal vyráběných technologií ISM 4D. Pro příznivce cross country a lehčího trialového ježdění je určen ráfek XC 1025, vyznavači all-mountain a enduro pak mohou sáhnout po ráfku XM 1030. Novinkou je rovněž ráfek EX 828, který je určen pro gravity disciplíny. Pro silničáře jsou nově k dispozici samostatné karbonové ráfky ve dvou různých profilech, a to jak pro kotoučové, tak i ráfkové brzdy.

Tretry

Co se týká bot, tak tam Mavic nabízí stále velice širokou škálu modelů od silničních, přes XC a trailové až po sjezdové boty a modely určené výhradně pro platformové pedály.

Jednou z novinek je představení druhé generace silničního celokarbonového topmodelu Mavic Comete Ultimate II. Mavic zde zapracoval především na lepším pohodlí pro uživatele treter. Kompletně předělán byl karbonový vnější skelet, přičemž princip boty s vyjímatelnou vnitřní částí zůstal zachován, a to včetně použití dvojice stahovacích koleček.

Jinak, co se týká dalších novinek mezi obuví Mavic, pokračuje a rozšiřuje se používání speciálního materiálu MATRYX, který je tvořen unikátní kombinací uhlíkových a polyamidových vláken, která poskytuje odolnost, oporu chodidla a výborné vlastnosti týkající se odvětrávání a schnutí.

Karbon hraje roli také v rámci další speciální technologie nazvané Carbitex AXF. Tady jde o speciální karbonovou destičku, která se při zatížení z jedné strany dokáže flexibilně ohýbat a zvyšovat tak komfort při chůzi, zatímco z druhé strany je flexe výrazně omezena tak, aby při zatížení podrážky směrem k pedálu docházelo k maximálně efektivnímu přenosu sil při šlapání a bota nabízela dostatečnou tuhost. Tuhle technologii má v sobě nový model XA Flex určený pro platformy nebo ebiky.

Jinak je dobré ještě zmínit jednu věc, a to, že Mavic pokračuje v postupném přechodu na systém upínacích koleček BOA, kterými nahrazuje svůj vlastní systém koleček Mavic Ergo Dial. Obecně platí to, že Mavic kolečka zůstávají jen na starších modelech, BOA jsou použité na všech novinkách od MY 2019. A letos nově přicházejí i do MTB v rámci inovované tretry Crossmax BOA.

Přilby

Konečně ještě krátká zmínka i o novinkách z široké škály MTB přileb. Také Mavic se rozhodl, že bude své modely nabízet v provedení MIPS. Na poli trailových helem s přesahem do endura tak přichází s novinkou Deemax Pro MIPS. Tvarově jde řekněme o typickou Mavic vizáž postavenou na bázi hluboké inmold skořepiny s velkým polohovatelným kšiltem a dobrým odvětráním. V tomto segmentu pak překvapí jednak ochranné síťky u předních větracích otvorů, jednak praktický systém polohovacích pásků kolem uší, který dostává prostor u stále více modelů. K dispozici je helma ve třech barevných variantách, cena 4 499,- Kč.

Dostupnější alternativou podobně střižené helmy je pak jednodušší, ovšem také Mipsem vybavená Deemax MIPS. Tady už ale nenastavíte kšit a nemáte dvoubarevné doubleinmold provedení, ovšem zase ušetříte dost peněz, protože její cena je 3 299,- Kč.

Tolik v rámci stručného přehledu novinek francouzské značky Mavic. Velkou dávku fotografií produktů MY2020 najdete v další části tohoto článku. Kompletní informace o všech produktech i českých cenách pak naleznete na stránkách českého zastoupení www.bikecentrum.cz/mavic.

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Mavic news MY2020
  2. Fotogalerie
Přečteno - 11707x Tagy: mavic komponenty doplňky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. DoplňkyFizik uvádí univerzální závodní tretry Vento Proxy
    Fizik uvádí univerzální závodní tretry Vento Proxy
  2. DoplňkyTEST: Sigma ROX 12.1 EVO
    TEST: Sigma ROX 12.1 EVO
  3. Testy - RecenzeWTB uvádí nové duše, nářadí a ventilky
    WTB uvádí nové duše, nářadí a ventilky
  4. DoplňkyTEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?
    TEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?
  5. Tech newsNové brzdy Sram Maven bourají zažité mýty
    Nové brzdy Sram Maven bourají zažité mýty
  6. DoplňkyTEST: První dojmy Fox Crossframe Pro MIPS
    TEST: První dojmy Fox Crossframe Pro MIPS

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744