Scott Hyper Spark

I takhle může vypadat super custom stavba populárního celoodpruženého XC karbonového biku od švýcarského Scottu.

Autor: Petr Bureš
Foto: Andreas Timfält - Scott
Scott Hyper Spark

Když se chce, tak jde úplně všechno. Specializovaných firem, které se zabývají špičkovými stavbami a úpravami kol v nejvyšším levelu, je na světě jen hrstka, ale o to zajímavější je se občas podívat na to, jaké stroje jsou výsledkem.

Do redakčního mailu nám přišel odkaz na jednu z hodně zajímavých staveb Scottu Spark, který je dílem Gustava Gullholma aka "Dangerholma" ze Švédska, no a když už je teď ta zima, tak proč si neudělat radost perleťově bílým kolem?

Celá stavba není jen o výběru a nasázení specifických komponentů. Tady se řešil také custom lak rámu a vidlice, a dokonce, a to nebývá obvykle zvykem, se konstrukčně i tvarově upravoval samotný karbonový rám.

Výsledkem je upravená hlavová pasáž, do které bylo nově zaintegrováno nejenom vedení kabeláže včetně brzdové hadice, ale také systém bránící protočení řídítek, který má zabránit poškození rámu.

Nechybí pochopitelně špičkový karbonový integrovaný kokpit, který si Dangerholm samozřejmě barevně upravil tak, aby ladil kompletně s rámem a Syncros dodal také nejvyšší model svých kompletně karbonových kol Silverton SL, který je postavený na karbonovém výpletu zapleteném přímo do konstrukce ráfků a nábojů a kola jsou tak v podstatě z jediného kusu.

Podobně je na tom také sedlovka s integrovaným sedlem Berk combo, která byla vyladěna do perleťově bílé stejně jako zbytek kola.

Ohledně řazení se možná budete ptát, kde je klasická AXS páčka, která běžně řadí bezdrátovou přehazovačkou. Inu nikde - řadí se tady speciálními ovladači od švýcarské firmy Zirbel, které jsou v podobě otočných objímek u obou gripů. Sram XX1 AXS přehazovačka je pak navíc vylepšena speciálním vodítkem od CeramicSpeed.

Také brzdy nejsou úplně běžným artiklem Trickstuff Piccola Carbon jsou uzpůsobeny pro vnitřní vedení a vybaveny karbonovými páčkami kombinovanými s precizně frézovaným tělem brzdových pák i třmenů.

Alternativně si Dangerholm postavil ještě i verzi s teleskopickou sedlovkou Rock Shox Reverb, která sice poněkud navyšuje jinak velice nízkou hmotnost, ale zase na rozdíl od klasické pevné sedlovky přináší více komfortu a zábavy nejen v zimních náročnějších podmínkách. Pro upřesnění ještě dodáváme, že naměřená hmotnost tohoto biku se pohybovala od 9,78 do 10,8 Kg podle toho, jakou sedlovkou je bike osazen a jestli jsou v pláštích použity speciální ochranné vložky Cush Core XC.

Poměrně rozsáhlou fotodokumentaci doporučuju prohlédnout v následující fotogalerii, kde najdete jak obrázky z přípravy a upravování samotného rámu a vidlice, tak výsledek, který stojí opravdu za to.

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Scott Hyper Spark
  2. Fotogalerie
Přečteno - 12509x Tagy: scott dreambuild
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsSpeciální edice Scott Spark RC N1NO pro Cape Epic
    Speciální edice Scott Spark RC N1NO pro Cape Epic
  2. TechnikaFotogalerie: Scott Voltage eRIDE 2024
    Fotogalerie: Scott Voltage eRIDE 2024
  3. Tech newsScott představuje nový trailový Voltage eRIDE
    Scott představuje nový trailový Voltage eRIDE
  4. Tech newsScott vypouští zcela nový Ransom
    Scott vypouští zcela nový Ransom
  5. Retro20 let - Scott Genius slaví kulatiny
    20 let - Scott Genius slaví kulatiny
  6. ServisScotts Sports řeší finanční problémy půjčkou 4 miliard korun
    Scotts Sports řeší finanční problémy půjčkou 4 miliard korun

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 ody55 - vloženo: 13.02.2021 v 08:19:29

    odpověď na Pavel Trance — #2 No ono to asi na nic jiného než na polňačku nebude, podle té obří pily. 40Z?? Na trailu, ve sněhu, bych se na to rád podíval :D

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 Pavel Trance - vloženo: 11.02.2021 v 11:27:55

    Teda to mě, mně nedává moc smysl. Postavit co nejlehčí kolo, které bude asi poměrně drahé. Bude dost odlehčené a mít starost s teleskopickou sedlovkou a ochrannou vložkou do ráfků, až se pojede do náročnějšího terénu ? :D To snad ne, tohle bych měl strach vzít i na polňačku :D

    1. na tento komentář reaguje ody55 — #3
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 PavelM - vloženo: 11.02.2021 v 09:55:42

    Tady je dalsi zajimava stavba od typka na YT z pinkbike a tento Spark vazi pod 8 kg... https://www.youtube.com/watch?v=BB-RUd1gzkY

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744