Rekordní Trans Brdy odpálily letošní seriál Kolo pro život

Ideální počasí přilákalo do Let u Prahy na břeh Berounky rekordní počty startujících v úvodním dílu seriálu Kolo pro život. Triumfovali domácí Matouš Ulman a Jitka Škarnitzlová...

Autor: Tomáš Přibyl
Rekordní Trans Brdy odpálily letošní seriál Kolo pro život

Po závodění hladová bikerská veřejnost okupovala v sobotu oblast Černošic, Letů a Řevnic u Prahy, akce začíná mít rozměry monstrpodniku. Natlačit celý areál do relativně úzkého prostoru na břehu Berounky, omezeného ještě protipovodňovým valem, se sice organizátorům podařilo, ale už nezbylo místo pro "ležení" jednotlivých týmů. Ty byly rozesety všude možně i nemožně, naštěstí místní zastupitelstvo a policie mají pro cyklisty nadstandardní porozumění.

Celkem neuvěřitelných přibližně 1500 závodníků ve všech kategoriích a na všech tratích se postupně stavělo na startovní čáru. V ideálním počasí s teplotou kolem dvaceti stupňů byla radost závodit. Už celkem zavedená trať není vůbec jednoduchá a na začátek sezony může zejména pro amatéry skýtat hodně nebezpečí. Počínaje brutálním úvodním stoupáním na brdský hřeben, přes nekonečné pasáže se stovkami obnažených kořenů, konče kluzkými sjezdy a nezanedbatelným převýšením na nejdelší pětapadesátikilometroví trati přes 1300 metrů. Místní organizátoři se pokusili jít v obtížnosti ještě o krok dál a pro účastníky připravili nedaleko před cílem jedno stoupání navíc. Nebyl to šťastný krok, na tom se shodli vzácně úplně všichni. Prudký rozbahněný úvoz tak kompletní startovní pole absolvovalo pěšky a nesmyslnost této novinky se naplno ukázala ve chvíli, kdy po absolvování tohoto výstupu následoval takřka okamžitě těžký sjezd v podstatě do stejného místa, odkud se do kopce vyrazilo.

Ani toto drobné extempore nemohlo změnit velmi pozitivní pohled na Trans Brdy; závod se pomalu stává českou kultovkou, pokud se jí už nestal…

Vývoj samotného závodu na nejdelší, pětapadesátikilometrové trati, byl zajímavý jen ve své první třetině. Místní matador Jirka Hudeček, který se netajil svými ambicemi, za to vzal hned od úvodu a po dlouhém úvodním výjezdu, který celé startovní pole vždy spolehlivě nadělí podle skutečné výkonnosti, měl na sedmnáctém kilometru už jednu minutu a nějaké další vteřiny k tomu náskok na skupinku hlavních favoritů v čele s oběma zástupci ČS MTB Specialized Matoušem Ulmanem a Pavlem Boudným, následovanými vítězem letošního Cape Epic z teamu Topeak Ergon Kristiánem Hynkem. Skupinka se postupně zužovala a zhruba po dvou třetinách trati zůstala v čele zmíněná trojice. Za zmínku stojí i diskvalifikace trojice Jobánek, Šilar, Adel, která si nechtěně zkrátila trať a z výsledkové listiny tak nedobrovolně vypadla.

Trojice největších favoritů v průběhu posledních kilometrů spolupracovala a vytvořila si dostatečný náskok, který by nejspíš stačil i na opravu menšího defektu. O rozložení sil na stupních vítězů tak rozhodoval až závěr na rozbité louce v cílovém prostoru; přesila borců z České spořitelny rozhodla, takže Kristián Hynek skončil třetí, Pavel Boudný na stříbrné pozici a vítězem se s drobným náskokem stal Matouš Ulman.

V absolutním pořadí žen zvítězila s s nejtěsnějším odstupem Jitka Škarnitzlová (Giant Cycling Point) jen necelé dvě vteřiny dělily od nejvyššího stupínku Karlu Štěpánovou (Kona Cycling Point) a třetí již s větší ztrátou dojela Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec).

Vítězem na kratší trati dlouhé 35 kilometrů se stal, při účasti přibližně tří set závodníků, Jaromír Skála z ČS MTB Specialized Junior, ženskému pořadí vévodila teprve sedmnáctiletá Nikola Nosková startující za  KC Kooperativa Jablonec.

Výsledky muži 55 km:
1. Matouš Ulman (Česká spořitelna Specialized) 2:00:57 hod.
2. Pavel Boudný (Česká spořitelna Specialized) +0:03
3. Kristián Hynek (Topeak Ergon) +0:03
4. Václav Ježek (Ivar CS Author) +2:29
5. Jan Strož ( Ivar CS Author) +3:25
6. Jan Vastl (Česká spořitelna Specialized junior) +3:29

Výsledky ženy 55 km:
1. Jitka Škarnitzlová (Giant Cycling Point) 2:36:07
2. Karla Štěpánová (Kona Cycling Point) +0:01
3. Pavla Havlíková (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.) +1:36

Kompletní výsledky zde: www.sportsoft.cz/cs/zavod/overview/1213

Foto: Miloš Lubas

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Kolo pro životKolo pro život roztočí 25. sezonu v Berouně
    Kolo pro život roztočí 25. sezonu v Berouně
  2. Ostatní závodyKolo pro život spouští startovné, láká na 8 závodů i výhodné permice
    Kolo pro život spouští startovné, láká na 8 závodů i výhodné permice
  3. OstatníReagujeme na poptávku a trendy, říká šéf seriálu KPŽ Tomáš Pravenec
    Reagujeme na poptávku a trendy, říká šéf seriálu KPŽ Tomáš Pravenec
  4. Kolo pro životKolo pro život 2024 výrazně zeštíhlí, bude mít 8 závodů
    Kolo pro život 2024 výrazně zeštíhlí, bude mít 8 závodů
  5. Kolo pro životKPŽ Znojmo plné rekordů. Nejvyšší účast, vítěz Skála prolétl trať v průměru 35,5 km/h
    KPŽ Znojmo plné rekordů. Nejvyšší účast, vítěz Skála prolétl trať v průměru 35,5 km/h
  6. ZávodyFotogalerie: Kolo pro život - Drásal 2023
    Fotogalerie: Kolo pro život - Drásal 2023

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #6 Stanislav.Jirak - vloženo: 01.05.2014 v 18:42:31

    Můj osobní tip je, že pořadatele někdo z majitelů pozemků, u toho nešťastného výšlapu pěšmo, letos pěkně vycukal. Proč by tam jinak tenhle pochoďák byl? Úplně to vidím, jak si někdo přikoupil k chatičce kus lesíka, kde vedla původně trasa a poslal pořadatele do háje, že přes jeho pozemek se závod nepojede.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #5 Schuminier - vloženo: 30.04.2014 v 17:17:12

    Můj reportík ze závodu i částečně o tom, jak si to rozdávaly 3 nejrychlejší ženský o vítězství:

    http://schumiho.wordpress.com/2014/04/28/kpz-trans-brdy-26-4-2014/

    Jinak souhlasím, ta novinka na závěr byla úplně zbytečná a vůbec si nedovedu představit, jak to sjížděli běžní smrtelníci (sváteční jezdci).

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #4 VencaS - vloženo: 28.04.2014 v 21:50:20

    Při pochodu bahnem do toho posledního kopce se krásně nechal vidět Karlštejn...času na to bylo dost. No a pak už zase sjezd dolů bahenním tobogánem. Trošku zbytečný, ale byl to pěknej závod. Zasranej sem byl taky pěkně. Ještě že je parkoviště u řeky.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #3 Born_in_Prague - vloženo: 28.04.2014 v 17:58:28

    Naprosto souhlasim: "Místní organizátoři se pokusili jít v obtížnosti ještě o krok dál a pro účastníky připravili nedaleko před cílem jedno stoupání navíc. Nebyl to šťastný krok, na tom se shodli vzácně úplně všichni. Prudký rozbahněný úvoz tak kompletní startovní pole absolvovalo pěšky a nesmyslnost této novinky se naplno ukázala ve chvíli, kdy po absolvování tohoto výstupu následoval takřka okamžitě těžký sjezd v podstatě do stejného místa, odkud se do kopce vyrazilo." Obcas mi prijde, ze nektere useky vymysli nekdo, kdo na kole nejezdi... Jinak fajn zavod a dobra atmosfera! Diky.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #2 raspi - vloženo: 28.04.2014 v 11:04:49

    V "posledním" kopci jsem plánovaně nechal všechno, abych chvíli po hlasitém povzbuzování "Poslední 3km a už jenom z kopce!!" sesedal z kola a brodil se bahnem s kolem na ramenou...

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #1 McBlacky - vloženo: 28.04.2014 v 10:49:06

    kopeček na závěr parádní pochoďák i za sucha :)

    následné spojení tratí v úzkém -už na pole KPŽ- středně technickém sjezdu, ovšem úlet maximální. Tam už chyběla jen TV NOVA

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744