Sagan má za sebou první trénink v Teplicích, prováděl ho mladý Ježek

Slovák Peter Sagan už v Teplicích rozbalil svůj stan, dnes byl poprvé na trati a my jsme byli u toho. Průvodce mu dělal kadet Tomáš Ježek...

Autor: Jan Němec
Sagan má za sebou první trénink v Teplicích, prováděl ho mladý Ježek

Že na sebe strhne aktuální mistr světa na silnici a někdejší juniorský světový šampion na bikách Peter Sagan pozornost, bylo jasné. Nebylo vůbec jednoduché se v Teplicích k takové hvězdě prokousat, dnes byla naše redakce jedna ze tří, které poskytnul krátký rozhovor.

Snídaně na desátou a v jedenáct hodin na okruh. To byl plán v současnosti asi nejzářivější cyklistické hvězdy planety. Mechanik Jumanji ze Specialized Racing rychle seřídil dvě kola. "Jsou to kola z krabice, jen sedlo má svoje. Kolo je těžší, než má třeba Jarda. Peter neměl žádné extra požadavky," prozrazuje mechanik týmu Specialized Racing, jehož zázemí Sagan se svým početným doprovodem na Českém poháru XCO Teplicích využívá. "Jedna zajímavost by tu vlastně byla: Peter chce do závodu nazout pneumatiky Ground Control s nejhrubším xc vzorkem, který Jaro veze tak jednou za sezonu, když už je fakt velký bahno."

Peter ladí kolo s mechanikem Specialized Racing teamu Jumanjim

Americký tým GoPro přijel do Teplic jen kvůli tomu, aby natočil několik minut videa "Behind the scenes". Nasadili Peterovi kamery všude, kde mohli. Svou přehnanou pracovitost ale odnesli tím, že jim dron zaletěl do stromů a havaroval. Naštěstí to nikdo neodnesl zdravím...

Peter tak konečně vyrazil, ale vůbec netušil, kam má jet. Naštěstí byla k ruce trénující mládež, a tak se ho ujal ten nejprůbojnější; syn Václava Ježka Tomáš. Patnáctiletý kadet v dresu Ivar CS - Author tak dělal šestadvacetiletému Peterovi průvodce. Po prvním kole přijeli jako největší kamarádi. Nakonec jich takto spolu dali několik.

"Je to borec, je to zážitek na celý život," líčil nadšený Ježek junior. "Jsem rád, že jsem mu stačil," říkal se zarudlými tvářemi.


Průvodcem Petera Sagana dnešním tréninkem na trati v Teplicích byl kadet Tomáš Ježek

"Super chalan, ďakujem!" odvděčil se Sagan a vzal nadšeného bikera do týmového zázemí. Dostal napít, podepsal mu kolo a vybavil ho i bidonem.

"Když jsem byl já v jeho letech, taky bych byl vedle z toho, že se mnou mluví třeba Armstrong. Líbí se mi nadšení dětí, když mají nějaký vzor," nechal se dále slyšet Sagan....

Ale Peter, řekni nám, jaké to je přesednout v rozjeté sezoně ze silničky na bika?
Je to zábavné, ale je to strašně náročné. Hlavně kvůli tomu, že na silnici je to úplně jiná intenzita, na horáku je start a jedou se bomby až do cíle, člověk si nemá kde oddychnout. Na silnici se nejdřív rozjíždíš, pak se tempo stupňuje, na horáku jsi pořád fresh a najednou jsi kyselej :-) Nedá se to odbourat a v tom všem řešíš spoustu věcí v technice, kde je kořen, jakou stopu ve sjezdu.

Asi jsi neměl moc příležitostí něco na biku natrénovat...
Právě že vůbec nic. Každopádně by to bylo o mnoho lepší, kdybych na to speciálně trénoval, já jsem doteď jezdil jen tak a uvidíme, co nám to řekne. Jsem teď i v období, kdy mám odpočinek, takže jsem tady, dalo by se říci, jen tak pro pobavení, než kvůli nějakému výsledku.

Takže žádný výsledek neočekáváš?
Nevím, netuším vůbec, jak bych mohl skončit. Jediné, co vím, že nemůžu to první kolo napálit jako v Grazu. Vyhrát první kolo není všechno :-) Nerad bych, aby mi ve druhém kole došlo. Je to velké ponaučení.


Peter Sagan na trati v Teplicích

Co ti napověděl Graz?
Že jsem spadl a že nemůžu tak riskovat :-) Jsem rád, že jsem vůbec tady v Teplicích.

Takže pád v Grazu tě neodradil?
Proč by mě měl odradit, byla to moje vina, že jsem spadl. Stalo se to v jednoduchém sjezdu a uklouzlo mi přední kolo, nejhorší bylo, že jsem spadl ve velké rychlosti a pak jsem prostě nemohl pokračovat v závodě.

Teplická trať by ti mohla sedět víc než ta minulý týden v Grazu?
Nevím, jestli mi to bude sedět víc než v Grazu, uvidíme, určitě mi pomůže, že tady není tak dlouhé stoupání, tam to bylo na zabití :-) Uvidíme zítra, jak to půjde, sám jsem zvědavý.

Co vůbec říkáš zdejšímu okruhu?
Tady mi to přijde spíš jako cyklokros, jsou tu tři úseky, kde jsou za sebou rychle sjezd - výjezd, jinak delší stoupání je po asfaltě, jsou tu i schody, jeden úsek, který se bude bude, myslím, běhat i v závodě. Trať je hodně rychlá. 

Peter Sagan

Hodně se spekuluje o tvém zájmu startovat v Riu na horských kolech, jak to je?
Olympiádu zatím neřeším. Není to ani ve stadiu rozmýšlení, olympiádou se teď nezabývám.

Můžeš krátce zhodnotit tvou dosavadní sezonu?
Velmi dobrá sezona, jsem hodně spokojený. Je strašně příjemné vozit dres mistra světa, ve kterém jsem vyhrál Flandry, což je pro mě velký úspěch. Jsem opravdu nadšený!

A ještě prozraď našim fanouškům, co rád děláš, když máš volno... třeba jako teď?
Horáky jsou moje zábava, já se tím bavím. Jezdím třeba i na motorce - krosce, což asi není optimální, ale co už, když mě to baví :-) S manažerem hraju FIFU, sleduju filmy, rád lyžuju, v létě zase koupání a vodní skútr. Mám hodně zájmů, asi to ale není dobré, hlavně pro moji ženu. Zkrátka akční život!

Foto: Michal Červený

Přečteno - 19275x Tagy: český pohár teplice peter sagan
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárCink má sedmý domácí titul, Čábelická obhájila
    Cink má sedmý domácí titul, Čábelická obhájila
  2. Český pohárExpress CZ BMD Team Kolín obhájil vítězství ve štafetách
    Express CZ BMD Team Kolín obhájil vítězství ve štafetách
  3. Český pohárMistrovství České republiky XCO podruhé hostí Harrachov
    Mistrovství České republiky XCO podruhé hostí Harrachov
  4. Český pohárHolubová obětuje MČR přípravě na OH. Cink se naopak po roční pauze vrací
    Holubová obětuje MČR přípravě na OH. Cink se naopak po roční pauze vrací
  5. OstatníZdeněk Štybar novým ambasadorem značky Kalas Sportswear
    Zdeněk Štybar novým ambasadorem značky Kalas Sportswear
  6. Český pohárKarlovy Vary budou 10. srpna hostit mistrovství České republiky v maratonu
    Karlovy Vary budou 10. srpna hostit mistrovství České republiky v maratonu

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #18 ToS - vloženo: 04.05.2016 v 11:42:34

    odpověď na vr40 — #17 To že přišli lidi je dobře pro propagaci cyklistiky, je to dobrý pro lidi který závodily, hlavně pro ty mladý- až jednou přijedou na pořádný závody, tak nebodou čumět s otevřenou pusou. Napíšu to ještě jednou: Cyklistika je jen jedna... Myslím, že každej chápe rozdíl spojení kolo-Sagan a kolo-Messi. Napadla mě ve spojitosti s tím jedna hláška z filmu Pulp Fiction: Dělat masáž nohou a lízat ženskou...to je úplně jiná liga a hlavně úplně jinej sport!!

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #17 vr40 - vloženo: 03.05.2016 v 15:42:00

    odpověď na ToS — #15 Ano, čert vem Kulhavýho a Cinka. Hlavně že přijdou lidi! A to si představ, kdyby startoval Messi, o kterém se tu píše. To by fanoušci zbořili Teplice. :-) A 700 fanoušků na ČP, to určitě ale myslíš na všech pohárových závodech dohromady za dva roky:-)

    1. na tento komentář reaguje ToS — #18
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #16 Raceday - vloženo: 03.05.2016 v 10:58:33

    odpověď na ToS — #15 Já myslím, že Paklík zapomněl přidat smajlíka :-)

    Jen kdyby PS ohlásil, že pojede k němu na Malevil, to by bylo haló...

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #15 ToS - vloženo: 03.05.2016 v 10:11:10

    odpověď na Paklík — #7 Paklík, Paklík... ty máš nějakej mindrák... Cyklistika je jen jedna, řekl kdysi pan Cihlář. MTB fanoušci navíc ukázali(odhad návštěvnosti 7000, zhruba 10ti násobek na ČP), že je Sagan zajímá. Je to jeden z nejsledovanějších cyklistů světa (i nejlépe placených), jednak díky svěmu šoumenství ale hlavně výkonosti a univerzalitě. Myslím, že kdyby jel Cink a Kulhavý, tak je návštěvnost v Teplicích je standartní.

    1. na tento komentář reaguje Raceday — #16
    2. na tento komentář reaguje vr40 — #17
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #14 trance28 - vloženo: 02.05.2016 v 21:02:56

    odpověď na Paklík — #7 konecne rozumnej nazor :-)

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #13 vr40 - vloženo: 01.05.2016 v 20:29:22

    odpověď na Aleš Procházka — #12 Pane Procházko, musíte číst mé příspěvky celé a nevybírat si z nich jen něco. Děkuji vám, že mohu projevit svobodný názor tím, že nepovažuji věhlas Sagana na stejné úrovni jako jsou někteří sportovci vyjmenované panem RN. Nikde jsem nenapsal, že ho nerespektuji. Nebo ano? A rozdíl mezi Cinkem a Kulhavým je dán jejich výsledky oproti dalším našim bikerům. Ostatně, i reprezentační trenér si asi myslí to samé, když oběma dal důvěru v nominaci na OH předem.

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #11 Raceday - vloženo: 01.05.2016 v 19:22:38

    odpověď na vr40 — #10 To ti to napsal ještě hodně slušně!

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #10 vr40 - vloženo: 01.05.2016 v 15:21:48

    odpověď na Aleš Procházka — #9 Pane Procházko, to je u vás běžné, že když má někdo jiný názor, tak mu hned nadáváte? Já jsem sice podle vás blb, ale, nezlobte se, vy jste buran. Pokud se domníváte, že tím, jakým způsobem vyhrál Sagan Flandry a MS, se zařadí na úroveň Schumachera nebo Messiho, tak vám nezbývá nic jiného, než si dát studenou sprchu a vzpamatovat se. A ti lidé na hranici nominace na olympiádu, to je druhý sled, který bojuje až o třetí nominační místo a kteří jsou minimálně o jeden level za Kulhavým a Cinkem.

    1. na tento komentář reaguje Raceday — #11
    2. na tento komentář reaguje Aleš Procházka — #12
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #8 vr40 - vloženo: 01.05.2016 v 11:27:16

    odpověď na zirecek — #4 Zirečku, minimálně můj příspěvek zaujal tebe a pro tebe musí být i zajímavý, když na něj reaguješ:-)

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #7 Paklík - vloženo: 01.05.2016 v 09:15:52

    odpověď na vr40 — #3Já myslím, že na MTB webu by se o tom, že nějakej silničář zběhl k horským kolům nemnělo vůbec informovat. Oslavné příspěvky o P.S. v diskuzi rovnou mazat.

    1. na tento komentář reaguje trance28 — #14
    2. na tento komentář reaguje ToS — #15
    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #6 vr40 - vloženo: 01.05.2016 v 09:11:01

    odpověď na RN — #5 Srovnávat Sagana s Messim, Schumacherem, Jágrem nebo Jordanem je opravdu totálně mimo! Všimni si také, že všichni, které jsi jmenoval, získali celosvětovou pozornost výhradně svými sportovními výkony a ne občasným šaškováním. Já uznávám Sagana, ale nebudu ho přeceňovat, protože si to (zatím) nezaslouží.

    1. na tento komentář reaguje Aleš Procházka — #9
    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #5 RN - vloženo: 30.04.2016 v 18:58:38

    odpověď na vr40 — #3 kdo byl mistr světa v roce 2012,2013 a 2014? Právě o tom to je. Nějaký Costa nebo Kwiatkowski, při vší úctě k nim, nemají Saganovo charisma a showmanství a dnes po nich mediálně "pes neštěkne". Každý sport má prostě někoho výjimečného, kdo světově přesahuje hranice svého sportu. Rossi, Woods, Jordan, Schumacher, Messi, Jágr ... a Sagan k nim už bych řekl patří taky. Na naší hokejovou ligu taky moc lidí nechodí a když byla v NHL výluka a Jágr hrál u nás, kam přijel, byly vyprodané stadiony. O tom to je.

    1. na tento komentář reaguje vr40 — #6
    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #4 zirecek - vloženo: 30.04.2016 v 17:50:49

    odpověď na vr40 — #3 Zajímavé, kolik písmenek dokáže napsat jeden člověk, aby napsal rádoby zajímavé, shazující komentáře na P. Sagana v domnění, že vyvolá nějaký flame a pozornost na svou osobu, :-).

    1. na tento komentář reaguje vr40 — #8
    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #3 vr40 - vloženo: 30.04.2016 v 16:10:14

    odpověď na RN — #2 Ale jdi. Sagan je samozřejmě dobrý cyklista, ale rozhodně bych nepřeceňoval titul mistra světa. Ten ve světě profesionální cyklistiky nemá rozhodně takovou váhu, jak jeho vítězství na Flandrech. Vzpomeneš si třeba, kdo byl mistr světa v roce 2012,2013 a 2014? Asi ne, že? Nejtalentovanější jezdec historie? Možná tak někde stý v pořadí. Celý svět na něj rozhodně pozornost neupírá. Nesmíš být rozhozený z toho, že všude píšou, že se na něj přijede podívat nějaká americká televize. To jsou ve skutečnosti hoši od GoPro, kteří sídlí někde v Německu. Sagan se především prezentuje jako jezdec po zadním kole, zpěvák ve videoklipu, kde vystupuje s tím svým děvčetem, nebo ohmatá hostesce na podiu zadek. Tím ale nechci snižovat jeho kvality a bagatelizovat jeho úspěchy. Jen je potřeba zůstat trochu při zemi v hodnocení. A ano, rád bych viděl na závodě horských kol úřadujícího olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého a třetího z posledního MS Ondřeje Cinka. To je jejich disciplína, kde patří k nejlepším na světě. Saganova ne, on je opravdu jen atrakce. Až někde bude hrát nohejbal, taky se pojedeš podívat? Teď je po šesté hodině večer. Muži v Teplicích už dávno dojeli. Proč ještě nejsou na zpravodajských servrech výsledky, když tam jel cyklista, talentovaný, Mistr světa, na kterého upírá zraky celý svět? Asi to nebude tak zajímavé.

    1. na tento komentář reaguje zirecek — #4
    2. na tento komentář reaguje RN — #5
    3. na tento komentář reaguje Paklík — #7
    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #2 RN - vloženo: 30.04.2016 v 12:11:03

    odpověď na vr40 — #1 No to je názor. Jeden z nejlepších a nejtalentovanějších jezdců současnosti a historie, úřadující mistr světa, jede dva závody na bajku, z toho jeden u nás, celý svět na něj upírá pozornost, kromě vr40, který by tam radši viděl Jardu ...

    1. na tento komentář reaguje vr40 — #3
    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #1 vr40 - vloženo: 29.04.2016 v 18:34:29

    Na vesnici přijela atrakce, ale já bych v Teplicích raději viděl naše dva nejlepší bikery.

    1. na tento komentář reaguje RN — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744