První mistrovství světa gravelistů hostí italské Veneto, na závodníky čeká jedinečná trasa

Víkend mezi 8. a 9. říjnem patří prvnímu světovému šampionátu na gravelu, na startu hvězdy světové cyklistiky napříč disciplínami...

Autor: Tomáš Ježek
Foto: Ranxo, Milan Žejdlík
První mistrovství světa gravelistů hostí italské Veneto, na závodníky čeká jedinečná trasa

Gravel - mladá moderní disciplína, jejíž popularita stále stoupá. Je unikátním propojením maratonů, silniční cyklistiky a cyklokrosu. Závodník musí mít nejen dobrý vytrvalostní základ, ale i kvalitní technické dovednosti. To vše si můžou o víkendu mezi 8. a 9. října ozkoušet závodníci v rámci prvního světového šampionátu gravelistů, jež hostí italský region Veneto.

Na závodníky čeká jedinečná trasa vedoucí ikonickými místy Itálie. Start je umístěn ve městečku Vicenza, trasa vede přes typické štěrkové cesty, které můžete dobře znát ze silniční klasiky Strade Bianche, jež se jezdí na začátku sezony v březnu. Tento závod mimo jiné vyhrál i Zdeněk Štybar a jednou zde páté místo vybojoval nyní již biker Petr Vakoč. 

Závod bude projíždět Padovou, městečkem, do kterého zasadil William Shakespeare děj jedné ze svých nejznámějších her - Zkrocení zlé ženy. Cíl závodu bude umístěn v obci Cittadella, která je vzdálena asi 25 kilometrů od startovního města. Pouhých 25 kilometrů ale závody neměří, po gravelových a asfaltových cestách jezdci odkrouží celkem 194 kilometrů v případě elitních mužů, elitní ženy absolvují závod v délce 140 km.


Plánek trasy závodu elitních mužů

Nestartují pouze elitní kategorie, světový šampionát se pořádá i pro kategorie masters. Sobotní i nedělní program tak bude nabitý navíc kategoriemi mužů ve věku 19 - 34 let, 35 - 39, 40 až 44, 45 až 49 a 50 plus. Stejné věkové rozložení kategorií platí i pro ženy masters.

Program odstartuje v sobotu v ranních hodinách. Na start se postaví kategorie elitních žen, poté všechny ženy kategorie masters a nakonec muži 50 plus. Jejich trasa měří celkem 140 kilometrů a celkem nastoupají přes 700 výškových metrů.

Neděle pak bude patřit kategorii mužů masters a elite. Elitní muži absolvují stejnou trasu jako elitní ženy, v cílovém městě Cittadella si ovšem přidají dva okruhy v délce 25 km. Za celý závod nastoupají přes 800 výškových metrů. Muži masters mají trasu dlouhou 165 km, cílový okruh absolvují tedy pouze jeden.

A jak bylo možné se na světový šampionát na gravelu kvalifikovat? Startovat mohou zaprvé národní šampioni. I v České republice se už mistrovství konalo, v Hlinsku zvítězil Marek Rauchfuss. Startovat dále mohou jezdci s divokou kartou od UCI či závodníci s divokou kartou od národní federace, jež jsou zapsáni v jakémkoli UCI týmu. Také mohou národní federace vypravit svá družstva, především ale mohou startovat jezdci, jež se kvalifikovali na UCI Gravel World Series, která se poprvé pořádala v letošním roce. Aby závodník mohl startovat na světovém šampionátu, musel se umístit v prvních 25 % závodníků, kteří dojeli do cíle v dané kategorii.


Premiérové mistrovství České republiky na gravelu hostilo Hlinsko, mistrem se stal Marek Rauchfuss

Zatím poslední díl UCI Gravel World Series se konal uplynulý víkend, a to ve Španělsku v Katalánsku. Závod s názvem Hutchinson Ranxo Gravel ovládl v kategorii mužů známý silničář Carlos Verona (ESP, Movistar), v kategorii žen triumfovala Marta Romeu Solaz (ESP, Team Valencia).

Na světovém šampionátu očekáváme hojnou účast jezdců jak ze scény horských kol, tak cyklokrosu i silnice. Předběžné startovní listiny zatím k dispozici nejsou, ale dnes již víme, že závodit bude hvězdný Peter Sagan (SVK, Total Direct Energies). Start ohlásila i Pauline Férrand Prévot (FRA, BMC), která může v Itálii získat letos již čtvrtý duhový dres, zatím zvítězila na horských kolech v cross - country, short tracku a maratonu, nyní může duhovou sbírku zkompletovat.


Podobné scenérie, jako byly při nedávném závodě UCI Gravel World Series ve Španělsku, očekáváme i v Itálii

Start má v plánu i týmový kolega Petera Sagana Niki Terpstra (NED, Total Direct Energies), jenž po sezoně ukončí profesionální silniční kariéru, gravelu se chce ale věnovat nadále. Tato disciplína mu navíc skvěle sedí, z kraje letošního roku ovládl závod UCI World Gravel Series a v minulosti vítězil především v náročných silničních jednorázovkách jako Paříž - Roubaix či Okolo Flander. Startovat by dále měl i bývalý trojnásobný světový šampion v maratonu Alban Lakata (AUT, Bulls) či bývalý juniorský mistr světa v cyklokrosu Tomáš Paprstka (Rocky Mountain).

Bezpochyby tento článek není posledním, který světovému šampionátu věnujeme. Až budeme znát startovní listinu, o hvězdných jménech vás budeme informovat a přineseme i zajímavosti z místa dění.

Více informací o závodě zde -  gravelworldchampionship2022.com

Přečteno - 9788x Tagy: mistrovství světa gravel
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzePrvní dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
    První dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
  2. Ostatní závodyPetr Vakoč v Rakousku zahájil světovou gravel sérii
    Petr Vakoč v Rakousku zahájil světovou gravel sérii
  3. Testy - RecenzeTEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    TEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
  4. Ostatní závodyMS na gravelu bude v roce 2024 hostit Belgie, pořadatelé odhalili trasu
    MS na gravelu bude v roce 2024 hostit Belgie, pořadatelé odhalili trasu
  5. Tech newsCanyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
    Canyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
  6. DoplňkyPřichází dostupnější Campagnolo Ekar GT
    Přichází dostupnější Campagnolo Ekar GT

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 germano - vloženo: 22.09.2022 v 18:00:59

    odpověď na Tom46VR — #1 Zjistíme a dáme vědět... informace od Italů jsou zatím takové italské :-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Tom46VR - vloženo: 22.09.2022 v 11:24:44

    Bude někde i online přenos?

    1. na tento komentář reaguje germano — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744